Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2022 12:30
Čas čtení 6:22
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů a seriálů o zombies

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zabiješ je úderem do mozku, ale už dávno nejsou tak pomalí jako kdysi.

Žánr zombie hororů diváky stále neomrzel. Mají je v oblibě nejen hráči videoher, ale i diváci, ať už jde o filmy, nebo seriály. V posledních letech jsme neviděli příliš dobré filmy o zombících, ale vynahrazují nám to seriály, a to zejména ty jihokorejské. 

Aktuálně je populární seriál All of Us Are Dead, takže jsme se rozhodli vybrat 10 nejlepších filmů a seriálů o zombies, které si můžeš pustit, jakmile dokoukáš tuto jihokorejskou novinku od Netflixu. Z článku jsme vynechali filmy jako Já, legenda nebo World War Z, jelikož v nich nejsou klasičtí zombíci. 

V Refresheru píšeme spoustu žebříčků a tipů na filmy. Pokud ti naše články pomáhají s výběrem kvalitního večerního programu, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

1. Kingdom (tvůrce: Kim Eun-hee, 2019)

Kde se můžeš na seriál podívat: Netflix

Délka seriálu: 12 epizod, dohromady přibližně 8—10 hodin

Hodnocení na IMDb: 8,4 z 10

Začneme asi tím nejlepším, co seriálový zombie svět nabízí. Jihokorejský seriál běží na Netflixu. Zatím má sice jen dvě série, ale jsou velmi povedené. První díl je trochu pomalejší a chvíli trvá, než se děj rozhýbe, ale jakmile se tak stane, nebudeš se schopen od seriálu odtrhnout.

Děj se odehrává na začátku 17. století v Koreji, kdy se princ Yi Chang (Ju Ji-hoon) pomalu připravuje na nástup na trůn, zatímco se země zotavuje z japonské invaze. Zemí ale otřese ještě něco horšího — nákaza zombíků, kterou nikdo nedokáže zvládnout. 

Seriál má nesmírně sympatické postavy, mezi kterými buduje úžasné vztahy. Rychle si uvědomíš, že jim držíš palce a začínáš si vybírat favority a nenáviděné postavy. Skvěle funguje i dobové zasazení, které společně s kulturní odlišností Jižní Koreje vytváří jedinečnou zombie atmosféru.

Samozřejmostí je vynikající akce a pořádná dávka napětí. Kingdom je jedinečné i v tom, že postavy v seriálu nedělají nelogická rozhodnutí a chovají se zcela autenticky, což je v tomto žánru dost vzácné.

2. All of Us Are Dead (tvůrce: Lee Jae-kyoo, 2021)

Kde se můžeš na seriál podívat: Netflix

Délka seriálu: 12 epizod, celkem více než 12 hodin

Hodnocení na IMDb: 7,6 z 10

Tento jihokorejský seriál se odehrává většinou na střední škole, takže jsou hlavními postavami teenageři. Některé si snadno oblíbíš, jiné začneš rychle nenávidět. 

Na rozdíl od Kingdomu se lidé v tomto seriálu chovají opravdu hloupě a dělají jednu chybu za druhou. Děje se to v každé epizodě. Když to ale překonáš, čeká tě napínavá zombíkovská jízda s výbornými postavami, která se netočí jen kolem zombie apokalypsy. Představitelé i přes ohrožení života řeší své vztahy a dokážou být vtipní.

Tvůrci se nebojí důležité členy týmu likvidovat a zároveň diváka dokáží překvapit dějovými zvraty. Pochválit musíme také práci s kamerou a choreografii akčních scén. Ohromí zejména druhá epizoda, ve které se nachází akční sekvence natočená na jediný záběr.


3. Train to Busan (režie: Sang-ho Yeon, 2016)

Kde se můžeš na film podívat: Hulu nebo si ho můžeš za rozumné peníze koupit, případně půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 2 hodiny

Hodnocení na IMDb: 7,6 z 10

Další jihokorejská pecka? Ne tak úplně. Train to Busan trpí až extrémně otravnými klišé — má neskutečně hloupé postavy a sledovat jejich rozhodnutí a činy je místy nesnesitelné. Pokud se přes to dokážeš přenést, čeká tě napínavé a akční drama, které v divákovi dokáže vyvolat i emoce. 

Apokalypsa zombíků vypukne v metru. Hlavní postavu jménem Seok-Woo (viděl jsi ho ve Squid Game či The Silent Sea) obklopí zombíci, kteří se začnou přeměňovat v jednom voze za druhým. Seok-Woo musí ochránit svou dceru a spolupracovat s dalšími cestujícími, aby přežil.

Train to Busan je plný akce a mimořádně napínavých soubojů. Létají končetiny a baseballové pálky se odrážejí od hlav zombíků, kteří působí jako skutečná hrozba, které nelze uniknout.

4. Filmy a pokračovaní filmů režiséra Georgea Romera (1968)

Kde se můžeš na filmy podívat: Hulu nebo si je můžeš za rozumné peníze koupit, případně půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: hodina a 36 minut

Hodnocení na IMDb: 7,9 z 10

Režisér a scénárista George Romero je právem považován za otce zombie žánru. Nenatočil sice úplně první zombie film, ale natočil jich zřejmě nejvíc a většina z nich je nesmírně kvalitní a často i něčím unikátní. Romero inspiruje tvůrce po celém světě do dnešního dne, takže v mnoha současných zombíkovských filmech najdeš rukopis jeho filmů. 

K jeho nejlepším filmům patří Night of the Living Dead a Day of the Dead, přičemž níže v článku si povíme také o filmu Dawn of the Dead. Pokud toužíš vidět zombie klasiku a žánr v jeho zárodcích, určitě zkontroluj tyto Romerovy filmy.

5. Shaun of the Dead (režie: Edgar Wright, 2004)

Kde se můžeš na film podívat: Hulu, Starz nebo si ho můžeš za rozumné peníze koupit, případně půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: hodina a 40 minut

Hodnocení na IMDb: 7,9 z 10

Není to parodie, ale není to ani docela běžný zombie film. Režisér a scénárista Edgar Wright (naposledy měl v kinech Last Night in Soho) natočil bláznivou komedii odehrávající se v britské hospodě. Místní štamgasti si při popíjení piva ani neuvědomí, že kolem nich vypukla zombie apokalypsa. 

Hlavní role ztvárnily Simon Pegg a Nick Frost. Shaun of the Dead je především ze začátku originální zombie film, který má vtipný a netradiční konec. Jestli máš chuť na uvolněnější atmosféru ve světě zombíků, film se ti bude líbit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110151 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse