Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 10:48
Čas čtení 2:20
Adéla Ježková

Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět?

Jak mohu pomoci Ukrajině, kam přispět?
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA
Uložit Uložené

Pokud ti není situace na Ukrajině lhostejná, ale nevíš, jak pomoci, přinášíme ti možnosti efektivní pomoci.

Ukrajina zažívá těžké chvíle a místní obyvatelé potřebují pomoc nás všech. Nejrychlejší způsob, jak pomoci, je finančně přispět do sbírky některé z organizací, které se věnují dění na Ukrajině. 

Přispět je možné například i jednorázově do sbírky „SOS Ukrajina“ organizace Člověk v tísni.  Platbu na číslo účtu je možné provést bankovním převodem nebo kartou.

SBÍRKA ČLOVĚK V TÍSNI

Tým Člověka v tísni působí na východě Ukrajiny dlouhodobě a pomáhá lidem, kteří jsou zasaženi ozbrojeným konfliktem. „Vyzýváme všechny, kterým také není lhostejný vývoj a situace na Ukrajině a chtějí pomoci, aby přispěli. Prostředky použijeme na humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku, uprchlíkům, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců,“ uvedli zástupci organizace.

Pomoc vyhlásila také Charita Česká republika, výtěžek sbírky pomůže lidem zasaženým válkou zajistit základní životní potřeby. Platbu lze provést na webových stránkách organizace. Kromě základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší je součástí intervence i poskytnutí psychologické pomoci.

SBÍRKA CHARITA ČR 

„Současná eskalace bojů dramatickou situaci v zemi dále prohlubuje. Další desítky tisíc lidí jsou či budou nuceny uprchnout a stejně jako ti, kteří zatím v postižených oblastech zůstávají, potřebují pomoc se zajištěním základních životních potřeb,“ uvedli zástupci organizace.

Sbírku vyhlásila také organizace Post Bellum. Aktuálně do ní přispělo již 1 993 lidí a vybraly se téměř 4 miliony korun

SBÍRKA POST BELLUM

„Obracíme se na českou veřejnost. V tuto tragickou chvíli nemusíme pasivně přihlížet bezpráví páchanému na společnosti, která čelí agresi svého souseda jen protože se rozhodla sdílet s námi hodnoty svobody a demokracie. Ve spolupráci s našimi partnery na Ukrajině spouští Paměť národa sbírku, ve které může přispět každý z nás,“ uvádí Post Bellum.

Materiální pomoc chce poskytnout Šatník Praha, který jinak pomáhá samoživitelům a samoživitelkám. „Milé mámy z Ukrajiny, které chodíte k nám do Šatníku. Pokud vám můžeme pomoci, třeba s balíkem, který byste mohly dopravit k vám domů, přijďte, hned ho dáme dohromady. A pokud máte kamarádku, která k nám ještě nechodí, přiveďte ji prosím s sebou,“ napsali zástupci Šatníku na Facebooku.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Lidé mohou také podpořit humanitární projekt Ukrajinsko Evropská Perspektiva „Pomáháme Ukrajině spolu“, který od roku 2014 poskytuje přímou pomoc obětem války na východě Ukrajiny, ukrajinským vojákům, dětem zraněných i padlých vojáků, dětským domovům i sirotčincům poblíž frontové linie.

Přátelé, mnozí z vás se mně ptají, jak v této těžké době můžete Ukrajině pomocí. ✌️🇺🇦 Vybrat si můžete jakýkoliv způsob,...

Zveřejnil(a) Galina Andrejceva dne Úterý 22. února 2022

Projekt aktuálně poptává hlavně dezinfekční prostředky, obvazový a lékařský materiál, taktická škrtidla a tlakové obvazy na zastavení krvácení, jiné zdravotnického vybavení pro ošetřování traumatických poranění, léky proti bolesti a na nachlazení, na popáleniny či protizánětlivé prostředky. Věci je možné donést po předchozí telefonické domluvě do kanceláře organizace.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči a humanitární pomoc lidem zasaženým konfliktem i pacientům trpícím tuberkulózou. Pomáhají vždy neutrálně, nestranně a nezávisle.

SBÍRKA LÉKAŘI BEZ HRANIC

Česká republika je také připravena Ukrajině poskytnout humanitární pomoc z programu MEDEVAC, který zahrnuje vyslání lékařských týmů, pomoc s obnovou lékařské infrastruktury i přímou pomoc uprchlíkům. Informoval o tom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse