Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2022 15:30
Čas čtení 4:18
Dominik Vetrák

RECENZE: Uncharted

RECENZE: Uncharted
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 MARK WAHLBERG NOVÉ FILMY TOM HOLLAND UNCHARTED
Uložit Uložené

Tom Holland a Mark Wahlberg se pokoušejí na plátna kin přenést skvělou hru na Playstation. Daří se jim to nebo ne?

Videohry to mají v seriálech a ve filmech obtížné. Většina pokusů přenést je z konzolí a počítačů na stříbrná plátna kin dopadá katastrofálně, a tak jsme moc nečekali ani od snímku Uncharted. Nakonec, jednu z hlavních rolí hraje Mark Wahlberg, který nemá velký herecký rozsah, a režíruje Ruben Fleischer, režisér Venoma či Zombielandu 2, což byla spíše zklamání než skvělé filmy.

Avšak Uncharted nás opravdu mile překvapilo a to se bude některým fanouškům her zkousávat jen velmi obtížně. Na internetu totiž najdeš spoustu názorů, že Tom Holland se do role Nathana Drakea nehodí. Po zhlédnutí filmu s nimi můžeme souhlasit jen částečně. Nathan Drake z her Uncharted je poněkud robustnější a větší chlap, což je pochopitelné, protože v soubojích poráží i 100 kilové vojáky.

V Refresheru dbáme na to, abychom recenzovali ty nejdůležitější filmy a seriály, aby ti neuteklo nic podstatného a aby ses dokázal rozhodnout, na co jít do kina a do jakého seriálu investovat dlouhé hodiny. Pokud se ti naše recenze líbí, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

Doporučeno
10 otravných filmových klišé: když jsou číšníci inteligentnější než NASA nebo když záporák řekne: „Ty a já nejsme až tak odlišní“ 10 otravných filmových klišé: když jsou číšníci inteligentnější než NASA nebo když záporák řekne: „Ty a já nejsme až tak odlišní“ 17. února 2022 16:30

Filmový Nathan Drake není stejný jako herní Nathan Drake

Tvůrci filmu Uncharted si uvědomují, že malý (i když svalnatý) Holland se nemůže v pěstních soubojích rovnat obrovským chlapům, aniž by to občas nevypadalo komicky. A tak je Hollandův Nathan Drake spíše vychytralý, rychlý a ohebný (tak trochu Spider-Man). Fanoušky her to zklame, ale ve filmu to funguje.

Spousta fanoušků bude zklamaná i z toho, že Hollandův Nathan Drake v celém filmu drží zbraň asi 15 vteřin a vystřelí z ní možná pětkrát. Jedná se o extrémní odklon od série, ve které je Nathan Drake tak trochu masový zabiják, když střílí do jednoho vojáka za druhým. Ve filmu nám to však překvapivě nevadí a Nathan Drake se tak více podobá Indianu Jonesovi, který dokáže pomocí svého umu a talentu uniknout smrti.

Holland je sympaťák a s každým na plátně vytvořil skvělou chemii. Nikdo však asi nečekal, že se mu podaří dokonale zachytit charisma postavy z her, kterou hráči milují i ​​přesto, že jde o grázla a chladnokrevného zabijáka. Holland i méně vtipkuje, ale stále předvádí dobrý výkon a s jeho Drakeem jsme obecně spokojení.

Tom Holland, Uncharted
Zdroj: Sony

Mark Wahlberg je velmi špatně obsazený do role Sullyho

Ve filmu je také Chloe, další postava z her. Herečce Sophii Ali se podařilo zachytit její herní esenci, takže s ní jsme spokojení. Velmi nespokojení jsme však se Sullym, kterého hraje Mark Wahlberg. Od začátku nám bylo jasné, že je to velmi špatný casting. Mark Wahlberg zřejmě není schopný hrát nikoho jiného než Marka Wahlberga.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Jeho herecký rejstřík je omezený, a i když je ve filmu sympatický a oplývá charismatem, není to v žádném případě Sully, ale úplně jiná postava. Škoda, že v případném pokračování ho zřejmě nepřeobsadí jiným hercem.

Samotný film se točí kolem toho, jak se Sully poznal s Nathanem a jak se společně vypravili hledat největší poklad na světě, který se ztratil před několika staletími. Ve filmu byl trochu upravený příběh z her, což kvitujeme, protože tvůrci her si ho občas dotvářeli za pochodu a bylo to cítit.

