Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2022 14:30
Čas čtení 5:24
Tímea Krauszová

První prohlídka u urologa: bude to bolet, je potřeba se před vyšetřením oholit nebo vyprázdnit? Lékař vysvětluje, jak se připravit

První prohlídka u urologa: bude to bolet, je potřeba se před vyšetřením oholit nebo vyprázdnit? Lékař vysvětluje, jak se připravit
Zdroj: Marián Pinčiar
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Urolog Jan Švihra nám popsal krok za krokem, co svým pacientům při prohlídce dělá. Není třeba se nás bát, říká s úsměvem. Prevence ti může zachránit život.

V roce 2020 šlo na preventivní prohlídku k urologovi podle NCZI necelých 50 tisíc lidí. To není ani pětina mužů nad 50 let, kterým krátké vyšetření může zachránit život. K urologovi však chodí i mladší lidé – muži i ženy –, kteří s ním řeší různé zdravotní problémy.

Pokud je gynekolog lékař pro ženy, je urolog lékař pro muže? Lékař Jan Švihra pro Refresher říká, že to je jen mýtus. On sám je urologem a pracuje se ženami i s muži. „Gynekolog se stará o ženské pohlavní zdraví. Urolog se nestará jen o mužské pohlavní zdraví, ale také o celý urotrakt, tedy ledviny, močovody, močový měchýř a močovou trubici. Ty přece mají obě pohlaví,“ vysvětlil s úsměvem.

V Refresheru se věnujeme tématům reprodukčního zdraví a mluvíme o něm s odborníky. Klademe jim i citlivé a tabuizované otázky, abychom lépe rozuměli, jak o své tělo pečovat a co dělat, když něco nefunguje. Pokud si chceš přečíst další články o sexuálním zdraví, klikni sem a dostaneš upozornění pokaždé, když takový obsah na webu přibude. Více podobných článků můžeme dělat jen s tvojí podporou, přidej se do klubu Refresher+.

urológ Ján Švihra
Zdroj: Marián Pinčiar

Jak se připravit na prohlídku?

Nijak speciálně se na preventivku připravovat není potřeba, říká urolog. Není nutné se oholit nebo se speciálně obléct, ale muži by měli počítat s tím, že se budou muset svléknout od pasu dolů. Základní hygiena ti naprosto stačí, podle lékaře není důležité se vydrhnout. Jelikož se při preventivce odebírá obvykle moč i krev, doporučuje se napít, ale není třeba to přehánět – vzorky by měly být takové, jaké jsou i během běžného dne.

V úvodu ti lékař položí několik otázek a poté přejde k vyšetření.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111858 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na co se tě bude urolog ptát (na které otázky je třeba si připravit odpovědi).
  • Jak se máš na prohlídky připravit fyzicky (co ti bude dělat a jestli máš jít před vyšetřením na záchod).
  • Co dokáže pravidelná prohlídka odhalit.
  • S jakými problémy chodí k urologovi ženy.
  • Jak předcházet rakovině, ale také běžným zánětům močového měchýře.
Domů
Sdílet
Diskuse