Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. března 2022 16:08
Čas čtení 0:36
Jakub Paulík TASR

Evropská unie by mohla vytvořit jednotky rychlého nasazení v počtu 5 000 vojáků. Zachraňovaly by evropské občany

Evropská unie by mohla vytvořit jednotky rychlého nasazení v počtu 5 000 vojáků. Zachraňovaly by evropské občany
Zdroj: Flickr/U. S. Army Southern European Task Force/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Jednotky by mohly evakuovat evropské občany ze států, kde probíhá vojenský konflikt.

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell naznačil, že by Evropská unie měla dnes schválit strategický kompas. Ten by se skládal i z vytvoření vojenské síly rychlého nasazení v počtu 5000 vojáků. V rámci strategie by byly schváleny také vojenské výdaje, aby EU v případě potřeby od roku 2025 mohla podniknout vojenské intervence.

„Schválíme strategický kompas, který není odpovědí na válku na Ukrajině, ale součástí odpovědi, protože nás musí vojensky posílit,“ uvedl Borrell před zasedáním Rady EU pro zahraniční věci.

Součástí vojenské síly rychlého nasazení by měly být pozemní, vzdušné i námořní složky, které doplní dopravní kapacity. Cílem je, aby v případě potřeby mohli „zasahovat při záchraně a evakuaci evropských občanů“, kteří by uvízli v zemi, kde začal vojenský konflikt.

Podle agentury AFP problematická situace pro evropské občany nastala například v srpnu 2021, kdy Tálibán převzal moc v Afghánistánu. Evropa tehdy neměla dostatek kapacit na evakuaci občanů z Kábulu, a tak jim musely pomoci jednotky z USA.

Domů
Sdílet
Diskuse