Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2022 13:13
Čas čtení 1:12
Ilona Hobzová

Václav Klaus se připojil k Nohavicovi a Puškinovu medaili nevrátí. „Odmítám laciné rusobijství,“ uvedl

Václav Klaus se připojil k Nohavicovi a Puškinovu medaili nevrátí. „Odmítám laciné rusobijství,“ uvedl
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS VÁCLAV KLAUS
Uložit Uložené

Bývalá hlava státu to řekla v rozhovoru pro Lidovky.cz. Podle svých slov by se bývalý prezident k vrácení medaile nesnížil.

Bývalý prezident Václav Klaus se připojil ke zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi. I on odmítá vrátit vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina – Puškinovu medaili. V rozhovoru pro server Lidovky.cz uvedl, že by musel být veden na popraviště, aby něco takového udělal. 

Doporučeno
„Narozen v komunismu, umřu v komunismu.“ Jaromír Nohavica reaguje na zrušené koncerty „Narozen v komunismu, umřu v komunismu.“ Jaromír Nohavica reaguje na zrušené koncerty 17. března 2022 17:42

Laciné rusobijství

Václav Klaus byl vůbec prvním Čechem, který medaili obdržel. Stalo se tak v roce 2007. Exprezident nyní v rozhovoru uvedl, že medaili v žádném případě vracet nehodlá. „Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet. To je něco, k čemu bych se nesnížil. To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat. A není to žádná Putinova medaile. To je medaile Puškinova,“ řekl Klaus serveru lidovky.cz.

Klaus doplnil, že Puškinovu medaili navíc nevymyslel Putin, ale jeho předchůdce Boris Jelcin. „Takže to není žádný Putinem vytvořený řád nebo něco takového. Za třetí to není medaile ruského prezidenta, ale Ruské federace,“ podotkl bývalý prezident.

„Odmítám tyhle triviální hříčky s tím udělením. A zejména odmítám i dnes existující laciné rusobijství a odmítám šmahempopírání ruské kultury a všech podobných věcí,“ dodal.

Nohavica přichází o koncerty

Bývalá prezident se tak připojil k Jaromíru Nohavicovi, který Puškinovu medaili odmítl vrátit už v únoru. Písničkář uvedl, že ji dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy a ne za válčení. Člověk v tísni v návaznosti na to odmítl přijmout výtěžek z koncertu, který se Nohavica na podporu Ukrajiny chystal uspořádal. Organizace to zdůvodnila tím, že nechce spojovat své dobré jméno s člověkem, který přijal medaili od autoritáře, který rozpoutal válku.

Doporučeno
10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty 10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty 9. března 2023 11:00

Nohavica také přišel o koncerty nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, například v v Gdaňsku, Krakově nebo Katovicích. Sportovní halu zpěvákovi kvůli jeho kontroverzním postojům odmítla pronajmout Univerzita Palackého v Olomouci. Nohavica zrušení koncertů později přirovnal ke komunistickým praktikám. „Narozen v komunismu, umřu v komunismu,“ napsal umělec na svých webových stránkách. 

Domů
Sdílet
Diskuse