Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. února 2022 9:30
Čas čtení 5:19
Viktor Kniš

Nejdůležitější informace o kauze Kuciak: toto jsou novinky a změny, které čekají Kočnera a Zsuzsovou v případě vraždy novináře

NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové stále nemá jasný závěr. I když už soud poslal na dlouhá léta do vězení střelce, řidiče i zprostředkovatele, objednatele zatím nenašel. Prokuratura trvá na tom, že vraždu novináře chtěli Kočner a Zsuzsová.

Když si Marian Kočner vyslechl v září 2020 rozsudek o nevině v případě objednávky vraždy Jána Kuciaka, mohl tušit, že tento příběh ještě nekončí. Náznakem bylo jen slabé zdůvodnění rozsudku. 

Případ se po rozhodnutí Nejvyššího soudu SR z června 2021 vrací na Specializovaný trestní soud ve slovenském Pezinku, čeká ho však několik novinek. Hlavní líčení se bude opakovat od úplného začátku vzhledem ke změnám v senátu a zároveň proto, že byl případ spojen s další objednávkou vražd, ve kterých mohl mít podle prokurátora dnes již pravomocně odsouzený směnkový podvodník Kočner prsty. 

Kauza Kuciak s Marianem Kočnerem a jeho kdysi nejbližší poradkyní na telefonu Alenou Zsuzsovou pokračuje u soudu v pondělí 28. února. Refresher se zúčastní hlavního líčení, případ budeme sledovat v článku živě. Ještě předtím přinášíme všechny důležité informace, které se případu týkají. 

Známé kauzy se ti snažíme přiblížit tak, abys je co nejjednodušeji dokázal pochopit s důležitým kontextem. Prostřednictvím nich upozorňujeme na společenské dění. Pokud se ti naše práce líbí a chceš podpořit takový obsah, přidej se do našeho klubu Refresher+.

Kočner
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

1. V kauze Kuciak byl vyměněn jeden z členů senátu, připojí se Pamela Záleská

Předsedkyní senátu bude opět Ružena Sabová, členem senátu bude znovu Rastislav Stieranka. Dalšího člena senátu Ivana Matela nahradí Pamela Záleská, Matel je totiž dlouhodobě práceneschopný. Jde o známou soudkyni slovenského Specializovaného trestního soudu, která nedávno odsoudila například bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika. Dlouhodobě čelí kritice politické strany Směr-SD. 

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Původní prvoinstanční rozhodnutí Specializovaného trestního soudu doprovázely pochybnosti o senátu, který nebyl jednotný. Dnes už víme, že hlasování byla v případě údajných objednatelů vraždy novináře dvě — jedno o Marianu Kočnerovi, druhé o Aleně Zsuszové. Zatímco o Kočnerovi hlasovali všichni tři členové senátu pro jeho osvobození, v případě Zsuzsové to bylo 2:1 ve prospěch osvobození. Pochybnosti vzbuzovalo i samotné odůvodnění rozhodnutí, které působilo rozpačitě a necelistvě, jako kdyby si každý ze soudců napsal svou část zvlášť. 

Nejvyšší soud v tomto kontextu kritizoval soudce za vyjádření o mediálním tlaku.

Specializovaný trestní soud v rámci odůvodnění použil obrannou strategii, kterou reagoval na potenciální negativní reakce novinářů na osvobození Kočnera a Zsuzsové. Ružena Sabová a její senát tvrdí, že „soud nemůže podlehnout vnějšímu tlaku a volání po rychlém odsouzení a potrestání osob, které jsou již dlouhodobě v médiích prezentovány coby pachatelé“. 

Nejvyšší soud reagoval, že považuje nezaujatost a nestrannost za samozřejmost a nelze podle něj používat zájem novinářů jako argument.


„Změna v senátu byla jedním z důvodů, proč hlavní líčení začíná až s takovým časovým odstupem od rozhodnutí odvolacího soudu,“ vysvětlil Refresheru právní zástupce rodiny Kuciakových Peter Kubina.

Peter Kubina
Zdroj: Refresher

2. Dokazování začne znovu, ale proces se nebude prodlužovat

Peter Kubina upozorňuje, že se pravděpodobně budou muset opakovat i všechny důkazy z původního řízení: „Neočekávám, že obžalovaní budou souhlasit s pokračováním hlavního líčení po změně senátu bez zopakování dokazování.“

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Výhodu vidí Kubina v tom, že oproti původnímu řízení se část z těchto důkazů bude moci číst nebo přehrávat, čili bude vše pravděpodobně o něco snazší: „Kromě toho se budou muset opakovat všechny důkazy, které nařídil provést Nejvyšší soud ve svém odvolacím rozsudku. Podstatné prodloužení procesu po zahájení jednání neočekávám,“ říká advokát Kubina, který v procesu nahradil Daniela Lipšice. Ten se totiž mezitím stal speciálním prokurátorem.

Nejvyšší soud na více než 30 stranách popsal, jak měl Specializovaný trestní soud postupovat, aby při druhém vyhlášení rozsudku dospěl k objektivnímu závěru. Senátu Ruženy Sabové přikazuje provést sérii konkrétních důkazů a v některých momentech navádí soudce z Pezinka, jak mají krok po kroku postupovat a jak si mají vysvětlovat například výpovědi korunních svědků Petra Tótha a Zoltána Andruskóa.

3. Nejdůležitější důkazy

Podle Nejvyššího soudu se musí číst šifrované zprávy z aplikace Threema v kontextu. Kočner a Zsuzsová si psali o vypadlých zubech, svrabu nebo mizejícím sněhu, přičemž se státní zástupce domníval, že se domlouvají na vraždě. Podle senátu Specializovaného trestního soudu ale ani tento nepřímý důkaz nebyl relevantní. Když vyšel Kuciakův článek o Kočnerových podezřelých převodech, psali si o kožních problémech, které má vyřešit krém. Zsuzsová ovšem ve skutečnosti kožní problémy neměla a nešla ani do lékárny, kam ji Kočner posílal.

Specializovaný trestní soud se bude muset vyrovnat i s dalšími zprávami, v nichž se Kočner vyjadřoval na adresu Jána Kuciaka tak, že mu zjevně vadilo, když psal články o jeho kauzách. Nejvyšší soud zároveň upozornil, že korunním svědkům Petru Tóthovi a Zoltánu Adruskóovi lze věřit, i když pocházejí z pochybných kruhů. 

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Nejvyšší soud chce, aby se v Pezinku podívali na smart hodinky, které patřily Aleně Zsuzsové. Když se podle časové stopy ve zprávách přes Threemu Zsuzsová dozvěděla od Andruskóa o provedení vraždy, tep jí stoupl na 161; takový mají sportovci při vyšší fyzické aktivitě. Způsobit to může také adrenalin.

Alena Zsuzsová
Zdroj: TASR/Michal Svítok

4. Případ spojí s objednávkou vražd Žilinky, Lipšice a Šufliarskeho

Kauzu Kuciak původně spojili s vraždou podnikatele Petra Molnára, protože společným jmenovatelem těchto případů byli vykonavatelé Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Oba už odsoudili, hlavní líčení se však nyní spojí s objednávkami vražd prokurátorů. 

Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič údajně jako organizovaná skupina připravovali vraždu v současnosti již generálního prokurátora Maroše Žilinky, speciálního prokurátora Daniela Lipšice a prokurátora Petra Šufliarskeho. Za Žilinku měla být odměna 70 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun), za Lipšice 200 tisíc (téměř 5 milionů korun). Zprostředkovatel Zoltán Andruskó prý objednávku na poslední chvíli odvolal.

Objednávka na prokurátora Šuflářského vznikla až po vraždě Jána Kuciaka. On a Maroš Žilinka tvrdí, že motivem objednávky byla jejich práce. Daniel Lipšic je přesvědčen, že objednatelem byl Marian Kočner. Všechny prokurátory vyslechnou i na hlavním líčení. 

Doporučeno
Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? 31. prosince 2023 15:00

Advokát pozůstalé rodiny Kuciakových Peter Kubina vnímá tuto změnu pozitivně ze dvou důvodů. „Mezi těmito trestními věcmi existuje značná skutková a věcná souvislost, takže důkazy se mohou navzájem doplňovat, což může přispět k ještě lepšímu objasnění věci.“

Zároveň upozorňuje, že díky spojení naberou věci rychlejší spád, protože příprava vražd státních zástupců je v současnosti vazební věc. „Vazební věci se musí projednávat přednostně a urychleně, takže spojení naší věci s vazební věcí projednání urychlí.“

Maroš Žilinka
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

5. Kauzu dozoruje již čtvrtý prokurátor

Kauzu Kuciak původně dozoroval prokurátor Vladimír Turan, který ale po vyhlášení prvoinstančního rozsudku odešel do důchodu. Další prokurátor Juraj Novocký, který se původně účastnil hlavních líčení s Vladimírem Turanem, se stal mezitím evropským prokurátorem.

Později dostal na stůl případ vraždy Jána Kuciaka prokurátor Úřadu speciální prokuratury Michal Šúrek. Právě on je autorem úspěšného odvolání k Nejvyššímu soudu SR, který na základě jeho argumentů vrátil případ do Pezinku. 

„Na jedné straně je to pro mě čest, na druhé straně se snažím každému případu přikládat stejnou váhu a udělat ho na sto procent. Tak přistupuji i k tomuto případu. Budu se snažit, aby bylo odvolání úspěšné a aby byla obžaloba potvrzena v celém rozsahu,“ říkal Michal Šúrek pro Denník N. Šúrek se nakonec musel případu vzdát, protože má spoustu práce s kauzou Očistec (kauza týkající se vazeb slovenské policie na organizovaný zločin). 

Doporučeno
Ley Lofaj: Můj nejposlouchanější track mi vnukl bůh, když jsem byl v Budapešti na tripu. Nahrál jsem ho nahý Ley Lofaj: Můj nejposlouchanější track mi vnukl bůh, když jsem byl v Budapešti na tripu. Nahrál jsem ho nahý 20. prosince 2023 15:00

Kauza nakonec přistála na stole čtvrtému prokurátorovi Matouši Harkabusovi. Podle Denníku N rozhodl o přidělení případu konkrétnímu dozorujícímu prokurátorovi ÚSP Daniel Lipšic, který kdysi v případu figuroval jako advokát. Peter Kubina, který ho nahradil, tvrdí, že tyto změny nebudou mít žádný negativní vliv na řízení. „Prokurátory, kteří tento případ dozorují aktuálně a budou ho i zastupovat před soudem, znám jako charakterní a odborně velmi kompetentní prokurátory, takže si myslím, že obžaloba bude v tomto řízení zastoupena velmi kvalitně,“ dodává Kubina.

6. Další trauma pro pozůstalé

Rodiny Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se zúčastnily téměř všech dnů hlavního líčení. Přítomní v místnosti byli svědky několika emotivních momentů, neboť součástí dokazování je i podrobný popis samotné vraždy. Přesto se budou soudu účastnit i nadále. 

„Pro mé klienty je tento proces velkou emocionální zátěží, protože budou muset znovu, už v podstatě potřetí, prožít poslední okamžiky života svého milovaného syna a bratra,“ upozornil Kubina pro Refresher s tím, že by rodiče neměli přežít své děti a nikdo, kdo to nezažil, si neumí ani představit, jak těžké to pro ně musí být.

„Přesto věří ve spravedlivý konec tohoto procesu a jednání se účastnit budou, protože dosažení spravedlnosti pro Jána a Martinu je pro ně momentálně to nejdůležitější,“ uzavřel Kubina.

Domů
Sdílet
Diskuse