Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2022 9:30
Čas čtení 7:12
Viktor Kniš

Někdy pracuji 17 hodin denně, jindy mám celý den volno. Tito Češi a Slováci se živí výhradně nákupem a prodejem NFT

TECH
Uložit Uložené

Refresher si promluvil s několika zkušenými NFT investory, kteří zanechali běžnou práci, aby se plně věnovali obchodování s nezaměnitelnými tokeny. Upozorňují na obrovskou spoustu rizik, která s sebou investování nese.

NFT není jen obrázek ve formátu .jpg, který si můžeš stáhnout a chlubit se, že jsi jeho majitelem. Zatímco ty máš pěknou grafiku, někdo k ní vlastní nezaměnitelný token, který má často hodnotu stovek, tisíc až deseti tisíc eur. I v Česku a na Slovensku jsou lidé, kteří se v obchodování s těmito tokeny vyznají natolik, že se tím dokážou uživit.

„Jsou dny, kdy jsem 17 hodin za počítačem a pracuji, a pak jsou dny, kdy mám víceméně čas jen sám pro sebe. Pak jsou dny, kdy mě přítelkyně nesnáší, protože ve čtyři ráno mi zvoní pět budíků, abych se vzbudil a koupil NFT,“ vysvětluje Refresheru Patrik, který vystudoval vysokou školu, několik let pracoval a na konci roku 2021 se rozhodl, že bude pánem svého času.

Doporučeno
Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor) Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor) 23. ledna 2022 16:30

Další respondent Gustav tvrdí, že mu začala vadit fixní pracovní doba a slabé finanční ohodnocení ze skladů e-shopů, kterými se potuloval. Dnes si dokáže vydělat tisíce eur měsíčně, ale upozorňuje také na nevýhody obchodování s NFT. „Pro mě jako introverta to zatím není žádný problém, ale vnímám, že se časem můžu cítit jako sociálně vyprahlý,“ říká.

Refresher oslovil tři obchodníky s NFT. Zná jejich identitu a měl možnost nahlédnout do jejich online blockchainových peněženek, které podrobně zaznamenávají veškeré nákupy a prodeje. Některá jména respondentů jsou smyšlená.

V článku popisujeme výhody i nevýhody této netradiční práce. Pokud tě trend NFT zajímá a chceš si přečíst více podobných textů, nezapomeň sledovat toto vlákno a podpořit nás vstupem do klubu Refresher+.

Informace zmíněné v článku nejsou investičními radami. Refresher v textu upozorňuje na spoustu rizik spojených s obchodováním s kryptoměnami nebo nezaměnitelnými tokeny.
Opensea
Zdroj: Opensea

Dali výpověď v práci, protože chtěli finanční svobodu a žádné autority

Když Patrik pracoval v byznysu s kávou, potkával spoustu inspirativních lidí, přes které se dostal nejprve ke kryptoměnám a pak i k NFT.

Plnohodnotný vstup do tohoto světa zvážil v momentě, kdy zjistil, že v profesním životě dosáhl všeho, co chtěl. Už v té době mu obchodování s nezaměnitelnými tokeny přinášelo velký úspěch při minimální námaze. „Rozhodl jsem se docela neuváženě, že zkusím vsadit všechno na jednu kartu. Prostě jsem to tak cítil,“ přiznává Refresheru Patrik. Jedním dechem dodává, že má dostatečnou finanční rezervu i na delší dobu.

Gustav přiznává, že má problém s autoritami, nechce mít nad sebou šéfa a pravidelnou pracovní dobu. „Problémem byla především fixní pracovní doba, která mi neumožňovala žít svobodně. Představa, že budu v zaměstnání každý den trávit 8 hodin, zatímco mi život utíká mezi prsty, mě už léta vnitřně sžírala,“ vysvětluje Gustav, který měl před vstupem do NFT dlouholeté zkušenosti s obchodováním s kryptoměnami. Má proto mnoho vědomostí a umí pracovat s rizikem.

Třetí respondent Jan měl vlastní reklamní agenturu. Po letech ho prý přestal bavit stereotyp a práce ho nenaplňovala. I z důvodu pandemie koronaviru mu odešlo mnoho důležitých klientů a měl více času studovat NFT. Firmu postupně rozpustil.

Oslovení obchodníci tvrdí, že peníze, které z prodeje NFT vyberou přes centralizované burzy, vždy řádně daní podle platné legislativy. Na podmínky si nestěžují, i když upozorňují na progresivnější přístup některých západních zemí.

Jak (nejčastěji) vypadá proces za úspěšným nákupem NFT:

1. Investor si vyhledá NFT projekt, který může být rentabilní.
2. Stane se součástí komunity, pomůže autorům projektu rozvíjet ji nebo plní různé úkoly.
3. Za splnění úkolů dostane možnost koupit si NFT token v předstihu před zbytkem trhu ve vyhrazeném čase.
4. Určí si strategii, koupí NFT projekt přímo od autora a sleduje, jak se vyvíjí cena.
5. NFT prodá na sekundárním trhu (nejčastěji Opensea) podle strategie, kterou si určil. Buď prodává hned po spuštění prodeje, kdy je většina tokenů dostupná u autora jen pro členy uzavřené komunity, nebo projekty prodá ve středním nebo dlouhodobém horizontu podle zvolené strategie.

Při každém nákupu projektu od autora existuje alespoň minimální riziko, že autor má nekalé úmysly nebo nabídka převýší poptávku a cena klesne pod nákupní cenu. V takovém případě investor snadno prodělá, i když „udělal vše správně“.
NFT adidas
Zdroj: Adidas Originals

Straší je „fomo“, ale tlak nepociťují

Tzv. fomo (fear of missing out), tedy strach, že zmeškáš něco důležitého, je v NFT velmi často skloňovaným termínem.

Nejčastějším příkladem fomo je, když lidé mají pocit, že musí být ve společnosti ostatních lidí, aby nezmeškali sociální interakce. Fomo se používá i v kontextu potřeby neustále kontrolovat sociální sítě, aby nám neuteklo něco důležitého. V NFT fomo znamená pocit, že když investor nebude online, může zmeškat důležitou příležitost. Fomo se týká i přímo financí – investoři mohou mít pocit, že když nějaké NFT nekoupí, zmeškají velkou příležitost. I proto je v NFT světě důležité naučit se pracovat s emocemi.

I proto obchodníci tráví obzvlášť mnoho času na sociálních sítích a fórech, kde neustále vyhledávají nové informace. Mnohé projekty, do kterých se vyplatí investovat, se totiž vyprodají do několika vteřin. Všichni tři respondenti potvrdili, že pocity fomo prožívají. Zároveň upozorňují, že zčásti lze jejich situaci přirovnat k běžným živnostníkům, kteří musí rovněž vyhledávat příležitosti.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110182 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč může být NFT i full-time prací.
  • Jaké největší nevýhody má obchodování s NFT a na jaká rizika je třeba si dát pozor.
  • Jak vypadá běžný pracovní den investora do NFT.
  • Jak vypadá úspěšná investice.
  • Proč musí investoři ovládat i psychologii, sledovat trendy a používat placené analytické nástroje.
  • Jaké výhody dávají některé NFT tokeny svým držitelům a co už představila společnost Adidas.
Zpět
Sdílet
Diskuse