Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 16:30
Čas čtení 6:26
Veronika Szűcs Rajničová

Nesmyslné hoaxy o Ukrajině: Válka neexistuje, na jadernou elektrárnu zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajně vyvíjí jaderné zbraně

Nesmyslné hoaxy o Ukrajině: Válka neexistuje, na jadernou elektrárnu zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajně vyvíjí jaderné zbraně
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Kreml stále hledá nové náměty na argumenty, jak ospravedlnit invazi na Ukrajinu. U některých se rozum zastavuje.

Jak válka na Ukrajině pokračuje, dezinformace jsou stále sofistikovanější. K obviněním z toho, že Ukrajina neexistuje nebo je to země plná nacistů, se přidávají zprávy o záludných vojenských krocích, tajných laboratořích a jaderných zbraních.

Kreml stále hledá nové náměty na argumenty, jak ospravedlnit invazi na Ukrajinu. V Rusku navíc začal od 4. března platit nový zákon, který stanoví trestní odpovědnost za úmyslné šíření „nepravdivých“ nebo „falešných“ zpráv o ruské armádě, přičemž trest zahrnuje pokuty a vězení až do výše 15 let. Významná světová média (i mnohá nezávislá lokální) po jeho schválení oznámila, že dočasně pozastavují působení v Rusku.


Ještě před podepsáním zákona ruský mediální regulátor známý jako Roskomnadzor přerušil přístup na webové stránky BBC, Deutsche Welle, Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda a Hlasu Ameriky za šíření podle něj „falešných zpráv“.


Pokud byste tedy od března četli jen ruská média, téměř s jistotou byste se nedostali k jiným než Kremlem podporovaným informacím. Mnoho hoaxů se však šíří i přes sociální sítě, přičemž ruští propagandisté ​​spoléhají na léta budovanou síť dezinformačních webů. Možná se stalo i vám, že jste na ně narazili a nevěděli jste, co si o nich myslet.


Vybrali jsme několik z nich a pokusili jsme se je vysvětlit spolu s Ivanem Godárským, konzultantem nezávislé organizace MEMO 98, která monitoruje vysílání významných elektronických médií.


Na Refresheru během rusko-ukrajinského konfliktu průběžně monitorujeme a uvádíme na pravou míru časté hoaxy a dezinformace. Pokud chceš podpořit naše úsilí a získat neomezený přístup k článkům, přidej se do klubu Refresher+.

zaporozska elektraren, jadrova elektraren, elektraren ukrajina
Zdroj: TASR/AP

1. Ukrajinci sami zaútočili na Záporožskou jadernou elektrárnu

HOAX: Ruský resort obrany tvrdí, že elektrárnu a její okolí dostala ruská vojska pod kontrolu ještě v pondělí 28. února, tedy čtyři dny po začátku invaze na Ukrajinu. Kyjevský nacionalistický režim se prý následně minulý čtvrtek na území sousedícím s elektrárnou pokusil o obludnou provokaci. Sabotážní skupina nejprve zaútočila na elektrárnu a následně podpálila objekt elektrárny.


Narativ, že nepřítel ve skutečnosti zaútočil na vlastní cíl za pomoci sabotážní skupiny a následně se to pokusil navléct na Rusko, se objevuje v kremelské dezinformační taktice pravidelně.


Podle informací renomovaných mezinárodních zdrojů došlo k útoku na elektrárnu 4. března v jihovýchodním městě Energodar (jižně od města Záporoží). Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii OSN Rafael Mariano Grossi v pravidelných oficiálních zprávách řekl, že ruský „projektil“ zasáhl výcvikové centrum, ne některý ze šesti reaktorů. Tento projektil následně způsobil vznícení požáru, který se podařilo uhasit.


Úřady uvedly, že ruské jednotky převzaly kontrolu nad celým areálem, ale zaměstnanci závodu jej nadále řídí. Následně bylo odstaveno pět ze šesti reaktorů, uvedl Grossi.


Ukrajinský státní provozovatel jaderné elektrárny Energoatom oznámil, že zahynuli tři ukrajinští vojáci a dva byli zraněni.


Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN ukrajinský velvyslanec v OSN Serhij Kyslycia rovněž potvrdil, že požár vypukl v důsledku ruského ostřelování elektrárny, a obvinil Moskvu ze spáchání „aktu jaderného terorismu“. Dodal, že ruští vojáci mají na svědomí životy několika zaměstnanců elektrárny.

jadrovy material, radioaktivne
Zdroj: Pexels/Recognize productions/na voľné použitie

2. Ukrajinci vyvíjejí špinavou jadernou bombu

HOAX: Ruská média šíří zprávu, že Ukrajina vyvíjí takzvanou špinavou bombu s obsahem radioaktivního plutonia a že ji má údajně téměř hotovou. Ruské agentury TASS, RIA a Interfax citují „zástupce ruského odpovědného orgánu“, který řekl, že Ukrajina v bývalé jaderné elektrárně v Černobylu vyvíjí jaderné zbraně.


Vladimir Putin krátce před vyhlášením útoku proti Ukrajině v projevu obvinil Kyjev, že využívá sovětského know-how k vývoji vlastních jaderných zbraní a že se to rovná přípravě útoku na Rusko. Obvinění je jen dalším z účelové série lží, kterými se Kreml snaží ospravedlnit invazi na Ukrajinu.


Špinavá bomba nebo radiologická zbraň způsobuje zamoření území rozmetáním či rozprášením radioaktivních látek klasickou výbušninou nebo jiným způsobem. Výbuch špinavé bomby nezpůsobí větší přímé škody než výbuch klasické nálože, ale může způsobit smrtelné ozáření.

Zpět
Sdílet
Diskuse