Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2022 7:29
Čas čtení 0:42
Adam Novosad

Orbán navzdory kritice jede za Putinem do Moskvy. „Maďarsko je suverénní země a tak se chovají i její vůdci,“ tvrdí

Orbán navzdory kritice jede za Putinem do Moskvy. „Maďarsko je suverénní země a tak se chovají i její vůdci,“ tvrdí
Zdroj: TASR/AP
NEWS MAĎARSKO RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Orbán svou návštěvu obhajuje tím, že se předem poradil se členy NATO i Evropskou unií.

„Maďarsko je suverénní země a tak se chovají i její vůdci,“ řekl ve svém pravidelném vystoupení v rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán, který od opozice schytal kritiku za svou plánovanou návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskvě. Informuje o tom RTVS.

Doporučeno
Ukrajinský prezident posílá jasný vzkaz Rusku: Chci důkaz, že na nás nezaútočíte Ukrajinský prezident posílá jasný vzkaz Rusku: Chci důkaz, že na nás nezaútočíte 28. ledna 2022 20:22

Návštěvu po výzvách opozice nezrušil, ale v rozhlase prohlásil, že do Moskvy se chystá až po konzultacích s představiteli NATO a Evropské unie.

putin
Zdroj: TASR/AP

Na setkání s Putinem budou podle Orbána hlavním tématem hospodářské vztahy mezi zeměmi, které oba lídři vedou, ale maďarský premiér uznal, že v současné situaci se nelze vyhnout ani bezpečnostním otázkám.

„Evropské bezpečnostní otázky obejít nelze, přičemž je třeba vycházet z toho, že Maďarsko je členem NATO, a před každou takovou cestou je koordinace spojenců přirozená,“ řekl Orbán v reakci na kritiku. V Rusku chce podle vlastních slov prioritně řešit zvýšení množství plynu, které Rusko dodává Maďarsku na základě smluv.

Kritici vidí v takto načasované cestě Orbána přímo do Moskvy provokaci, která podle opozice činí z Maďarska vazala ruského prezidenta Putina a ruského trojského koně v Evropě, avšak Orbán v cestě nevidí žádný problém.

Zpět
Sdílet
Diskuse