Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. února 2022 15:47
Čas čtení 1:04
Kamila Šebestová TASR

VIDEO: V Británii dnes zúri búrka Eunice, strhla už aj strechu O2 arény v Londýne. Zrejme zasiahne aj územie Slovenska

NEWS
Uložit Uložené

Britániu zasiahla tlaková níž, ktorá je vraj jednou z najnebezpečnejších za uplynulé desaťročia.

V Spojenom kráľovstve dnes zúri víchrica Eunice. Meteorológovia ju označujú za jednu z najnebezpečnejších tlakových níží za posledné desaťročia. Pre Londýn a juhozápad Anglicka vyhlásili najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s veterným počasím. Búrka v Londýne strhla strechu známej O2 arény. Podľa záberov televízie ITV je v streche arény obrovská diera a zo strešnej konštrukcie vejú franforce hrubej plachty, informuje TASR.

Televízia ITV citovala svedkyňu, ktorá uviedla, že vietor strháva zo strechy kusy plachty. „Začína to byť nebezpečné pre ľudí naokolo,“ povedala. 


Víchrica udiera aj v iných častiach Británie. Na ostrove Wight zaznamenali náraz vetra s rýchlosťou až 196 kilometrov za hodinu, čo nateraz predstavuje anglický rekord.


Pre víchricu Eunice rušia stovky letov, ktoré smerujú z Londýna. Pilot lietadla spoločnosti EasyJet z Bordeaux sa napríklad dvakrát neúspešne pokúsil pristáť na londýnskom letisku Gatwick. Napokon sa vrátil so strojom do Francúzska. V postihnutých oblastiach zatvorili stovky škôl a viacero mostov. Mnohé cesty a železničné trate blokujú popadané stromy, vlaky jazdia obmedzenou rýchlosťou. Na viacerých miestach je v platnosti aj výstraha pred záplavami.

Víchrica sa rozšíri aj do ďalších krajín západnej Európy. Jej pásmo je však mimoriadne široké, a preto jej pozostatky zrejme dorazia aj na Slovensko, informuje portál TVnoviny.sk.

Včera zasiahla Slovensko víchrica Ylenia, ktorá zároveň vytvorila teplotný rekord. Na stanici Bratislava-Ivanka po 11. hodine vo februári namerali až 18,1 °C. Viac sa dočítaš v tomto článku. Ak ťa zaujímajú témy týkajúce sa klimatických zmien, prečítaj si náš rozhovor s klimatológom Jozefom Pechom.

Domů
Sdílet
Diskuse