Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. března 2022 17:42
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

„Narozen v komunismu, umřu v komunismu.“ Jaromír Nohavica reaguje na zrušené koncerty

„Narozen v komunismu, umřu v komunismu.“ Jaromír Nohavica reaguje na zrušené koncerty
Zdroj: TASR - Martin Palkovič
NEWS JAROMÍR NOHAVICA
Uložit Uložené

Zpěvák a písničkář Jaromír Nohavica přirovnal své zrušené koncerty ke komunistickým praktikám.

„Narozen v komunismu, umřu v komunismu,“ píše písničkář Jaromír Nohavica na svých stránkách v souvislosti se svými zrušenými koncerty. Ty organizátor údajně zrušil kvůli nedostatečné podpoře Ruskem napadené Ukrajiny a nedostatečného distancování se od prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, který zpěvákovi udělil v roce 2018 medaili. 

„1. zákaz koncertování – červen 1984 '…písně typu  Halelujá , Metro, Jak se tak zmenšujou byty a pokoje jsou neslučitelné s profilem profesionálního umělce v socialistické společnosti, který navíc svou tvorbou ovlivňuje mladé lidi. Svým postojem, hodnocením a vyjádřením se staví proti základním postulátům naší společnosti… hraje si na falešného hrdinu a získává tak lacinou popularitu mezi mládeží….' 

2. zákaz koncertování – duben 1987 '...začal psát a zpívat písně, které urážely naši lidovou armádu, zesměšňovaly a provokovaly poctivé lidi a mladým, před kterými vystupoval, křivily názory…' 

3. zákaz koncertování – březen 2022 '…zrušit koncert z důvodu nedostatečné distance zpěváka vůči prezidentovi Ruské federace…“ uvádí Nohavica na stránkách s náznakem, že dnešní doba mu připomíná někdejší komunistický režim.

Nohavica si v minulosti převzal Puškinovu medaili od prezidenta Vladimira Putina, kterou na začátku konfliktu na Ukrajině odmítl vrátit. Uvedl, že ocenění získal za hudbu, nikoliv za válčení.

Tuto medaili přitom například slovenský spisovatel Ján Štrasser po zahájení invaze vrátil. Pár dní před svým vyjádřením Nohavica ze svého domu streamoval koncert, během něhož mohli lidé přispívat na účet SOS Ukrajině Člověka v tísni.

Později se zpěvák od praktik Vladimira Putina distancoval a řekl, že s válkou nesouhlasí. Pořadatelé jeho turné po Polsku ale považovali Nohavicovy kroky za nedostatečné a jeho plánované turné na začátku března zrušili.

Vedle současných Nohavicových výroků je pro část lidí problematický také fakt, že zpěvák v minulosti spolupracoval s StB, v jejíž svazcích se objevoval jako agent Mirek.

Domů
Sdílet
Diskuse