Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2022 17:30
Čas čtení 5:30
Daniel Mikolášik

Je Kanye West génius? Dokument odhaluje jeho přehnanou samolibost, boj s psychickou poruchou a neustálou snahu zazářit

Je Kanye West génius? Dokument odhaluje jeho přehnanou samolibost, boj s psychickou poruchou a neustálou snahu zazářit
Zdroj: Netflix
HUDBA KANYE WEST
Uložit Uložené

Vytáhl si rovnátka z úst a začal rapovat. Novinku na Netflixu natáčeli více než 20 let.

Začínal jako ctižádostivý producent z Chicaga koncem devadesátých let. Byl plný nekonečné kreativity a měl velký potenciál, ale ne každý ho v něm viděl. Aby se dokázal vymanit ze škatulky producenta a zazářit jako plnohodnotný raper, potřeboval víc než jen talent. Co všechno ho to stálo?

Nový dokument Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy na Netflixu je hlubokou kronikou Yeho života, rapových začátků a prvních úspěchů, ale také pádů. Odstartoval 16. února pilotní epizodou s názvem Act I: VISION, která má hodinu a půl. Postupně bude každý týden vycházet zbytek. Trilogie se natáčela přibližně 21 let, přičemž úplně první záběr pochází již z roku 1998.

Režiséry celého projektu, který stál Netflix přes 30 milionů dolarů, jsou Clarence „Coodie“ Simmons a Chike Ozah. Ti v Kanyem viděli hvězdu už po prvním setkání. Coodie v něj věřil dokonce tak silně, že se rozhodl zanechat své dobře rozjeté moderátorské a komediální kariéry a zasvětit dvě dekády svého života někomu, kdo mohl kdykoliv zaniknout. To se ovšem nikdy nestalo.

Doporučeno
 Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori 6. března 2024 9:00

Raper byl při výrobním procesu dokumentu, a přestože prohlásil, že vyžaduje právo finálního střihu, filmaři mu ho nakonec neudělili. O to větší důvod, proč se na sérii vyplatí podívat.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

Sebevědomý génius

Pokud se pozastavuješ nad podivným názvem dokumentu, zkus si ho párkrát přečíst nahlas. Ano, jeen-yuhs je v podstatě doslova přepsaná výslovnost anglického slova génius. Termín, kterým se Kanye během svého života rád označuje. Dokument s obrazem domácí kamery přináší divákovi pohled do Kanyeho hudební virtuozity, přehnané samolibosti, neustálé potřeby dosáhnout větších úspěchů, ale i boje s psychickou poruchou.

Vše odstartoval svérázný rozhovor moderátora Coodieho z kanálu nula na narozeninové oslavě Jermaina Dupriho s rapovou skupinou Harlem World a jejím hlavním představitelem Masem. Někde v pozadí stál i v té době teprve 21letý šikovný hudební producent z Chicaga v brýlích a s rovnátky na zubech. 

Nikdo z nich v té době nemohl ani tušit, že ten na první pohled tichý, ale zato velmi sebevědomý mladý muž je příštím 22násobným držitelem prestižní ceny Grammy, nejbohatší Afroameričan v historii USA, kandidát na amerického prezidenta a v neposlední řadě jeden z nejvýznamnějších raperů historie.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V roce 2000 byl již platinovým producentem, který se postaral o beaty pro rapery jako Mase, Raekwon či Eminem. Už v té době začínal sebe sama vidět nejen jako producenta, ale také jako rapera. Nedalo se mu odepřít lyrické nadání a unikátní flow, které rád prezentoval také na kameru nebo při pouštění svých beatů.

Doporučeno
Panenky vystřídaly za designer kabelky. North, Stormi a Blue Ivy udávají trendy už od kočárku Panenky vystřídaly za designer kabelky. North, Stormi a Blue Ivy udávají trendy už od kočárku 1. února 2024 12:00

První epizoda ukazuje především Kanyeho snahu zazářit jako MC poté, co se přestěhoval do New Yorku. Jeho cíl byl jasný. Zbavit se nálepky producenta a podepsat smlouvu s Jay-Zho vydavatelstvím Roc-A-Fella Records.

Ve vydavatelství si vytáhl rovnátka z úst a rapoval v kancelářích

Dokumentem nás po celou dobu doprovází archivní záběry ubírající se chronologicky v začátcích Kanyeho prvních úspěchů. Můžeme si tak vychutnat autentické snímky z prostředí raperova bytu v Newarku, tvoření hudby ve studiu, ze setkání s představiteli scény, z blízkého vztahu s matkou či prvních rozhovorů v rádiu a televizi.

V rámci první epizody se na časové linii příliš daleko neposouváme. Jedná se zejména o období Kanyeho začátků v New Yorku, kde se snaží získat uznání, což se ovšem zpočátku nedaří. Rapoví kolegové jako Common, Rhymefest, Jermaine Dupri, Talib Kweli, Mos Def, Damon Dash, Memphis Bleek nebo Jay-Z jej vnímají především jako producenta.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

Ve scénách nechybí dobové „kulisy“ jako vyklápěcí telefony, magnetofony, první CD disky či Kanyeho odnímatelná rovnátka, se kterými šišlá jako malé dítě. Vždy, když se snaží udělat dojem, vytáhne si rovnátka z úst a najednou má jeho přednes mnohem větší váhu a intenzitu.

Doporučeno
Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 Tube girl, Riri i zostuzená Victoria Beckham. Toto jsou nejikoničtější momenty roku 2023 25. prosince 2023 7:00

Podobně se tak snažil udělat dojem i na lidi z vydavatelství Roc-A-Fella Records, kam naběhl společně se svým týmem. Chodil z kanceláře do kanceláře a hledal v nich přehrávače, kde by mohl pustit svůj první hit, který se později objevil také na jeho debutovém albu The College Dropout — skladbu All Falls Down.

Postavil se například před marketingovou pracovnici nebo asistentku ředitele vydavatelství, pustil své skladby, vytáhl si rovnátka z úst a začal rapovat. Velký dojem však neudělal, obě ho po chvíli ignorovaly, protože byly pracovně zaneprázdněné. Nakonec jeho týmu přikázali vypnout kameru a vyhodili je z kanceláře kvůli důležitým jednáním. Ve vydavatelství ho zkrátka nebrali vážně.

„Ameriko, zvykni si na tuto tvář!“

Dokument nabízí i unikátní pohled na tvorbu jednoho z prvních Kanyeho velkých hitů — Jesus Walks. Ze svého provizorního studia v newarském bytě ho poprvé pouští svým přátelům ještě s původním lyricsem a nedokončenými slokami. Kanye chtěl na refrén získat legendárního rapera Scarface, čímž si plánoval zajistit smlouvu s vydavatelstvím.

Po poslechnutí skladby Scarface ne příliš přesvědčivě odpoví, že mu může pomoci s refrénem, ​​ale že to bude obtížné. Ve studiu ho nakonec ještě více zaujme další Kanyeho skladba — Family Business, do které v té době sice ještě nemá nahrané sloky, ale text už umí nazpaměť, a tak ho „Faceovi“ zarapuje. „Tahle se mi líbí,“ odpoví.

Přestože k nahrávání se Scarfacem nakonec nedošlo, požehnání jednoho z tehdejších nejlepších raperů motivovalo Kanyeho vytrvat v tom, co dělá. Zanedlouho nato máme možnost vidět vůbec první Yeho rozhovor v televizi, konkrétně pro stanici MTV v rámci pořadu You Hear It First. Tím chtěl dostat větší pozornost veřejnosti a publicitu.

Doporučeno
Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor) Jan fotografuje celebrity: Kanyeho Westa se mi podařilo zachytit vysmátého jako jednomu ze tří lidí na světě (Rozhovor) 11. prosince 2022 13:00

„Mám pocit, že všechno, co mělo být mou nevýhodou, se stalo mou výhodou. Říkali mi, že jsem malý na basketbal. Tak jsem vypichoval míče zdola. Říkali mi, že nemůžu rapovat, když jsem producent. Dobře. „Už jsem tenhle beat slyšel.“ Jasně, protože jsem ho vytvořil. Rapoval jsem na něj dřív, než jsi ho mohl slyšet,“ řekl MTV.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

Matka mu pomáhala stát nohama na zemi

Ústředním bodem celé první epizody je i zobrazení Kanyeho silného vztahu se svou matkou Dondou, která zemřela v roce 2007 a po které pojmenoval své poslední album z roku 2021. Pokud jsi Kanyeho fanoušek, dobře víš, co pro něj matka znamenala a jaký zlom nastal v jeho životě po její smrti.

O to víc si právě skalní fanoušci užijí archivní záběry, na kterých je vidět silné pouto mezi Dondou a jejím synem. Často se ukazuje po jeho boku, zvedá mu náladu a zároveň se ho snaží držet při zemi, aby „neuletěl“. Na záběrech je poznat, že Kanye má před ní a jejími slovy respekt. Měla zvláštní způsob, jak mu pozvednout ducha a projevit lásku.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V jednu chvíli se divák přesune do Dondina bytu v Chicagu, kde jí Kanye ukazuje své nové šperky, chlubí se rozhovorem pro MTV a vypráví příběh o tom, jak Jay-Z reagoval ve studiu na to, když mu pustil beat ke skladbě Izzo. Tu Jay společně se členy Roc-A-Fella později představil živě během předávání cen BET Awards.

„Máš velké sebevědomí a občas to může působit poněkud arogantně, i když jsi skromný. Ale pamatuj, když se obr dívá do zrcadla, nic nevidí. Ale všichni kolem vidí obra. Musíš stát na zemi a nemůžeš současně létat,“ domlouvá mu matka. Bylo vidět, že si Kanye věří, protože v něj věřila i matka.

V závěru první epizody se Donda opět objevuje po Kanyeho boku, tentokrát u domu, ve kterém raper vyrůstal na jihu Chicaga na 79. ulici. Mluví o jeho dětství, ale i připravovaném prvním albu. Jedná se o poměrně emotivní scény, ve kterých Kanye děkuje za to, co pro něj udělala, kolik kvůli němu obětovala a že mu dala pevné základy.

Kanye Westjeen-yuhs: A Kanye Trilogy
Zdroj: Netflix

V první epizodě dokumentu vidíme už i první větší jména v Kanyeho okolí. Po podepsání vytoužené smlouvy s Roc-A-Fella se stále více setkává především s Jay-Zm. Ke konci vidíme v backstage jejich společného koncertu v Chicagu už i Beyoncé či Pharrella Williamse, který Kanyeho vychvaluje. Nebyl už jen producent, od kterého si rapeři za malé peníze kupují kvalitní beaty. Přišel čas ukázat svoji rapovou genialitu masám.

Těžko říci, jestli tento dokument diváky chytí za srdce. Já jako dlouholetý fanoušek jsem si první díl užil a každou scénu jsem sledoval se zatajeným dechem a téměř bez mrknutí. Avšak laikovi, který se o Kanyeho Westa nijak zvlášť nezajímá, může první epizoda připadat poměrně nezajímavá a zdlouhavá.

Umím si představit, že mnohým souvislostem nebude zcela rozumět a při některých dialozích se může i nudit. Souhlasím však, že téměř 90 minut je na zobrazení toho, jak se Kanye neúprosně snaží získat smlouvu s vydavatelstvím, příliš mnoho. Další dvě pokračování by ale měla přinést i slibované drama a první Kanyeho mediální přešlapy, což může rozhodně zaujmout už i širší skupinu diváků. Necháme se tedy překvapit.

Domů
Sdílet
Diskuse