Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2022 9:24
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Zemřel Jamal Edwards, který zpopularizoval grime a pomohl kariéře Eda Sheerana, Stormzyho nebo Skepty

Zemřel Jamal Edwards, který zpopularizoval grime a pomohl kariéře Eda Sheerana, Stormzyho nebo Skepty
Zdroj: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images
NEWS RAP
Uložit Uložené

Rodákovi z Lutonu bylo 31 let.

Britská grimová scéna utržila velkou ránu. Zakladatel SBTV, Jamal Edwards, zemřel v pouhých 31 letech. Příčina jeho smrti nebyla jeho blízkými zveřejněna. Muž, jenž byl v roce 2014 vyznamenán královnou Alžbětou II. za mimořádný přínos hudebnímu průmyslu, pomohl kariérám tak velkých jmen jako Skepta, JME, Stormzy, Rita Ora nebo Ed Sheeran. Informuje BBC.

Doporučeno
Vizuály à la Söderlund, vibe jako Yung Lean. Pseudonym Salvi21 vznikl ze šalvěje divotvorné, říká mladý umělec z Moravy Vizuály à la Söderlund, vibe jako Yung Lean. Pseudonym Salvi21 vznikl ze šalvěje divotvorné, říká mladý umělec z Moravy 20. února 2022 11:30

Nic dalšího, kromě toho, že Edwards zemřel v neděli ráno, není známo. Ještě tento měsíc se ale zúčastnil Brit Awards a v sobotu večer měl vystoupit jako DJ na jednom z večírků v severním Londýně. 

Rodák z Lutonu měl opravdu neotřesitelnou pozici na UK rapové scéně. Výrazným způsobem dokázal zpopularizovat grime, rapový subžánr pocházející z Britských ostrovů, který vzal svět útokem. Pomocí svého YouTube kanálu SBTV, v němž představoval dnes již legendy tohoto žánru jako Skepta, JME, Lady Leshur, Krept & Konan nebo AJ Tracy. Poslední zmíněný byl také jedním z prvních, který zanechal vzpomínku na Edwardse na svých sociálních sítích.

Edwards se však soustředil na širokou paletu umělců, která přesahovala i do popové muziky. Jmenovat můžeme například zpěvačku Rita Ora či zpěváka Eda Sheerana, za jejichž věhlas může z části také on. Měl pozitivní vliv na své okolí, snažil se pomáhat mladým umělcům a mimo jiné se zajímal i o charitativní činnost. Hold mu vzdal i starosta Londýna Sadiq Khan.

„Britský hudební průmysl ztratil jednu z nejzářivějších hvězd. Mé myšlenky jsou v těchto neskonale smutných chvílích s Jamalovými nejbližšími,“ napsal na Twitter.

Od neděle kondoluje rodině celý Britský i světový hudební průmysl. „Můj úplně první rozhovor byl s tebou, Jamale,“ napsala na Instagram Rita Ora. „Vzpomínám si na naše nekonečné rozpravy o hudbě a o tom, jakou víru jsi měl nejen ve mně, ale i v ostatních ještě předtím, než jsme ji měli my sami. Jsem zničená. Nic nedokáže vyjádřit, jak moc jsem ráda, že jsem tě mohla poznat,“ dodala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený RITA ORA (@ritaora)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený TALLY (@kreptplaydirty)

Domů
Sdílet
Diskuse