Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 15:30
Čas čtení 5:07
Tímea Krauszová

Na Ukrajině studovaly tisíce Afričanů. I oni utíkají před válkou, přes Slovensko zpravidla jen procházejí cestou domů

Na Ukrajině studovaly tisíce Afričanů. I oni utíkají před válkou, přes Slovensko zpravidla jen procházejí cestou domů
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

90 procent přijíždějících k východní hranici jsou Ukrajinci, ale přichází i stále více lidí z Afriky a Blízkého Východu.

Ukrajinci přicházející na území Slovenska z válkou postižené domoviny mohou od 1. března 2022 žádat o poskytnutí dočasného útočiště ve Slovenské republice. K přechodu přes hranice nepotřebují víza ani ti, kteří nežádají o útočiště nebo o azyl – až do 90 dnů tam mohou být „bez papírů“.

Právě tento fakt vzbuzuje u některých lidí obavy. Část čtenářů se na nás obrátila s otázkou, zda lze současný systém na hranicích zneužít k nelegální migraci. Sociálními sítěmi se šíří zprávy o tom, jak na Slovensko houfně proudí Afričané a Asiaté, což však ministerstvo vnitra odmítá. Za první čtyři dny konfliktu (od 24. do 28. února) tvoří 90 procent lidí, kteří přijeli z Ukrajiny na Slovensko, občané Ukrajiny, vysvětluje v tiskové zprávě ministerstvo vnitra.

Nejaktuálnější informace sledujeme na Refresheru živě, článek aktualizujeme minutu po minutě. Zprávy o situaci na Ukrajině si můžeš prohlédnout zde. Pokud nás chceš podpořit při tvorbě kvalitního obsahu, přidej se do klubu Refresher+.

Koho pustí přes hranice?

Tzv. dočasné útočiště se vztahuje na státní občany Ukrajiny a jejich příbuzné bez ukrajinské státní příslušnosti, konkrétně manžela státního občana Ukrajiny, nezletilé dítě státního občana Ukrajiny nebo nezletilé dítě manžela státního občana Ukrajiny, jakož i rodiče nezletilého dítěte, které je státním občanem Ukrajiny, uvádí ministerstvo.

Doporučeno
Na hranice jel autobus pro 8 studentů, vrátil se s 53 lidmi. Solidarita Slováků se opět ukázala, takto vypadá pomoc uprchlíkům Na hranice jel autobus pro 8 studentů, vrátil se s 53 lidmi. Solidarita Slováků se opět ukázala, takto vypadá pomoc uprchlíkům 28. února 2022 12:30

Žádosti těch, kteří hodnověrně prokáží totožnost a státní příslušnost, bude možné posuzovat ve zrychleném řízení. Týká se to Ukrajinců, jakož i osob jiné státní příslušnosti s rodinným vztahem k občanovi Ukrajiny.

Při žádosti stačí biometrický pas nebo i jakýkoli jiný doklad s fotkou, klidně i neplatný, nebo rodný list v kombinaci s dalším dokladem. Pokud z jakéhokoli důvodu doklady nemají, posuzují se individuálně a podle ministerstva jsou uložení do databází a kromě dalších úkonů jsou jim odebrány otisky prstů.

utečenci, ukrajina, vojna
Zdroj: TASR/AP
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111173 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na co mají nárok lidé s uděleným dočasným útočištěm.
  • Odkud pocházejí uprchlíci a zda je pravda, že přichází i mnoho černochů a lidí z arabských zemí.
  • Kolik cizinců žije na Ukrajině a z kterých zemí pocházejí největší menšiny na ukrajinských univerzitách.
  • Kolik cizinců žije na Slovensku a kolikrát udělilo azyl od roku 1993.
Zpět
Sdílet
Diskuse