Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. ledna 2022 7:57
Čas čtení 0:58
Eduard Starkbauer

Joe Biden telefonoval se Zelenským. Prezidenti se prý neshodli na tom, jak moc je pravděpodobná ruská invaze

NEWS JOE BIDEN UKRAJINA VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident považuje hrozbu vpádu ruských vojsk za vysokou, ale nadále hovoří o nejednoznačnosti.

Včerejší více než hodinový rozhovor Joe Bidena a Volodymyra Zelenského okomentoval pro CNN blízký spolupracovník ukrajinského prezidenta jako nepříliš úspěšný. Lídři zemí se prý neshodli na míře rizika vojenského konfliktu.

Spolupracovník Zelenského, který hovor označil za „dlouhý a upřímný“ řekl, že Biden považuje ruský útok za „téměř jistý“, přičemž Zelenskyj podle jeho slov ruskou hrozbu nazval nebezpečnou, ale nadále nejednoznačnou.

Bílý dům anonymní slova ukrajinské strany okamžitě popřel a ve stanovisku hovořil o konstruktivním a produktivním rozhovoru, při kterém Biden Zelenského varoval pouze před „malou možností“ okamžitého vpádu ruských vojsk.

Mluvčí americké bezpečnostní rady Emily Horne pro CNN řekla, že anonymní zdroje šíří nepravdivé informace a prezident Biden v telefonátu neřekl nic, co by vybočovalo z jeho předešlé veřejné rétoriky o dlouhodobém riziku a malé pravděpodobnosti možné invaze během února.

Biden podle Bílého domu potvrdil americký záměr odpovědné a přiměřené reakce v případě ruského útoku a přislíbil přezkoumání možností „dodatečné makroekonomické podpory“ během období zvýšených výdajů.

Zelenskyj po telefonátu na Twitteru Bidenovi poděkoval za dlouhodobou vojenskou výpomoc a příslib další možné finanční pomoci. Anonymní zdroj z prostředí ukrajinského prezidenta se ve stanovisku liší i v tomto případě, kdy pro CNN tvrdil, že USA žádnou další významnou vojenskou výpomoc Ukrajině neplánují.

Domů
Sdílet
Diskuse