Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2022 13:30
Čas čtení 4:24
Dominik Vetrák

RECENZE: The Batman

RECENZE: The Batman
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY BATMAN DC COMICS DC FILMY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Nový Batman je splněným snem všech fanoušků komiksové postavy.

Hollywoodské studio Warner Bros. konečně pochopilo, v čem tkví síla jeho postav z komiksového světa DC. Nemusí to být nutně propojenost postav v rozšířeném světě ve stylu Justice League či kopírování Marvelu.

Postavy od DC potřebují silný příběh, osobní konflikty a špinavou, drsnou atmosféru bez nadbytečného humoru. The Batman od režiséra Matta Reevese (režíroval i poslední dvě části Planety opic) je přesně tím vším a ještě něčím navíc.

Doporučeno
Filmové premiéry v březnu: Přichází Batman s Robertem Pattinsonem, akční Jason Statham i drama o osudu českých lyžařů Filmové premiéry v březnu: Přichází Batman s Robertem Pattinsonem, akční Jason Statham i drama o osudu českých lyžařů 2. března 2022 15:00

Jeho Batman v podání Roberta Pattinsona ve fiktivním městě Gotham operuje již 2 roky. Jak ale sám říká, množství zločinů od té doby jen stouplo. Film má už od začátku skvělou špinavou atmosféru plnou zločinu a nejistoty, která je cítit ve vzduchu. Režisér Matt Reeves skvěle využívá Batmanovy zbraně v podobě strachu, který ve zločincích vzbuzuje. 

Celkem nový Batman

Jedno je jisté, takový Batman tu ještě nebyl. Nelétají v něm mimozemšťané a upřímně, asi by proti nim tento Batman ani moc nezmohl. Není zde žádný Superman a ani obrovské exploze. Je zde jen Batman, jeho pěsti a detektivní schopnosti.

The Batman je v první řadě detektivní thriller s prvky žánru noir. Tvůrci filmu na diváka házejí jednu záhadu za druhou, a ty je řešíš společně s Batmanem. Jeho úhlavním nepřítelem je záporák Riddler, kterého ztvárnil herec Paul Dano. Tento Riddler se značně liší od svého ztvárnění v předchozích filmových verzích.

Tvůrci se netajili tím, že se při jeho designu a chování inspirovali skutečným sériovým vrahem Zodiacem. Riddler je nebezpečný psychopat jednající z osobních důvodů, které dostatečně vykreslují motivace jeho činů. Paul Dano opět dokázal, že je famózní herec. Scény, které by v podání většiny herců vyzněly uměle či nechtěně vtipně, se mu s přehledem daří předvádět v seriózním duchu.

The Batman
Zdroj: Warner Bros.

Ve filmu hraje roli také záporák Penguin v podání Colina Farrella. Překvapilo nás, jak Farrell skvěle zachytil komiksovou esenci Penguina. Jediná škoda je, že nemá více prostoru. Dalším záporákem je šéf mafiánů Carmine Falcone v podání Johna Turturra.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Trailery se mu vůbec nevěnovaly, ale je to další povedená postava. Moderní filmy a komiksovky mají obrovský problém ve vykreslení kvalitně zpracovaných záporáků, ale The Batman to zvládl u každého z nich. Catwoman v podání Zoe Kravitz je skvělá a podobně jako u Batmana, i její postava se drží poblíž reality.

Catwoman, civilním jménem Selina Kyle, je spíše akrobatka schopná v boji než člověk s nadpřirozenými schopnostmi. Trochu nás zklamal nadporučík Gordon, který je nevýrazný a sám od sebe nepodnikne nic, respektive bez Batmana je naprosto ztracený. Nepomáhá ani fakt, že jsme měli pocit, jako by Jeffrey Wright částečně hrál stejnou postavu jako v seriálu Westworld.

The Batman
Zdroj: Warner Bros.

Nakonec je zde Alfred (Andy Serkis), který má poměrně dobré scény, ale nemá dostatek prostoru. Zamrzí i to, že moc nefunguje scéna s Brucem Waynem/Batmanem, která měla být emotivní. 

Menším překvapením pro nás bylo, jak málo prostoru režisér Matt Reeves a scénárista Peter Craig (The Town) věnovali samotnému Waynovi. Problémem Bruce Wayna a jeho společnosti se skoro vůbec nevěnují, protože téměř celý film je Bruce v kostýmu Batmana. I proto moc nefunguje zmiňovaná „emotivní“ scéna s Alfredem.

Pomalé tempo nesadne každému

Je na divákovi, zda tento přístup přijme, nebo mu bude vadit. Vzhledem k tříhodinové délce filmu bychom ale ocenili více takových scén a náhledů na psychologii a emoční stav Bruce Wayna.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Zřejmě každého však potěší, že tento Bruce Wayne je zlomený, poněkud podivný samotář s problémy komunikovat s ostatními lidmi a navazovat smysluplné vztahy. Je to autentický profil člověka, kterému zemřeli rodiče a on se utáhl do své bubliny, do které nikoho nepouštěl. Není to žádný playboy a miliardář z obálek časopisů.

The Batman.
The Batman. Zdroj: Warner Bros.

The Batman má 3 hodiny, ale vůbec jsme to tak nevnímali. Užívali jsme si každou scénu, a to i přesto, že snímek má velmi pomalé tempo, které nemusí vyhovovat každému.

Připrav se na to, že postavy kolem Batmana hodně mluví a celkový styl využívá pomalé filmařské postupy, kterými postupně buduje detektivní a nepříjemnou atmosféru se sériovým vrahem v pozadí. 

Jediné, co bychom vynechali, je scéna v závěru filmu. Máme z ní pocit, jako by ji do filmu přikázalo přidat studio, aby se o něm více mluvilo v médiích (což se stane).

The Batman
Zdroj: Warner Bros.

Pro vizi samotného filmu je nepotřebná a zbytečná, i když chápeme, že v blockbusteru, jehož natočení stálo 200 milionů dolarů, se něco takového občas musí vyskytnout. 

Nejlepší Batman vůbec

To je zároveň vše, co snímku můžeme vyčíst. V každém jiném ohledu je to famózní film a v našich očích i nejlepší o Batmanovi, překonávající ty s Michaelem Keatonem od Tima Burtona a také komiksovku The Dark Knight režiséra Christophera Nolana s nezapomenutelným Heathem Ledgerem jako Jokerem. 

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Režisér Matt Reeves znovu potvrdil své režisérské schopnosti a vede Batmana sofistikovaným způsobem napříč několika žánry. Skvěle prodává jeho dialogy a akci zachycuje tak, až to vyráží dech. Ve filmu jich není mnoho, ale každá z nich stojí za to a je perfektně zasazena do příběhu. Nikdy na ni nečekáš dlouho a pokaždé je dokonale natočená a přehledná, a to i přesto, že se film odehrává téměř výlučně v noci a za špatného počasí.

Batman
Zdroj: Warner Bros.

Úchvatná práce s kamerou

V tomto bodě musíme rozebrat i spolupráci Reevese jako režiséra a Greiga Frasera jako hlavního kameramana. Batman je jeden z nejkrásněji natočených filmů posledních let. Pro nás je vrcholem filmu práce s ikonografií Batmana, tedy jeho symboly, které jsou citlivě, nenuceně a úderně zapracovány do děje a jednotlivých scén.

Kamera je prvotřídní, přičemž hned několik scén se zařadí mezi nesmrtelné klasiky, ať už je to představení batmobilu, ostřelování Batmana po vystoupení z výtahu, nebo závěr filmu, ve kterém Batman vede lidi ven z nebezpečí a metaforicky, ale také doslova, představuje maják naděje pro celý Gotham.

Jde o velmi silné záběry, které jsou umocněny tím, čím více filmů s Batmanem znáš a čím více o něm víš. Bez kameramana kvalit Greiga Frasera by tento film nikdy nemohl vzniknout a zaslouží si stejnou poklonu jako režisér Matt Reeves. Tomu se daří udržet tříhodinový pomalý detektivní film z komiksového žánru kompaktně od začátku do konce.

Batman
Zdroj: Warner Bros.

Užiješ si také soundtrack od skladatele Michaela Giacchina. Hlavní téma hudby se nám dostalo pod kůži a funguje pokaždé skvěle, ačkoli je ve filmu hned několikrát, stejně jako skladba Something in the Way od Nirvany. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Jokera a další? Tyhle otázky o DC otestují tvé znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš Jokera a další? Tyhle otázky o DC otestují tvé znalosti 26. prosince 2023 15:03

The Batman je splněným snem všech komiksových fanoušků, který zachycuje esenci Batmana a Bruce Wayna asi jako žádný jiný film dosud. Jedná se o úplně jiné zpracování, než na jaké jsou diváci zvyklí. Je to temný, drsný detektivní film s geniální kamerou a prvotřídní technickou úrovní.

Má skvělé herce v čele s bezvadně obsazeným Robertem Pattinsonem a skvěle natočené akční scény a souboje, při kterých je cítit síla a váha úderů všech lidí, nejen Batmana. Filmu lze vyčíst jen maličkosti. Proto mu dáváme deset bodů z deseti

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse