Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 14:41
Čas čtení 1:07
Martin Mičuda

Baterie nového Hummera EV váží více než Fabia, k jeho řízení ti řidičák skupiny B nepostačí

Baterie nového Hummera EV váží více než Fabia, k jeho řízení ti řidičák skupiny B nepostačí
Zdroj: GMC
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Na povrch se vyplavily nové pozoruhodné parametry elektrického GMC.

Již v roce 2020 nám americký výrobce GMC představil novodobou podobu slavného modelu Hummer. Jak se avizovalo, půjde o elektrický pick-up s dodatkem EV, který několik měsíců nato doplnila i karosářská varianta SUV.

Kromě velkého množství fascinujících parametrů jsme se odstupem času dozvěděli i to, že úvodní Edition 1, tedy provedení reprezentující plnou výbavu s cenovkou nad 112 tisíc dolarů, se vyprodala za jedinou hodinu.

Doporučeno
Test Audi e-tron S: posadili jsme se za volant Audi se třemi motory. V čem má navrch oproti konkurenci? Test Audi e-tron S: posadili jsme se za volant Audi se třemi motory. V čem má navrch oproti konkurenci? 16. února 2022 9:30

Snad jediný relevantní parametr pohonného ústrojí nám však automobilka GMC svého času nezveřejnila – velikost akumulátoru. Nyní se však dozvídáme, že zdrojem energie pro elektromotory je baterie s využitelnou kapacitou až 212,7 kWh, přičemž celková kapacita dosahuje až 247 kWh!

Pro srovnání, elektrický Ford F-150 Lightning má akumulátor o kapacitě 131 kWh, zatímco elektrická vlajková loď Mercedes-Benz EQS má baterii o kapacitě téměř 108 kWh. S obrovskou baterií souvisí také hmotnost.

Hummer, GMC,
Zdroj: GMC

Obrovská baterie váží až 1325 kilogramů, což je stále více než kolik váží například plně vybavená Škoda Fabia. Zveřejněné dokumenty Agentury pro ochranu životního prostředí EPA (Environmental Protection Agency) zároveň informují o tom, že model GMC Hummer EV Edition 1 váží ve finále přes 4 100 kilogramů, čímž dokonce přesahuje hmotnost legendárního předchůdce. Hummer H1 v sériovém provedení určeném pro běžné silniční komunikace totiž nikdy zdaleka nepřesáhl ani magickou hranici 3,5 tuny.

To jinými slovy znamená, že k tomu, abys mohl nový Hummer řídit, ti nebude stačit standardní řidičský průkaz skupiny B. Asi tě tedy nepřekvapí, že ačkoli elektrický Hummer EV disponuje rekordně velkou baterií, žádný pozoruhodně velký dojezd na jedno nabití se nekoná.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

GMC udává předpokládaný dojezd 350 mil (cca 560 km), agentura EPA uvádí za ideálních podmínek maximálně 329 mil (530 km). Dodejme však, že systémový výkon 3 elektromotorů je až 746 kW/1000 koní.

Hummer, GMC,Hummer, GMC,Hummer, GMC,GMC, Hummer,
Zobrazit galerii
(6)
Domů
Sdílet
Diskuse