Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 11:29
Čas čtení 1:06
Martin Adam Pavlík

EU řeší, zda omezit těžbu kryptoměn. Jejich fungování je energeticky náročné a prý ohrožuje klimatické cíle

EU řeší, zda omezit těžbu kryptoměn. Jejich fungování je energeticky náročné a prý ohrožuje klimatické cíle
Zdroj: Getty Images/Chesnot
ZAJÍMAVOSTI EVROPSKÁ UNIE KRYPTOMĚNY
Uložit Uložené

Podle statistik Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index v loňském roce výrazně vzrostla spotřeba elektřiny v důsledku těžby kryptoměn.

Místopředseda Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy Erik Thedéen v rozhovoru pro Financial Times řekl, že Evropská unie by měla urgentně zakázat část těžby kryptoměn, která značným způsobem využívá zdroje energií a ohrožuje vytyčené klimatické cíle. 

„Potřebujeme vést diskusi o přechodu odvětví na mnohem efektivnější technologii,“ řekl Thedéen. Poukazoval konkrétně na jednu z hlavních metod ověřování transakcí – „proof of work“ – při které je do procesu řešení kryptografických úkolů zapojeno mnoho „těžařů“ a úspěšný řešitel získá jako odměnu nové jednotky kryptoměny. S tím je však spjata i vysoká spotřeba energie. V Kosovu dokonce nedávno zakázali těžbu kryptomen.

Jak píše portál Živé.sk, již existuje i alternativní způsob ověřování plateb v kryptoměnách – „proof of stake“. Přišli s ním vývojáři Etherea již v prosinci 2020, přičemž by měl být dokončen v letošním roce. Je postaven na výběru ověřovatelů, kteří „vsadí“ nebo „vloží“ svou virtuální měnu, aby se mohli účastnit potvrzování transakcí.

Domů
Sdílet
Diskuse