Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2022 16:30
Čas čtení 6:38
Jakub Paulík

Valentýn, který zničil Al Caponeho. Masová vražda sedmi lidí se mu nevyplatila

Valentýn, který zničil Al Caponeho. Masová vražda sedmi lidí se mu nevyplatila
Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Po jedné vraždě by si Al Caponeho všiml jen málokdo. Masová poprava sedmi lidí ale vyvolala šílenství.

Al Capone jich měl opravdu plné zuby. Irsko-americký gang North Side se nejprve téměř „postaral“ o jeho mentora a v průběhu 20. let minulého století zabil několik jeho spolupracovníků. Konkurenční skupinu proto nalákal na schůzku pod záminkou prodeje ilegální whisky.

Plánovaný obchod překazili policisté, kteří na místo přijeli s brokovnicemi. Nikdo z gangsterů nekladl odpor. Zřejmě si mysleli, že bude stačit několik úplatků a znovu se dostanou na svobodu. Muži v policejních uniformách však byli Al Caponeho zabijáci. Konkurenčním mafiánům přikázali, aby se otočili ke stěnám, a zahájili palbu.

Organizovaný zločin je rakovinou společnosti, ve které nemůže nikdy fungovat spravedlnost. Na Refresheru proto píšeme nejen o české a slovenské mafii, ale věnujeme se i zahraničním případům.

Al Capone
Zdroj: Getty Images/Bettmann

Garáž plná zakrvácených těl

Tělo zastřeleného muže bylo jen letmo přidržováno židlí. Pomalu se zdálo, jako kdyby po prohýřené noci s alkoholem usnul na nevhodném místě. Ve skutečnosti byl mrtvý, podobně jako většina mužů ležících vpravo od něho.

Oblečení ve stylových oblecích působili jako vážení podnikatelé, za které se mafiáni v dobách prohibice někdy vydávali. Pět z nich ale byli gangsteři, kteří pro své kšefty neváhali vraždit. Skončili tak podobně jako mnohé z jejich obětí. V louži vlastní krve.

Krvavou spoušť v garáži na jedné ze chicagských ulic objevili sousedé, kteří viděli, jak z místa činu policisté odvádějí dvojici mužů. Nešlo ovšem o žádný policejní zátah, ale dlouho připravovanou mafiánskou popravu.

Masakr na svatého Valentýna byl velkým finále války mezi organizovanou zločineckou skupinou vedenou Al Caponem a gangstery z North Side. Ti patřili mezi Al Caponeho největší soupeře. Paradoxně ale právě eliminování konkurenční skupiny předznamenalo Al Caponeho pád.

Historie mafie ze Chicaga je známá zejména díky Al Caponemu, ale kriminalita ve městě je velmi vysoká i v současnosti. O boji proti gangům v Chicagu nám ve starším rozhovoru vyprávěla policistka Patrícia Heuerová.

Al Capone
Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images

Na Al Caponeho vystříleli přes tisíc nábojů

Začátkem 20. let minulého století v USA začala prohibice, která ve velkém nastartovala kariéru Al Caponeho. Ten byl v daném čase chráněncem Johnnyho Torria a společně s ním řídil South Side Gang nazývaný také jako Chicago Outfit. Na ilegálním prodeji alkoholu se ale začaly přiživovat další zločinecké skupiny, mezi něž patřili i mafiáni z North Side.

K masakru na svatého Valentýna vedla dlouhá cesta, kterou odstartovala nájemná vražda irsko-amerického mafiána Diona O'Baniona, prvního vůdce gangu North Side, kterého nahradil Hymie Weiss. Pohrobci O'Baniona toužící po pomstě začali plánovat útoky na vůdce Chicago Outfitu. Johnnyho Torria při jednom z atentátů nebezpečně zasáhli a skončil v nemocnici. Podle New York Times utrpěl zásah brokovnicí do hrudi.

Z obav o svůj život se stáhl do pozadí a vedení gangu v roce 1925 předal Al Caponemu. Jeho organizace na vrcholu vydělávala podle Vanity Fair až 100 milionů ročně. Vysoko postavení gangsteři si za své peníze mohli dovolit luxusní auta. Al Capone například vlastnil také Cadillac Town Sedan s neprůstřelnými okny. Ten mu vzhledem k „rizikům“ jeho práce určitě přišel vhod.

Gangsteři z North Side si na Al Caponeho v roce 1926 počkali před hotelem v illinoiském městě Cicero, kde obědval se svými spolupracovníky. Jak informuje History, mafiáni ze šesti aut vypálili tisíc nábojů. Boss Chicago Outfitu však přežil.

Válka pokračovala útokem na nového konkurenčního šéfa Hymieho Weisse, kterého Al Caponeho muži v roce 1926 rozstříleli deseti ranami. Rok nato rukou policisty zemřel jeho zástupce Vincent Drucci a novým lídrem gangu North Side se stal George Moran přezdívaný Bugs.

Posílený vizí odvety za své kolegy poslal nájemného zabijáka Franka Gusenberga, aby zabil Al Caponeho spolupracovníka Jacka McGurna, ale ten útok přežil. Gangsterům z North Side se ale podle Independentu podařilo zabít Al Caponeho spolupracovníky Pasqualina Lolorda a Antonia Lombarda.

Vůdce Chicago Outfitu na konci 20. let přestalo bavit zabíjení konkurence po jednom. Rozhodl se tak, že do podsvětí vyšle jasný vzkaz. „Pošlu Moranovi valentýnský pozdrav, na který nikdy nezapomene,“ řekl prý Al Capone podle The Washington Post. Jednou akcí se mu podařilo zbavit téměř všech důležitých členů z North Side.

Masová vražda byla zpracována také ve filmu The St. Valentine's Day Massacre (1967)

Před policií měli respekt, a tak odevzdali své zbraně

Historie organizovaného zločinu je plná příkladů mafiánů, kteří se snažili být obezřetní i vůči tomu nejmenšímu náznaku pasti, ale nikdo nedokáže být ve střehu každý den. Na to se snažil vsadit také Al Capone.

Aby zajistil, že při nejbližší akci nedojde k přestřelce a znepřátelené gangstery určitě zabije, vymyslel záludný plán. Na úvod si najal pašeráky alkoholu, kteří měli kontaktovat Bugsův gang a dohodnout se s ním na obchodu. Setkání pod záminkou falešného „kšeftu“ si dohodli v dopoledních hodinách 14. února 1929 v garáži na 2122 North Clark Street.

Zatímco lidé od Bugse Morana čekali na příchod pašeráků s ilegální whisky, před garáží zastavilo policejní auto. V něm se ovšem nacházeli Al Caponeho muži převlečení za strážce zákona. Policejní zátahy vůči pašerákům alkoholu byly během prohibice v USA běžné. Gangsteři z North Side tak nekladli žádný odpor. Netušili, že je přišli chladnokrevně postřílet.

Vraždění v přestrojení za policisty není přitom u mafiánů raritou. Převlečení za ochránce zákona vraždili například i mafiáni z jihu Slovenska, kteří stáli za masakrem v Dunajské Stredě.

Na dohodnuté setkání s pašeráky v Chicagu měl přijít i šéf gangu Bugs Moran, ale na rozdíl od svých kumpánů se opozdil. Z dálky však viděl, jak do garáže vstupují dva policisté (podle některých zdrojů tři) s brokovnicemi, a tak z místa rychle ujel. Kdyby přišel na místo možná jen o minutu dříve, zemřel by společně se členy svého gangu.

Falešní policisté muže z North Side nejprve otočili ke stěnám a následně odzbrojili. Pojistili se tak, že nikdo z nich neopětuje střelbu. Nikdo z nich se vůči převlečeným policistům nezmohl ani na sebemenší odpor.

Chvíli nato do místnosti za falešnými policisty přijeli dva nájemní sicilští zabijáci John Scalise a Albert Anselmi, kteří v rukou drželi samopaly Thompson a spustili palbu. Pět ze zabitých mužů byli gangsteři, jeden ovšem pracoval jako mechanik a další jako optometrista.

Al Capone
Zdroj: Wikimedia/Brinks38200/volně k užití

Směřoval útok opravdu od Al Caponeho?

Sicilští zabijáci následně vyšli z garáže se zdviženýma rukama a tvářili se, že je zatkla policie. Lidé se tak zřejmě domnívali, že šlo o policejní zásah, proto ihned nevolali policii. Jednoho ze sousedů však přece jen přemohla zvědavost a otevřel bránu do garáže, kde spatřil šestici mrtvých lidí a jednoho přeživšího, uvádí Chicagomag.

Jediný, kdo nezemřel přímo na místě, byl nájemný vrah Frank Gusenberg. Zdravotníkům se ho podařilo v nemocnici udržet při životě navzdory tomu, že ho střelci zasáhli rovnou 14krát (Independent dokonce píše o 22 ranách). Ještě než zemřel, navštívili ho policisté, kteří chtěli, aby identifikoval střelce. Gusenberg však odmítl spolupracovat a řekl, že ho „nikdo nestřelil“, uvádí Forbes.

