Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 16:30
Čas čtení 8:33
Martin Adam Pavlík

Kdo z nich jednou bude další Johnny Depp, Brad Pitt nebo Al Pacino? Toto je deset mladých talentů Hollywoodu

Kdo z nich jednou bude další Johnny Depp, Brad Pitt nebo Al Pacino? Toto je deset mladých talentů Hollywoodu
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Umí zahrát narkomany, vrahy i psychopaty. Je jedno, do jaké role je obsadí, popasují se s ní s lehkostí a bez naříkání.

Je jim teprve přes 20, maximálně 30 let, ale už o sobě stihli dát vědět nevídaným způsobem. Některé bychom mohli označit za vycházející hvězdy, které jdou ke slávě postupně malými krůčky, jiným stačila jedna role na to, aby se dostali rovnou mezi elitu.


Kdo z nich jednou bude další Johnny Depp, Brad Pitt, Denzel Washington, Jack Nicholson, Samuel L. Jackson, Robert De Niro nebo Al Pacino? Začátkem měsíce jsme ti přinesli článek o nejvýraznějších mladých ženských talentech Hollywoodu, dnes pokračujeme muži. Některé už určitě znáš z hvězdných blockbusterů, o dalších jsi možná v životě neslyšel.  

V Refresheru produkujeme na denní bázi několik článků s filmovým obsahem, ať už jde o recenze, profily režisérů, herců, hereček nebo o kinotipy. Pokud chceš mít i nadále přehled o skvělých snímcích, seriálech či příbězích zajímavých osobností ze světa filmu, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

1. Tom Holland

Pětadvacetiletého Londýňana už není třeba příliš představovat. Proslavil se jako nejnovější, nejnižší (173 cm), ale zároveň nejvtipnější Spider-Man a v této roli si zahrál i v dalších blockbusterech od Marvelu typu Avengers, Captain America: Civil War či v seriálu Loki. Herecký talent a lásku k umění zdědil nepochybně po otci Dominicovi, který se rovněž živí jako herec, spisovatel, komik a moderátor.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/The Walt Disney Company

Podle Insideru Tom začínal na divadelních prknech už jako 12letý v muzikálu Billy Elliot. Na stříbrném plátně debutoval v katastrofickém dramatu The Impossible po boku Naomi Watts a Ewana McGregora a pokračoval dobrodružnými snímky In the Heart of the Sea nebo The Lost City of Z. Větší pozornost kritiků si získal díky historickému dramatu Pilgrimage, ve kterém ztvárnil mnicha.


V roce 2017 získal cenu BAFTA pro vycházející hvězdu. Toho, že mu skvěle jdou vážné role, si všiml režisér Antonio Campos, který ho obsadil do hlavní role v drsném thrilleru z amerického venkova s ​​názvem The Devil All the Time. V něm Holland předvedl sugestivní výkon, když ztvárnil mladíka, který neváhá zmáčknout spoušť, aby ochránil nejbližší.



Zatím nejlepší, nejvyzrálejší a doslova mrazivý výkon Brit předvedl v dramatu podle skutečných událostí Cherry. Režírovali jej bratři Russovi a hrál v něm válečného veterána, který se stane narkomanem a přijde o životní lásku. Film sice selhal na scénáři, ale jeho výkon místy vyrážel dech. Naposledy jsi ho mohl vidět v akčním thrilleru Uncharted.

2. Timothée Chalamet

Je mu 26 let, a přestože není žádný svalovec, ženám se dnes z jeho chlapeckého šarmu stejně podlamují kolena. Dokázal, že sexsymbolem může být i herec, který netráví půl dne v posilovně zvedáním činek. Kromě svůdného pohledu však za posledních deset let ukázal, že je obrovský herecký talent, přičemž je naprosto jedno, jakou roli mu přidělíte. Zkrátka se s ní popasuje s lehkostí a bez zbytečného naříkání.

První zásadnější role byla ve špionážním seriálu z prostředí CIA Homeland. Brzy přišlo inteligentní sci-fi Insterstellar v režii slavného Christophera Nolana a bravurní výkon podal také v krutém westernu Hostiles po boku Christiana Bala a Rosamund Pike.

Avšak filmem, který mu obrátil život vzhůru nohama, bylo citlivé drama Lucy Guadagnina o dvou gayích s názvem Call Me by Your Name.

Timothée Chalamet Armie Hammer Call Me by Your Name
Zdroj: Sony Pictures Classics

Spolu s hercem Armiem Hammerem, který je o devět let starší než Chalamet, měli ve filmu mnoho vášnivých erotických scén, které mladík z New Yorku zvládl jako ostřílený čtyřicátník se třemi Oscary na kontě. Za jeho výkon ho ocenili kritici na Floridě i v rodném městě, získal i premiérovou nominaci na Zlatý glóbus i Oscara. 


Najednou byl absolutní hvězdou. Následoval další famózní výkon v životopisném snímku Beautiful Boy, kde pro změnu ztvárnil zlověstného narkomana, který bez mrknutí oka okrade i vlastní rodinu. Jeho talent ocenil také režisér Woody Allen v romanci A Rainy Day in New York nebo Denis Villeneuve, který ho obsadil do ústřední role filmu Duna. Šanci mu dali už i Adam McKay a Wes Anderson.

3. Daniel Kaluuja

Je mu 32 let a mohl jsi ho vidět v seriálech Skins, Black Mirror, komediích Kick-Ass 2 nebo Johnny English Reborn, ale i v temném krimithrilleru Sicario. V žádném ze zmíněných děl nedostal příležitost naplno ukázat, co v něm je.

Jeho potenciálu si všiml až afroamerický režisér Jordan Peele, když mu dal prostor zahrát si poprvé hlavní roli. Obsadil ho do bizarního, ale mimořádně inteligentního, vrstevnatého a originálního thrilleru o rasismu s názvem Get Out.

Daniel Kaluuya Get Out
Zdroj: Universal Pictures

Nemohl udělat lépe. Kaluuja následně získal nominace na ty nejprestižnější ceny (BAFTA, Zlatý glóbus, Oscar) a dokořán se mu otevřely dveře do Hollywoodu. Další cennou příležitost mu dal další Afroameričan Steve McQueen (12 let v řetězech) ve filmu Widows a Kaluuja ji využil přesně tak, jak se očekávalo.

Tentokrát se představil jako chladnokrevný a záludný psychopat, který dokáže bez jakýchkoli výčitek svědomí mučit i handicapovaného nebo jen tak nečekaně střelit člověka do hlavy.


Jako jeden z mála herců v tomto žebříčku Kaluuja patří k těm šťastlivcům, kteří jsou držiteli nejceněnější pozlacené sošky Oscara. Získal ji za svůj poslední výkon v politickém thrilleru Judas and the Black Messiah. Ten vypráví příběh hnutí Černých panterů (ztvárnil jeho vůdce Freda Hamptona) během turbulentních 60. let.


4. Will Poulter

Že ti toto jméno nic neříká? Devětadvacetiletý Brit patří mezi ty, kterým se nedostává až tak mnoho pozornosti, ale ti všímavější už dnes vědí, že je jeho herectví na vysoké úrovni a může konkurovat kterémukoli kolegovi z tohoto žebříčku. Na stříbrném plátně debutoval v roce 2007 jako 14letý v zábavném žánrovém mixu s názvem Son of Rambow.


Ztvárnil v něm malého chlapce, který žije v náboženské sektě, kde je zakázána televize. Když ale uvidí film Rambo, všechno se změní — je z něj postrach školy a rváč. Následoval blockbuster studia 20th Century Fox The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader a brzy i povedená komediální road movie We're the Millers. V ní se tehdy teprve 20letý herec objevil ve scénce, kde ho učí líbat najednou Jennifer Aniston a Emma Roberts. V roce 2014 obdržel cenu BAFTA pro vycházející hvězdu.

Role plachého nerda mu sice šly skvěle, ale ne nadarmo se říká, že až ty záporné úlohy tě nejvíc zocelí. Poté, co Poulter dostal šanci v dramatu Revenant po boku Leonarda DiCapria a Toma Hardyho, se objevil v napínavém, až „klaustrofobickém“ thrilleru podle skutečné události s názvem Detroit. 

Ve snímku o rasových nepokojích v Detroitu si zahrál panovačného, ​​násilného, ​​rasistického policistu a všechny ohromil svým sebevědomým a dosud nejlepším výkonem. Kvality později potvrdil i v děsivém hororu Ariho Astera Midsommar.

5. Lucas Hedges

Tento 25letý Newyorčan je hotový úkaz. Nebojí se přijmout ty nejnáročnější role, jaké si umíš představit, a přestože jsou často psychicky totálně vyčerpávající, nedává nic najevo. Pokud ti ani toto jméno nic neříká, možná si vzpomeneš například na srdceryvnou „oscarovku“ Manchester by the Sea, kde ztvárnil zádumčivého teenagera, na kterého musí dohlížet Casey Affleck.  


Za svůj přesvědčivý výkon si vysloužil cennou nominaci na Oscara, kterou sice neproměnil, ale všimli si ho velcí režisérští talenti, například Martin McDonagh, Greta Gerwig či Jonah Hill, který ho ve svém režisérském debutu (znáš ho spíš jako herce) obsadil do těžké role osamělého a věčně rozzlobeného, ​​frustrovaného Iana, který šikanuje svého mladšího bratra Stevieho ve filmu Mid90s.

„Lucas je nesmírně citlivý a srdečný mladík. Měl jsem pocit, že pokud byste najednou cítili tu citlivost a obrovské srdce pod nánosem šikany a hněvu, které u něj ve filmu vidíme, byli byste přesto k této postavě mnohem více empatičtí,“ prozradil o herci Hill a nemohl být přesnější. Díky scéně amoku a psychického zhroucení Hedges všechny během chvíle přesvědčil, že už nyní patří mezi elitu.


Další fantastický výkon podal v biografickém filmu Honey Boy, kde se představil jako mladý Shia LaBeouf. Famózní byl i v nezávislém dramatu Waves z produkce A24, které režíroval Trey Edward Shults.

Také zazářil v dramatu Boy Erased. V něm pro změnu ztvárnil homosexuála z křesťanské rodiny, kterého pošlou kvůli jeho orientaci na léčení. Pokud bychom měli být proroky a vybrat z tohoto žebříčku někoho, kdo jednou bude hrát ty největší role a získá nejednoho Oscara, bude to právě Hedges.

6. Tye Sheridan

Debutoval sice jako 11letý v poetickém, více než tříhodinovém dramatu The Tree of Life od Terrence Malicka a hned poté se objevil v nezávislém dramatu Mud po boku zkušeného Matthewa McConaugheyho, ale dnes ho určitě znáš zejména z drahých blocksterů Men: Apocalypse, X-Men: Dark Phoenix, Deadpool 2 nebo ze Spielbergova science fiction Ready Player One, kde ztvárnil hlavního hrdinu.

Méně známá role, ve které ovšem ukázal chuť předvést se „naplno“, byla ve filmu inspirovaném skutečnou událostí The Stanford Prison Experiment. Zahrál si jednoho z vězňů a ukázal rozličnou škálu emocí. Nebál se ani role vojáka v Iráku ve válečném dramatu The Yellow Birds.


Bezpochyby nejvíce herecky vynikl v dramatu The Tender Bar z roku 2021 o dospívajícím chlapci, kterého opustil otec. Dostal v něm mnoho prostoru pro několik hereckých poloh a sebevědomě ho využil. Šlo o nejvyzrálejší výkon v kariéře, za což pravděpodobně mohlo i to, že se, jak herec sám řekl pro Collider, se svou postavou nesmírně ztotožnil už během čtení scénáře. Film režíroval známý herec George Clooney a Sheridanovým hlavním hereckým kolegou ve snímku byl Ben Affleck.

7. Taron Egerton

Je mu 32 let a vystudoval herectví na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně. Začínal na divadelních prknech, v muzikálech lidi často ohromoval skvělým tancem a zpěvem. Ve filmu se poprvé objevil až jako pětadvacetiletý. Šlo o drama Testament of Youth, kde však dostal poměrně slušný prostor a mohl zazářit po boku zkušenějších kolegů Alicie Vikander a Kita Haringtona.

Taron Egerton Rocketman
Zdroj: Paramount Pictures

Ještě téhož roku dobyl Hollywood v parádní akční jízdě Kingsman: The Secret Service a svou odhodlanost zařadit se mezi nejlepší z nejlepších neváhal ukázat ani v drsné gangsterce Legend s Tomem Hardym. Do hlavní role ho obsadil Dexter Fletcher ve sportovním životopisném dramatu Eddie the Eagle a první housle hrál i ve snímku Otto Bathursta, kde ztvárnil slavného Robina Hooda.


Ta největší příležitost ale přišla, když dostal nabídku propůjčit tvář hudební legendě Eltonu Johnovi ve filmu Rocketman. Jelikož film režíroval již zmíněný Dexter Fletcher, všechno šlo jako po másle, přičemž herec za svůj neuvěřitelný výkon získal Oscara. „Když jsem ve filmu uviděl Tarona, nedíval jsem se na něj, ale na sebe. A když jsem slyšel ten hlas, slyšel jsem sebe, ale nebyl jsem to já. Bylo to výjimečné,“ řekl zpěvák pro Indiewire.

8. Dev Patel

Jednatřicetiletý Brit začínal podobně jako Daniel Kaluuja v oblíbeném a vysoce sledovaném teenagerském seriálu Skins. Na rozdíl od něj ale už jeho první role byla zlomová a přinesla mu téměř neomezené možnosti na těch nejvyšších příčkách. V roce 2008 ho totiž rovnou do hlavní role ve filmu Slumdog Millionaire vybral slavný Danny Boyle (Trainspotting, 127 Hours).

Za svůj výkon získal cenu BIFA a radostně si užíval spolu s kolegy i přítomnost na červeném koberci během udělování Oscarů. Sám sice nominován nebyl, ale Boylův film jich získal rovnou osm. Následovala fantasy The Last Airbender v režii M. Nighta Shyamalana, sympatická „festivalovka“ The Road Within a povedené sci-fi Chappie. 


Na červený koberec ho znovu dostalo až silné drama Lion Gartha Davise. Zahrál si v něm indického chlapce, který se po 25 letech snaží pomocí Google Earth s malými záblesky vzpomínek znovu nalézt ztracenou rodinu, aby měl konečně klid v duši.

Získal cenu BAFTA a nominace na Zlatý glóbus i Oscara. Mezi jeho kariérní vrcholy nepochybně patří i jeho role v temném a jemně surrealistickém historickém dramatu Davida Loweryho s názvem The Green Knight.

9. Caleb Landry Jones

Má přísný výraz podivína až kriminálníka, a proto mu skvěle jdou záporné postavy. Dvaatřicetiletý herec z Texasu postupuje vpřed pomalými krůčky. I proto je pravděpodobně nejméně známý ze všech zmíněných v žebříčku. A přestože je na první pohled skutečně nenápadný, patří mezi ty nejtalentovanější, kteří se řídí takzvanou Stanislavského metodou a zcela se dokážou vžít do své postavy.

Zároveň dokáží využít své emoční paměti, aby obohatili charakter, který ztvárňují. Přesně to se Jonesovi podařilo například ve sci-fi hororu Antiviral s nepříjemnou atmosférou, ve snímku Queen and Country, thrilleru Get Out, ale zejména v sugestivním dramatu Nitram, za které získal prestižní ocenění na Festivalu v Cannes. 


Výborný byl i ve filmech Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Florida Project, Dead Don't Die či v pokračování kultovního seriálu Twin Peaks s podnázvem Return, a to i přesto, že tam nedostal příliš mnoho prostoru. Zaručeně má před sebou skvělou kariéru.

Antiviral Caleb Landry Jones
Zdroj: Rhombus Media

10. Alex Lawther

Šestadvacetiletý anglický herec na „velkou“ roli v megalomanském trháku stále čeká, přesto mu stačila jen jedna role na to, aby upoutal pozornost těch nejslavnějších režisérů. Řeč je o seriálu The End of the F***ing World, který vznikl podle komiksové předlohy Charlese S. Forsmana. Brit v něm ztvárnil 17letého Jamese, který se zoufale hledá jak v životě, tak ve vztazích, a myslí si o sobě, že je psychopat.


Nachází podobně ulítlou duši Alyssu a vydávají se na pořádně divokou cestu za svobodou a novými zážitky. Lawther je zde naprosto fantastický a všiml si ho i Ridley Scott, který ho obsadil do role krále Charlese VI. ve filmu The Last Duel nebo Wes Anderson. Ten mu dal šanci ve svém nejnovějším filmu The French Dispatch.

Domů
Sdílet
Diskuse