Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2022 13:23
Čas čtení 1:00
Eduard Starkbauer

Vegani častěji inklinují k otevřeným vztahům. Psycholožka za tím vidí nekonvenční přístup a projev svobody

Vegani častěji inklinují k otevřeným vztahům. Psycholožka za tím vidí nekonvenční přístup a projev svobody
Zdroj: Unsplash/Priscilla Du Preez/volně k užití
NEWS VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Většina veganů a vegetariánů však nadále sní o dlouhodobém monogamním vztahu.

Vegani jeví větší zájem o otevřené vztahy než lidé, kteří jedí maso. Podle dat získaných z veganské a vegetariánské seznamovací aplikace Veggly je jim nakloněno až 34 % veganů a vegetariánů. The Independent pro srovnání zmiňuje, že stejný postoj má jen 20 % konvenčně se stravujících „všežravců“.

Aplikace Veggly sbírala data od svých více než 600 tisíc uživatelů po dobu tří let. Až 56 % z nich se vyjádřilo pozitivně k myšlence rande na jednu noc. Většina uživatelů aplikace (73,4 %) však nadále nezavrhuje perspektivu dlouhodobých monogamních vztahů.

 Behaviorální psycholožka a vztahová koučka Jo Hemmings považuje výsledky za fascinující. „Vegani podstoupili etické rozhodnutí nejíst maso. Sebevědomá a alternativní volba stravovacího návyku je předurčuje ke zvýšenému sebevědomí nutnému při rozhodování se pro méně tradiční formy partnerských vztahů. Osvobodili se od společenských norem v oblasti stravování, proč by tedy neměli postupovat stejně v těch vztahových?“

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Aplikace Veggly mimo jiné prozradila, že loni zprostředkovala milion „matchů“ mezi uživateli, jejichž nadpoloviční většina vyhledává partnery se stejnými stravovacími i etickými hodnotami.

Trend přibývání jiných než monogamních vztahů se podle akademického časopisu Journal of Sex Research neodráží jen při internetovém vyhledávání. I ve skutečnosti si prý jistou formu nemonogamního vztahu vyzkoušel už každý pátý Američan.

Zpět
Sdílet
Diskuse