Podle jiných zdrojů ale řekl, že to „udělali policisté“. Krátce nato zemřel. Později vznikla teorie o tom, že masovou vraždu opravdu naplánovali policisté. Další verze podle CBS News směřovala k pomstě od rodiny, která přišla kvůli gangsterům o syna. 

Autor knihy Get Capone Jonathan Eig vyloučil, že by Al Capone měl s masovou vraždou cokoli společného. „Mezi Caponem a Moranovým gangem nebyla ve skutečnosti příliš silná rivalita. Boj s nimi vyhrál. Neměl důvod podstupovat tak obrovské riziko,“ cituje CBS Chicago jeho slova.

I když za vraždu pachatele ani objednatele nikdy neodsoudili a teorií s různými motivy bylo opravdu mnoho, podle oficiální verze za celou akcí stáli právě muži Al Caponeho, s čímž souhlasil i Bugs Moran. „Takhle zabíjí pouze Capone!“ říkal prý před novináři, čímž porušil omertu — zákon mlčenlivosti. Al Capone naopak svaloval vinu na Bugse Morana.

Válku sice prohrál, ale přežil Al Caponeho

V době, kdy zabijáci popravili členy Bugsova gangu, se 30letý boss Al Capone nacházel v Miami. Nechtěl totiž, aby si ho lidé spojovali s blížící se mafiánskou popravou. To mu v konečném důsledku nepomohlo.

Z plánování útoku policisté podezřívali i zabijáka Jacka McGurna, jemuž ale alibi potvrdila jeho partnerka. Později si ji vzal za ženu, aby proti němu jako manželka nemohla svědčit, proto ji média označovala jako „Blonde Alibi“.

Masová poprava ze 14. února 1929 oficiálně ukončila válku s gangem North Side, který se postupně rozpadl. Od začátku války v roce 1924 až po masovou vraždu na Valentýna policisté podle New York Times evidovali 38 vražd, které považovali za konkurenční boj mezi těmito dvěma znepřátelenými skupinami.

Bugs Moran si šťastnou náhodou prodloužil život o dalších 28 let. Přežil tak svého největšího konkurenta Al Caponeho († 1947) i jeho zabijáka Jacka McGurna († 1936) a mnoho dalších, proti kterým bojoval.

Po masové vraždě si mohl zvolit, zda se stane osamělým mstitelem s vysokou šancí k nezdaru, nebo se začne věnovat jiné trestné činnosti. Zvolil si druhou možnost, čímž se dostal z Al Caponeho černé listiny.

Ten měl navíc příliš mnoho nových problémů, než aby se věnoval osamocenému gangsterovi, který pro něj nepředstavoval velké riziko. Ani Bugsův život však neskončil zrovna nejšťastněji. Z pozice obávaného gangsteru se stal podle History méně významným bankovním lupičem. Za své zločiny nakonec skončil ve vězení, kde v roce 1957 zemřel na rakovinu.

Al Capone
Zdroj: Chicago History Museum/Getty Images

Valentýn jako začátek konce chicagského bosse

Al Caponemu nemohl po masové vraždě nikdo z chicagských gangsterů konkurovat. Mafián Joe Aiello se o to ale pokusil a za vraždu Al Caponeho nájemným vrahům nabídl 50 tisíc dolarů. Zakázku vzali sicilští zabijáci John Scalise a Albert Anselmi, kteří s Al Caponem spolupracovali.

Říká se, že v jejich případě si navzdory pozici hlavy gangu s radostí „ušpinil ruce“. Dvojici prý umlátil baseballovou pálkou a následně je dal zastřelit. Koroner, který obhlížel jejich těla, podle dobového článku The New York Times řekl, že se ještě nikdy nesetkal s tak zohavenými mrtvolami. Podobný osud čekal i strůjce spiknutí Joea Aiella, který byl nalezen zastřelený v autě.

Tam, kde neuspěla mafiánská konkurence, zasáhl stát. Z Al Caponeho se po masakru na svatého Valentýna stal veřejný nepřítel číslo 1 a začátkem 30. let ho dostali do vězení za podvody na daních. Postupem času ztratil svůj vliv, a když ho v roce 1939 pro špatný zdravotní stav (syfilis a demence) propustili na svobodu, nepředstavoval už žádnou hrozbu. Podle FBI psychiatři zhodnotili, že je mentálně na úrovni 12letého chlapce. V roce 1947 zemřel na zápal plic a srdeční zástavu.

Al Capone
Zdroj: Flickr/Stephen Hogan/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse