Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2022 11:30
Čas čtení 4:33
Vojtěch Vanda

Vizuály à la Söderlund, vibe jako Yung Lean. Pseudonym Salvi21 vznikl ze šalvěje divotvorné, říká mladý umělec z Moravy

Vizuály à la Söderlund, vibe jako Yung Lean. Pseudonym Salvi21 vznikl ze šalvěje divotvorné, říká mladý umělec z Moravy
Zdroj: Se souhlasem Salvi21
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP
Uložit Uložené

Příroda a rap. FRESH RAP znovu pátral na východě!

Brouzdali jsme po internetu. Zpoza nesčetného množství reklam, milionkrát omílaných témat, klišé hudby a nudy se nám na obrazovce zjevila zimní příroda a zajímavý uklidňující rytmus, jehož zemitá síla nám vlila energii do žil. Proto jsme znovu obrátili zrak na východ, kde se v poslední době líhne spousta rapového talentu, a oslovili Salviho, jestli by se s námi nepodělil o svůj příběh.

Salvi21
Zdroj: Se svolením Salvi21

Je totiž další měsíc a tvůj oblíbený FRESH RAP je zpátky s raperem, jehož vizuály se zenovým vibem nám vnukly do hlavy vzpomínky na záběry Marcuse Söderlunda a jeho práci pro Yung Leana. Všechny věci naznačují, že by se i v našich končinách mohl objevit někdo podobný. První atribut, tedy kladný postoj k omamným látkám, a zejména k těm zeleným, je zde evidentní – teď jen, co hudba. Jali jsme se to zjistit.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. Pokud máš zájem o to si přečíst stories všech třinácti rapových osobností, jejichž kariéry brzo zasáhnou (pokud ještě nezasáhly) i tvé uši, klikni sem.
Doporučeno
Chtěl být DJem na Tommorowlandu, dnes zpívá a rapuje. „Inspiruji se antickou filosofií, můj vibe je nevyzpytatelný,“ tvrdí Cédric Chtěl být DJem na Tommorowlandu, dnes zpívá a rapuje. „Inspiruji se antickou filosofií, můj vibe je nevyzpytatelný,“ tvrdí Cédric 28. ledna 2022 7:00

Pravdou je, že rodiště Adama, jak zní křestní jméno umělce s pseudonymem Salvi21, je v Jihomoravském kraji. Momentálně změnil své působiště a bydlí ve Zlíně, odkud již několik známých rapových jedinců a kolektivů (IdeaFatte, DeFuckTo, David Steel..) své kariéry odstartovalo. Proč se sem ale odstěhoval on? Má tu lepší kreativní podmínky. Bydlí zde společně s dalším talentem k zapamatování, Zodim, a tmel mladých raperů, producent Rainer, zde má své studio.

Jméno Salvi by nezaujatý člověk odvozoval kupříkladu od umělcova příjmení, on si však v pseudonymu otiskl svou lásku k flóře. „Vychází to z názvu šalvěje divotvorné, kterou jsem dříve pěstoval,“ nepokrytě prozrazuje interpret, jehož kariéra je teprve v zárodku. Ve „hře“ ale úplným nováčkem není, jelikož s ní koketuje už pátým rokem. 

„Dostal jsem se k tomu v patnácti letech, když jsem byl v deváté třídě na základce,“ vysvětluje. „Mnoho originálního tehdy v hudbě nebylo a dost věcí, které v zahraničí byly, tu chyběly, tak jsem měl motivaci začít,“ říká s tím, že o hudbu měl prý zájem před nějakým časem, když zkoušel dělat DJ remixy a sledoval launchpad tutoriály. Hudební geny nezapřel, rodina jej navíc v muzikantství podporovala.

Salvi21 Zodi
Zdroj: Se souhlasem Salvi21

„Všichni v rodině, kromě mě, hrají na kytaru. Táta byl za mlada ve skupině s Karlem Krylem,“ tasí zajímavou a nečekanou informaci. Slovo ale stáčí k rapu. „V devítce jsem se seznámil se svým černým kamarádem, který mi ukázal studio v Hodoníně. Nahrál jsem tam první tracky, na které dnes už ne zrovna rád vzpomínám,“ dodává vzápětí.

V Česku o nikom, kdo by mi byl stylově podobný, nevím, říká 

Nedá se však tvrdit, že by byl internet Salviho písněmi zahlcen. Spíše naopak. Navíc jsou dohledatelné na vícero kanálech. Nejstarší výstup, na němž figuruje i se semspokem, je na kanále DON'T ASK ME, který jistě znáš z našeho loňského FRESH RAPu s Yannem Rosesem. Druhý zase visí na kanále Space Graveyard. Ten poslední, Každejdenkýbl, je však údajně nejzásadnější.

