Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. ledna 2022 13:36
Čas čtení 1:00
Kamila Šebestová TASR

Co na to Rusko? Nelíbí se jim 8500 amerických vojáků v pohotovosti a na seznamu teroristů přibyli Putinovi kritici

Co na to Rusko? Nelíbí se jim 8500 amerických vojáků v pohotovosti a na seznamu teroristů přibyli Putinovi kritici
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

„Rusko sleduje kroky USA s velkým znepokojením,“ řekl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko znepokojují kroky USA. Tisk o tom informoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedení 8500 amerických vojáků do stavu pohotovosti Kreml považuje za zbytečné zvyšování napětí. 

Západ ale z eskalace konfliktu obviňuje Rusko, které na hranicích s Ukrajinou shromáždilo přes 100 000 vojáků. Na tomto území provádějí vojenská cvičení, a zatím neplánují odejít. Experti hovoří o tom, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou může začít ve vteřině. 

Moskva žádá, aby jim USA a NATO daly písemnou odpověď na bezpečnostní garance. Dříve než se tak stane, s USA neplánují dále jednat. Doufají, že jim USA smlouvu pošle tento týden. 

 „Jednání jsou v tomto stadiu završena,“ řekl Peskov. 

Mluvčí Kremlu kromě toho potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin bude do konce tohoto týdne telefonovat se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Francouzská vláda totiž oznámila, že představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie se ve středu setkají v Paříži, aby jednali o situaci týkající se Ukrajiny.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Mezitím Rusko na seznam teroristů přidalo další opoziční politiky. Mezi nimi i vězněného Alexeje Navalného a několik jeho spolupracovníků. Federální služba finančního monitorování je zařadila na seznam organizací spojených s terorismem a extremismem. 

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Ruské úřady v posledních měsících několikrát zakročily proti skupinám a lidem spojovaným s Navalným, který si v Rusku odpykává 2,5letý trest v případě staré zpronevěry, který Navalný označil za politicky motivovaný. Většina jeho spolupracovníků opustila zemi.

Navalný byl zatčen 17. ledna 2021 krátce po vystoupení z letadla po příletu z Německa, kde se několik měsíců zotavoval z téměř smrtící otravy nervovoparalytickou látkou novičok, ze které viní Kreml.

Alexej Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse