Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2022 21:45
Čas čtení 1:16
Eduard Starkbauer TASR

Francie nadále věří jaderné energii. Emmanuel Macron má v plánu postavit 14 nových reaktorů

Francie nadále věří jaderné energii. Emmanuel Macron má v plánu postavit 14 nových reaktorů
Zdroj: TASR/AP
NEWS FRANCIE
Uložit Uložené

Již dnes vyrábějí francouzské jaderné elektrárny více než polovinu celoevropské atomové energie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek vyzval k „znovuzrození“ francouzského jaderného průmyslu. Země se suverénně největším podílem jaderné energie v EU se má pustit do výstavby 14 nových reaktorů. Francouzský prezident si od soustředění se na atomovou energii slibuje urychlení nezávislosti na fosilních palivech. Informoval o tom deník The Guardian France Info.

Doporučeno
Jádro a plyn jsou dočasně označeny za čisté zdroje energie. Takhle zní závěr Evropské komise Jádro a plyn jsou dočasně označeny za čisté zdroje energie. Takhle zní závěr Evropské komise 3. února 2022 10:10

Minulý týden zařadila Evropská komise po dlouhých jednáních právě jádro společně se zemním plynem mezi energie, které mají Evropu přivést ke klimatické neutralitě do roku 2050.

Emmanuel Macron se k oznámení navýšení podílu jaderné energie odhodlal během návštěvy strategické továrny na výrobu turbín ve městě Belfort na severovýchodě Francie. Ve svém prohlášení řekl: „Chci, aby se postavilo šest tlakovodních reaktorů typu EPR2, a spustíme studie na výstavbu dalších osmi.“ Na vývoji reaktorů nové generace pracuje státní energetický podnik Électricité de France (EDF).

Prezident se podle France Info nevyjadřoval k detailům rozpočtu vyhrazeného na projekt ani k přesnému rozvrhu prací. K návrhu bude koncem roku probíhat veřejná debata, na jejímž základě má příští rok definitivně rozhodnout parlament. V případě úspěchu návrhu mohou podle Macrona práce na prvních reaktorech začít v roce 2028.

Emmanuel Macron během mediálního vystoupení přiznal, že Francie za posledních deset let od jaderné katastrofy v japonské elektrárně Fukušima z roku 2011 do atomového průmyslu neinvestovala dostatečně. „Některé země učinily radikální rozhodnutí a otočily se jaderné energii zády. Francie tak neudělala, ale ani neinvestovala, protože měla pochybnosti.“

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 11:00

Francouzský prezident, který se bude již v dubnu pokoušet o znovuzvolení na dalších 5 let, označil nový impuls v posilování státní strategie rozvoje jaderné za „volbu pokroku a projev důvěry ve vědu a v techniku“.


Šéf Elysejského paláce se při této příležitosti zavázal, že Francie bude usilovat i o prodloužení životnosti všech stávajících atomových elektráren a zároveň masivně zainvestuje do obnovitelných zdrojů energie.

Zpět
Sdílet
Diskuse