Uncharted
Zdroj: Playstation/Sony

Sympatické postavy, ale slabí záporáci

Uncharted nemá problém v divákovi vzbudit sympatie k postavám, takže si je rychle oblíbíš. Kromě Wahlberga, který zřejmě netuší, koho má hrát, tvůrci vůbec nezvládli dostatečně dobře zpracovat záporáky. Toho hlavního hraje herec Antonio Banderas, který nás potěšil hereckým projevem, ale režisér vůbec nevyužil jeho přítomnost ve filmu.

Na jeho konci jsme tak trochu zapomněli, že tam Banderas vůbec byl. Z hlediska scénáře jde o dalšího klišovitého záporáka s klišovitými motivacemi. Podobně je na tom jeho poskok Braddocková (herečka Tati Gabrielle), která je nudná a příliš plochá postava. Jejím jediným charakterovým rysem je touha zbohatnout.

Doporučeno
RECENZE: Horizon: Forbidden West (PS5) RECENZE: Horizon: Forbidden West (PS5) 14. února 2022 9:01

Samotný děj nabízí prostor pro několik překvapení či zvratů, ale většina z nich je předvídatelná (až na zvrat s postavou Antonia Banderase, který se fakt povedl). Režisér Ruben Fleischer dokáže efektivně vytvářet napínavé momenty a jak příběh, tak akce skvěle gradují.

Potěší i scény, ve kterých se postavy snaží vyluštit záhady a hádanky, a pochvalu od nás dostanou i choreografové akčních scén, které jsou přehledné a dobře se na ně dívá. Trochu zamrzí soundtrack, který ve filmu funguje, ale rozhodně to není něco, co budeš poslouchat doma. Soundtrack je nejvýraznější tehdy, když si půjčuje hudební motivy přímo ze hry.

Povedené akční scény

Hráči her poznají některé herní sekvence, které tvůrci filmu předělali do filmové podoby. Naštěstí přišli i s vlastními, unikátními akčními scénami, z nichž nejvíce vyčnívá velkolepé finále a honička na lodích. Zrovna zde nám už vadilo doslova hloupé chování postav. Při dobrodružném filmu jako Uncharted musíš vypnout mozek a nevšímat si logických nesmyslů a děr ve scénáři. V závěru jsme však už kouleli očima.

Záporačka svým podřízeným jasně řekne, ať se historické lodě ani nepoškrábou. O pět minut později už vidíme, jak je naprosto devastují a ničí majetek v hodnotě miliard dolarů. Všechno to slouží k vytvoření atraktivních akčních scén, ale nedává to absolutně žádný smysl. Když jde logika ven oknem v takové neúnosné míře, divák už déle ty nesmysly nedokáže ignorovat.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Nechtěně vtipná je i scéna, ve které Sully zahodí batoh plný zlata, aby se zbavil záporačky, ačkoli to vůbec nemusel dělat. Slouží to jen k tomu, aby divák pochopil, že se Sully změnil a záleží mu na Nateovi. Dalo se to však udělat i jinak, a tedy alespoň se špetkou logiky.

Uncharted
Zdroj: Sony Pictures

Uncharted tedy trpí vinou hereckého projevu Marka Wahlberga, který hraje úplně jinou postavu, než jakou hrát má. Ke konci filmu nám vadili i logické nesmysly a zklamáním jsou záporáci. Jenže to je asi tak všechno, co nás v kině trápilo.

Potěšil nás Tom Holland jako Nathan Drake, pár povedených easter eggů pro hráče, akční scény, souboje a skvěle natočené finále. Za zmínku stojí i celá scéna odehrávající se v letadle, ze kterého Nathan vypadl. Tvůrcům se podařilo dokonale přenést tuto část z her a ve filmu to vypadá snad ještě lépe.

Uncharted je povedený dobrodružný akční film. Má své chyby a není tak strhující jako hry, ale velmi rádi uvidíme i případné pokračování. Ve filmu si své najdou hráči her, ale také lidé, kteří o Uncharted dosud vůbec neslyšeli. Nech mozek doma a nesnaž se za každou cenu srovnávat hry a film. Pokud chceš hry, kdykoli si je můžeš zahrát na Playstationu.

Film je trochu jiný a nám se to líbí. Akorát by to příště chtělo výraznější scénář, lepší záporáky a Sullyho, který se podobá Sullymu a nejen jedné z desítek stejných postav, jaké Wahlberg hrál ve svých předchozích filmech. Snímku Uncharted udělujeme sedm bodů z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse