Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 17:34
Čas čtení 1:16
Tereza Šnajdrová

Tiktoker Nigel Braun ti ukáže, co dokáže chemie. Sleduj videa plná výbuchů, ohně i nevídaných reakcí

Tiktoker Nigel Braun ti ukáže, co dokáže chemie. Sleduj videa plná výbuchů, ohně i nevídaných reakcí
Zdroj: Pixabay/Antonbe/volně k užití
NEWS TIPY NA TIKTOKOVÉ ÚČTY
Uložit Uložené

Na výuku chemie ze základní školy zapomeň. Kanadský tiktoker Nigel Braun ti zábavnou formou ukáže, co takové chemické reakce dovedou a kromě toho, že se u jeho videí pobavíš, tak se třeba i něco nového přiučíš.

V rámci naší článkové série Tipy na tiktokové účty ti dnes představíme dalšího užitečného tvůrce, který tě nejen pobaví, ale zároveň tě naučí i něco nového. Profil NileRed, za nímž stojí 30letý kanadský chemik Nigel Braun, zachycuje krásy vědy, nevídané reakce různých sloučenin, ale naučí tě i to, jak s jednotlivými látkami zacházet. Dej mu follow a nech se překvapit tím, co všechno chemie dokáže.

Doporučeno
Tiktokeři Plant Project mají doma téměř 200 květin. Naučí tě, jak správně pečovat o pokojovky a mnoho dalšího Tiktokeři Plant Project mají doma téměř 200 květin. Naučí tě, jak správně pečovat o pokojovky a mnoho dalšího 20. ledna 2022 18:52

Nigel Braun si svůj profil na TikToku založil v roce 2020 a během necelých dvou let si stihl vybudovat pořádnou fanouškovskou základnu. NileRed k dnešnímu dni sleduje více než 8,4 milionu lidí a jeho videa si vysloužila neuvěřitelných 142,7 milionu lajků. Možná si říkáš, že chemii bys na TikToku rozhodně nehledal, ale dej tomu šanci a uvidíš, jak tě videa plná výbuchů, reakcí a ohně budou bavit.

Chceš oslnit kámoše na party nebo se jen přiučit něčemu novému? Nigel ti ukáže, jak vyrobit ohnivou kouli, která nepopálí tvoje ruce. Stačí, když promícháš metanol s kyselinu boritou, přidáš pár odměrek polyakrylátu draselného a několik mililitrů vody. Po zhruba pěti minutách míchání ti vznikne hmota, od níž se oddělí tekutina. Hmotu zapal a vyčkej, než se z ní vypaří metanol a pak už ji klidně můžeš popadnout rukou a nic se ti nestane.

Kanadský tiktoker dělá pokusy i s obyčejnými věcmi, které najdeš v takřka každé domácnosti. V jednom ze svých videí tě například naučí, jak vyrobit vysušenou zmrzlinu, jakou jedí třeba astronauti. Ledovou pochoutku stačí vložit do superledového mrazáku, počkat pár hodin a ze zmrzliny následně vysát všechen vzduch. Vznikne ti tak pišingr, ve kterém nebude ani kapka tekutiny. 

Nebudeme ti prozrazovat všechna kouzla, která Nigel Braun umí. Raději mu dej follow na TikToku a přesvědč se, že i chemie může být zábavná

Domů
Sdílet
Diskuse