Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2022 19:30
Čas čtení 1:06
Adéla Ježková

Nejošklivější, nebo nejroztomilejší? Podivná plachtící veverka rozděluje internet

Nejošklivější, nebo nejroztomilejší? Podivná plachtící veverka rozděluje internet
Zdroj: Flickr/Danielle Brigida/volně k užití
NEWS ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Internet rozdělují virální záběry letuchy, savce podobného veverce, který obývá pralesy jihovýchodní Asie. Lidé se nedokážou shodnout na tom, zda jde o stvoření roztomilé, či naprosto ohyzdné.

Na TikTokovém účtě uživatele Frogulant555 se objevilo video podivně vypadajícího zvířete, které šplhá po zádech pravděpodobně svého „páníčka.“ Na virální záběry upozornil server Unilad.

„To je přece Pokémon!“ zní jeden z prvních komentářů u příspěvku.

Zvíře s obrovskýma vykulenýma očima připomíná malého dinosaura, opelichané kuře, veverku a malou opičku v jednom. Právě velké oči mu umožňují dobré noční vidění a hloubkové vnímání. Pavučinové nohy zase usnadňují plachtění ze stromu na strom.

Záběry okamžitě vyvolaly vášnivou debatu o tom, zda je letucha roztomilá, nebo ne.

„Směju se tomu, jak všichni říkáte, že je to roztomilé. Představte si, že se probudíte a ta věc vám sedí na hrudi a dívá se na vás,“ napsal jeden z debatujících na Twitteru.

„Je super roztomilá, ale vypadá jako jeden z „roztomilých mimozemšťanů“, jejichž ústa se otevírají tam, kde byste to nečekali, a jsou plná ostrých zubů. Ale pomazlila bych ho!" přispěla jedna uživatelka. „Nejroztomilejší létající deka, jakou jsem kdy viděla,“ dodala druhá.

Letuchy získaly jméno podle své schopnosti napnout kožní blánu a díky tomu „plachtit“. Přeplachtit takhle zvládnou i vzdálenost 130 metrů a během letu dokonce dovedou dokonale manévrovat. Přestože jsou letuchy nejlepší plachtaři ze všech savců, nedokážou skutečně létat. Zajímavé také je, že „nejbližší příbuzní“ letuchy jsou primáti.

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

Jsou to plachá, noční zvířata, žijící především v jihovýchodní Asii. Ohrožovány jsou ničením jejich přirozeného prostředí - pralesů, a také člověkem, který je loví pro maso a kožešinu. Jejich přirozeným nepřítelem je kriticky ohrožený orel opičí, přičemž podle některých studií tvoří letuchy až 90 % jeho kořisti.

Domů
Sdílet
Diskuse