„Myslím si, že klipy, které jsme vydali, i klipy, které teprve vydáme, mají takovou kvalitu, že si zaslouží svůj vlastní kanál,“ přemýšlí Salvi a seznamuje nás s jeho kolektivem. Není to prý ani firma nebo label. Respektive je a není. „Každejdenkýbl je spousta věcí. Je to životní styl, značka oblečení, hulících potřeb a semen. Je to taky parta lidí a komunita na Instagramu,“ vysvětluje.

 

Pod záštitou kanálu značky s aparátem, který zná každý, kdo někdy přišel do styku s marihuanou, však budou vycházet i jiná videa než rapové videoklipy. „V příštích pár dnech budeme například vydávat video o tom, co jsou to konopné extrakty, jak se vyrábějí a používají,“ prozrazuje své plány milovník přírody, hudby, cestování či sexu.

Doposud jsme totiž měli možnost na něm sledovat pouze klipy jako 456 se Zodim a Rainerem, v němž se Salvi se svým outfitem inspiroval v korejském seriálu Squid Game nebo Dým, jehož název je všeříkající.

„Snažím se, aby byly moje tracky originální. Dělám to po svém,“ zmiňuje například píseň Můj boost sativa, do níž s Rainerem zakomponovali dubstepovou část. „O nikom v Česku, kdo by mi byl stylově a zvukově podobný, nevím, ale rád bych na někoho takového narazil,“ komentuje vzápětí.

Příroda ano, sociální sítě ne

Inspirace se ale objevuje i jinde než v hudebních žánrech. Adamovy texty obsahují spoustu zmínek o drogách, nezřídka se zde ale objeví i reference, která mluví i o škodlivosti konzumního života. To všechno je ale nutné brát s jistou rezervou. „Kolikrát si textově trochu uletím,“ vysvětluje raper, pro nějž je velkou inspirací život sám společně s přírodou.

„Zelená“ inspirace je slyšet. V tracku 456 přece jen říká: „Budu radši bydlet v lese než zaprodat se.“ Kde podle něj leží bod, který určí, kdy se člověk doopravdy zaprodá? „Vidím to v tom, když někdo pro peníze dělá něco, co by normálně nedělal,“ odpovídá poměrně jednoduše a myšlenku dále nerozvádí. A co to bydlení v přírodě?

Salvi zareagoval pouze obecně, vyjádřil zde ale poměrně překvapivou nechuť k jedné ze základních složek marketingu moderní doby, obzvláště pro self-made umělce. „V určité fázi života bych chtěl bydlet ve městě a v další fází někde v přírodě. Obě varianty mají svoje plusy i mínusy. V přírodě je klid, nejsou tam lidi, kolikrát ani internet. I klid od sociálních sítí, které nesnáším,“ přiznal.

Salvi21
Zdroj: Se svolením Salvi21

Zjišťovací otázky na zlínského umělce, který toho nemá venku mnoho, jsou nasnadě. Posluchač totiž doposud nemá velkou možnost z jeho tvorby poznat, jaký je. Každopádně jak z prosincového EP Stoner21, což je jeho jediný dosavadní ucelený projekt, tak ze dvou videoklipů lze odvodit, že se nejedná o klasického rapera. Pokud máš zájem poznat, kým je, on sám doporučuje výše zmíněnou 456. „Ze všech mých tracků nejvíce vystihuje mé pocity,“ potvrzuje.

Vizuál k zmíněnému videoklipu, ale také ke klipu Dým, nám připomíná starší kousky od švédského rapera Yung Leana a doprovodné klipy režiséra Marcuse Söderlunda jako Diamonds nebo Red Bottom Sky. Salvi říká, že Leana rád má (rád si údajně poslechne i bladeeho z drain gangu) a že jistá inspirace, kterou do vizuální tvorby přenáší, zde opravdu je.

„Na klipech se produkčně podílím. Dělá je kamarád ze Zlína Miroslav Baran,“ představuje videomakera, jenž vystupuje pod pseudonymem Astrospherez.

Zbyla nám tedy poslední otázka: Co bude dál? Salvi nevylučuje další projekt s producentem Rainerem, údajně stále něco vzniká a prý je „se na co těšit“. „Máme ještě nějaké nevydané věci, budou vycházet další klipy na track se Zodim a na track na Spacegraveyard,“ přibližuje mimo jiné milovník dubstepu, konkrétně skupiny Modestep.

Časem bychom od něj mohli čekat další ucelenější projekt, který by ale rád stylově pojal úplně jinak než první EP.  Do té doby se Salvi, těšící se ze zájmu o merch, který byl ke Stoner21 prodán, a přirozeně také z fanoušků, kteří si rádi pustí jeho tvorbu, bude snažit o prohlubování spoluprací s dalšími interprety a práci na singlech. „Díky všem, co streamujou moje EP na streamovacích službách,“ vzkazuje. 

Domů
Sdílet
Diskuse