Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2022 10:45
Čas čtení 1:04
Martin Mičuda

Ikonická soška Spirit of Ecstasy se kvůli optimalizaci aerodynamiky budoucích elektromobilů Rolls-Royce změní

Ikonická soška Spirit of Ecstasy se kvůli optimalizaci aerodynamiky budoucích elektromobilů Rolls-Royce změní
Zdroj: Rolls-Royce
TECH ROLLS-ROYCE
Uložit Uložené

Soška Spirit of Ecstasy je signifikantní součástí každé masky modelů Rolls-Royce již 111 let.

Ruku v ruce s masivní elektrifikací a přívalem různě elektrifikovaných vozidel jde také snaha o snížení aerodynamického odporu vzduchu, a tedy snížení spotřeby. Ta je především u elektromobilů velmi důležitá, jelikož alfou a omegou pro výrobce je zlepšovat efektivitu elektrického pohonu, jinými slovy zvyšovat dojezd. 

Rolls-Royce již dříve oznámil, že elektrickému pohonu se nevyhne, ba co víc, i britská aristokratická automobilka, která je známá zejména velkoobjemovými motory, přejde do roku 2030 výlučně na elektrický pohon.

Asi tě nepřekvapí, že snad největší problém modelů Rolls-Royce při přechodu na bateriový pohon je vysoká hmotnost a ne zrovna nejvíce aerodynamické tvary. S tím se chystá automobilka pochopitelně bojovat. První snahy začínáme evidovat už nyní, ale paradoxně na místech, kde by to člověk možná nečekal.

Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,
Zdroj: Rolls-Royce

Výrobce ultraluxusních automobilů totiž informuje o své nové sošce, která je jednou z dominant počinů z Goodwoodu. Řeč je o sošce Spirit of Ecstasy, která je signifikantní součástí každé masky. Je tomu tak již od roku 1911, a právě u příležitosti oslav 111. výročí dochází k jejím opětovným úpravám. Radikální změny ale nečekej, změny se ve výsledku možná ani nevšimneš. Jejich společným znakem je snaha o optimalizaci aerodynamiky a snížení odporu vzduchu.

Doporučeno
Jak vypadá nejdražší auto na světě? Byly vyrobeny jen 3 kusy a stojí 600 milionů korun Jak vypadá nejdražší auto na světě? Byly vyrobeny jen 3 kusy a stojí 600 milionů korun 11. srpna 2023 15:00

Ikonická soška se tedy sice nadále drží svého hlavního tvaru, ale mezitím je menší, více nakloněná dopředu a ve větším podřepu. Přestože na první pohled jde o zanedbatelný rozdíl, své ovoce to přinese. První čistě elektrický Rolls-Royce pod jménem Spectre se má totiž pyšnit aerodynamickým odporem vzduchu jen 0,26, a pod tento údaj se má podepsat i nová soška. Právě kupé Spectre, které má přijít v roce 2023, bude prvním modelem s novou verzí sošky Spirit of Ecstasy.

Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,Rolls-Royce, Spirit of Ecstasy,
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse