Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2022 15:58
Čas čtení 2:26
Daniel Mikolášik

Joe Rogan reaguje na protest hudebníků kvůli jeho podcastům na Spotify. Zavázal se, že se polepší

Joe Rogan reaguje na protest hudebníků kvůli jeho podcastům na Spotify. Zavázal se, že se polepší
Zdroj: Douglas P. DeFelice/Getty Images
OSOBNOSTI SPOTIFY
Uložit Uložené

V budoucnu prý udělá vše pro to, aby vyjádření, která zazní v jeho show, byla „vyvážená“.

K protestu odstupujících hudebníků ze streamovací platformy Spotify, který vznikl kvůli kontroverzi vyvolané podcastem The Joe Rogan Experience, se vyjádřil i jeho tvůrce – stand-up komik Joe Rogan. Ten je v USA dlouhodobě, ale aktivně zejména v posledních dnech, kritizovaný za své skeptické názory na vakcínu a za šíření dezinformací o covidu ve své show.

V téměř 10minutovém videu, které publikoval na Instagramu, reagoval na kritiku posledních dní. Poděkoval všem, kteří mu vyjádřili podporu, a zavázal se, že se polepší a v budoucnu udělá vše pro to, aby vyjádření, která zazní v jeho show, byla „vyvážená“.

„Problém, který mám s nebezpečnými dezinformacemi, zejména dnes, je ten, že mnohé z věcí, které jsme ještě nedávno považovali za dezinformace, jsou nyní akceptovány jako fakt. Pokud jste například před osmi měsíci řekli, že i jako proočkování se můžete nakazit a šířit covid, vymazali by vás ze sociálních sítí a zakázali vstup na určité platformy. Teď už je to fakt,“ hájil se.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Joe Rogan (@joerogan)

Dodal, že je jen člověk, který si povídá s lidmi, a jako každý, i on občas udělá chyby nebo se splete. „Snažím se napravit své chyby, protože chci říkat pravdu. Chci dělat zajímavé rozhovory s lidmi, kteří mají také odlišné názory. Nemám zájem mluvit jen s lidmi, kteří mají jeden pohled,“ konstatoval ve videu.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Rogan natočil minulý měsíc rozhovor s Robertem Malonem, specialistou na nakažlivé nemoci, který byl na Twitteru zablokován pro šíření dezinformací o covidu. Malone prohlašuje, že vakcíny proti covidu neúčinkují a spoléhat se je třeba zejména na přirozenou imunitu po překonání onemocnění. Řada vědeckých studií přitom dokázala opak.

Rogan je známý svým skeptickým pohledem na vakcíny, mladé lidi v minulosti povzbuzoval, aby se nenechali očkovat, propagoval i ivermektin, který prokazatelně proti covidu nepomáhá.

Joe Rogan
Zdroj: Youtube/The Joe Rogan Experience

Proti Spotify se postavili světoví hudebníci i královský pár

Protest proti Spotify začal písničkář Neil Young, kterému se nelíbilo, že služba dává výrazný prostor autorovi podcastů Joe Roganovi. Ze solidarity se k němu připojila i jeho dlouholetá kamarádka a zpěvačka Joni Mitchell a později také britský zpěvák James Blunt.

Ten na Twitteru napsal, že odmítá přispívat tvorbou na platformu, která spolupracuje s Roganem. Ten podle muzikantů šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti koronaviru a označují ho za antivaxera. „Nezodpovědní lidé šíří lži, která připravují jiné o život,“ napsala Mitchell v pátek na své webové stránce.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Joni Mitchell (@jonimitchell)

Na tento krok interpretů a interpretky reagoval Rogan ve videu slovy, že ho to mrzí a že to tak nechce. Prý je fanoušek Neila Younga. K podpoře Younga se přidal také královský pár princ Harry a Meghan Markle. Ti v oficiálním stanovisku podle The Independent uvedli, že problém s dezinformacemi na Spotify se snaží řešit od dubna 2021.

Doporučeno
Kupování falešných poslechů na Spotify: Jak to funguje, kolik to stojí a proč k tomu dochází? Kupování falešných poslechů na Spotify: Jak to funguje, kolik to stojí a proč k tomu dochází? 4. září 2022 6:00

Od založení jejich neziskové organizace Archewell podle vlastních slov pracují na řešení aktuální globální dezinformační krize. „Stovky milionů lidí jsou každý den postiženy vážnými škodami způsobenými dezinformacemi. Minulý rok v dubnu začali naši spoluzakladatelé vyjadřovat obavy svým partnerům na Spotify vzhledem k vážným důsledkům hoaxů o koronaviru na platformě,“ napsali ve stanovisku.

james bluntprinc harry meghan markle
Zdroj: Youtube/CBC News, Instagram/@jamesblunt

Spotify přislíbil aktivní boj proti dezinformacím

Služba Spotify přišla o miliardy dolarů na tržní hodnotě poté, co Neil Young oznámil, že odstraní svou hudbu ze streamovací služby. Konkurenční streamovací služby jako Tidal a Apple Music mu vyjádřily podporu.

Spotify ale přislíbil aktivní boj proti dezinformacím, především v souvislosti s koronavirovou pandemií. Podle BBC k tomu platformu motivovaly pobouřené komentáře uživatelů poté, co oznámila exkluzivní spolupráci se světoznámým podcasterem Joem Roganem.

The Joe Rogan Experience je nejpopulárnější podcast na Spotify – měsíčně si jej stáhne 200 milionů lidí. Služba s Roganem uzavřela smlouvu, která mu může přinést zisky ve výši více než 100 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse