Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2022 11:30
Čas čtení 5:26
Radim Šlechta

Tohle tě v dějepise nenaučí. Zorientuj se v historii poslechem 5 skvělých českých podcastů

Tohle tě v dějepise nenaučí. Zorientuj se v historii poslechem 5 skvělých českých podcastů
Zdroj: Unsplash/Roman Kraft/volně k užití
PODCASTY PODCASTY
Uložit Uložené

Sestavili jsme pro tebe žebříček 5 nejlepších českých podcastů, které se zabývají historií.

Dějepis ve škole buď miluješ, nebo nesnášíš. Asi jenom málo lidí má na historii v podání učitelů neutrální názor. Buď pětačtyřicet minut zažívají torturu, nebo nadšeně debatují s pedagogy o postupech významných vojevůdců, zatímco spolužáci pod lavicí kontrolují telefony nebo se učí na jiný předmět. Já osobně, i přestože jsem z dějepisu maturoval, jsem nikdy nebyl jeho velkým fanouškem. Ale vždycky jsem si přál do něj proniknout.

Oproti dějepisu na škole mě ale v posledních letech začaly extrémně bavit podcasty (poslouchám skoro všechny a pořád). Využil jsem tedy svoje nadšení do mluveného slova v uších, abych dal svému vztahu k dějinám další a nejspíš také poslední šanci. A musím říct, že s výsledkem jsem nadmíru spokojený. Když se dějepis oseká na minimum učení se letopočtů a zaměřuje se na souvislosti, paralely se současností a příběhy, které tě učitel nenaučí nebo je uvede jen jako easter egg na okraj, může být zábavný i pro lidi, kteří ho na škole těžko snášeli.

Pokud chceš také proniknout do dějin společnosti alespoň okrajově, zkus si poslechnout těchto 5 nejlepších českých podcastů o historii, se kterými je dobré začít, pokud o historii moc nevíš, nebo chceš rozšířit své znalosti z lavice. Podobné žebříčky sestavujeme jednou za měsíc. Sérii jsme odstartovali v únoru výběrem nejlepších horrorových podcastů. 

Doporučeno
Vybrali jsme 6 nejlepších českých i zahraničních hororových podcastů Vybrali jsme 6 nejlepších českých i zahraničních hororových podcastů 26. února 2022 11:30

V tom, abychom mohli kvalitní obsah vytvářet, nám pomáhají naši předplatitelé. Budeme moc rádi, když náš tým podpoříš a přidáš se k REFRESHER+ klubu, který ti přinese spoustu zajímavých rozhovorů, analýz nebo tipů. Předplatit si můžeš všechny články nebo si přes SMS odemknout ty, které tě zaujmou. A teď už k samotnému výběru.

1. Přepište dějiny

Martin Groman a Michal Stehlík dokonale kloubí hřejivý, ale dostatečně urýpaný a sarkastický humor se zajímavými příběhy české i světové historie. Dva historici, kteří za podcastem Přepište dějiny stojí, se v roce 2021 stali v soutěži o podcast roku tehdejším objevem roku. Nutno říct, že naprosto právem.

Oproti klasickému dějepisu ze školních lavic se Přepište dějiny vymaňuje z pout letopočtů. Přináší neobvyklé či méně známé příběhy, pohledy a bortí podstavce památníků některých významných lidí, kteří v současnosti fungují jako symboly národa českého. Oba pánové se v podcastu zaměřují často právě na symbolickou hodnotu osobností, jako jsou Karel Havlíček Borovský nebo Tomáš Garrigue Masaryk. V přibližně půl hodiny dlouhých epizodách se zabývají tím, jak vznikly oltáře okolo těchto významných osobností a jak ve skutečnosti ve své době tyto osobnosti fungovaly.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martin Groman (@martingroman)

Pokud s dějepisem teprve začínáš a žiješ v oparu přesvědčení, která ti vštípily učebnice na základce, často tě překvapí skutečné historické souvislosti, které tyto mýty poměrně spolehlivě boří. Martin s Michalem ale nezůstávají jen v historii samotné. Zabývají se historickými tématy, která jsou důležitá k pochopení současnosti. K tomu všemu se navíc celý podcast nese v humorném duchu a pokud patříš mezi fanoušky nadsázky a kombinace svěžího formátu s tradiční distingovaností a kultivovanými projevy ve stylu Šimka a Grossmana z divadla SeMaFor, Přepište dějiny je podcast pro tebe.

Tip pro tebe: Jestli hledáš epizodu, kterou do podcastu vstoupíš, doporučujeme Ty naše pohádky české..., v níž historici zkoumají počátky televizních pohádek a komunistickou propagandu, která v nich do určité míry přetrvává dodnes.

2. Hodina dějepichu

Hodina dějepichu se zaměřuje na specifický segment historie. Zabývá se totiž dějinami sexu. Podcast časopisu Reflex odstartoval v březnu a provede tě zajímavými sexuálními tématy a příběhy v rámci různých historických období. V epizodách najdeš třeba povídání o sexu na Divokém západě (ano, i na to existují studie) nebo o tom, jak se Bible staví k homosexualitě nebo masturbaci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Hodina dějepichu (@hodinadejepichupod)

„Hodina dějepichu je humorný podcast časopisu Reflex o historii erotiky, sexu a sexuality. Napříč celou lidskou historií. Od vztyčování falických obelisků ve starověkém Egyptě, až po aférky v Oválné pracovně. Sex je totiž jediná věc, která nás jako druh nikdy nepřestala bavit,“ píší tvůrci v anotaci podcastu. 

Doporučeno
Nejsi v „delulu“? Nová epizoda Love is on the air odhaluje, jak poznat delusionship | Podcast Nejsi v „delulu“? Nová epizoda Love is on the air odhaluje, jak poznat delusionship | Podcast 20. září 2023 13:00

Stejně jako Přepište dějiny se podcast příliš nezdržuje letopočty a nudnými fakty, ale zaměřuje se na zajímavosti a příběhy. Oproti výše jmenovanému podcastu dvou historiků se Hodina dějepichu liší v přístupu k humoru. Jan a Tereza, kteří tě podcastem provádí, spolu mluví jako dva přátelé a ve stylu dvou přátel, kteří se vzájemně obohacují zajímavými fakty v baru. Pokud tě tedy zajímá, jestli byl Ježíš gay a kolik stály prostitutky na Divokém západě, humorné Hodinu dějepichu rozhodně doporučujeme.

3. Jak to bylo doopravdy

Ve srovnání s Hodinou dějepichu a podcastem Přepište dějiny je pořad Českého rozhlasu Jak to bylo doopravdy o poznání konzervativnější a vhodný spíš pro lidi, kteří se již o historii zajímají a baví je své získané znalosti rozvíjet. Stále ale platí, že si podcast můžeš pustit, i když se ti dějepis na škole obloukem vyhnul. 

Jak to bylo doopravdy kombinuje reportáže a rozhovory s historiky, kteří se zabývají konkrétními tématy a v rámci tohoto pořadu mají možnost o své činnosti mluvit. Pravdou je, že Jak to bylo doopravdy vyžaduje větší dávku soustředění a jedná se spíš o doplnění klasických školních hodin.

Stále má ale oproti klasickým přednáškám a hodinám na středních školách obrovskou přidanou hodnotu v tom, že vyvrací mýty, které můžeme často brát jako stav věci. Přibližuje příběhy skutečných lidí napříč historií českých zemí i v zahraničí. Při poslechu se třeba dozvíš, jak vypadala kriminalita ve středověku, jak se feministky podílely na pracovní povinnosti žen nebo o tom, do jaké míry byl Emil Zátopek nástrojem komunistické propagandy.

4. Příběhy 20. století

„I české dějiny mají své hrdiny a zbabělce, temná období i chvíle velkých činů,“ popisuje podcast Příběhy 20. století ve své znělce. A přesně o těchto hrdinech a zbabělcích i významných chvílích českého 20. století podcast Českého rozhlasu mluví. Je pravdou, že jsou to právě příběhy, které tvoří identitu společnosti, a které jsou možná o poznání důležitější než naučená data. 

Doporučeno
Nezávazné vztahy nejsou nevěra, ale dobrodružství. Jak fungují nemonogamní partnerství? | Podcast Nezávazné vztahy nejsou nevěra, ale dobrodružství. Jak fungují nemonogamní partnerství? | Podcast 1. září 2023 15:00

Dokumentární podcast Příběhy 20. století sází vedle historických faktů a rozhovorů s odborníky také na autentické výpovědi pamětníků. Pokud tě zajímá, jak historii prožívali obyčejní lidé, je tedy podcastem přímo pro tebe. V pořadu pravidelně vystupují například lidé, kteří se během války nebo okupace komunisty dostali do koncentračních táborů nebo do věznic. Dechberoucím příkladem může být příběh Karla Kukala, který se místo pozice operního pěvce, o níž se ucházel, dostal do slavkovské šachty. Z té později utekl a posluchačům svůj příběh odvyprávěl v jedné z epizod.

5. Příběh, který se opravdu stal

Pokud bychom měli Příběh, který se opravdu stal k něčemu přirovnat, asi bychom jej popsali jako doučování od kamaráda, který se v historii vyzná, ale nezatěžuje tě nudným učitelským výkladem. Markéta Lukášková, spisovatelka a (jejími slovy) Karel Čáslavský chudých dokáže za půl hodiny nebo hodiny shrnout zajímavé příběhy, které se v dějepise před tabulí skutečně učí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Markéta Lukášková (@pandikralovna)

Oproti učitelskému výkladu je tam ale poměrně zásadní rozdíl. Markéta často odbočuje a přináší reference na další a další historické události tak, aby posluchač historickou událost nebo příběh skutečně pochopil. Vedle toho obohacuje příběhy příjemnými vtipnými odbočkami, které ti nejen vykouzlí úsměv na tváři, ale představují i funkční mnemotechnické pomůcky, s nimiž si reálie události lépe zapamatuješ.

Na podcastu se nám líbí, že oproti některým výše zmíněným, se nejedná o odborné rozhovory nebo diskuse nad určitými historickými tématy. I přesto ale tento výklad občas Markéta obohacuje zajímavými hosty. Příběh, který se opravdu stal, je odlehčeným povídáním, které bohatě postačí každému, kdo chce do základů dějin českých i světových proniknout bez toho, aby se utápěl v knihách a poznámkách.

Bonus: Ozvěny minulosti

Podcast Ozvěny minulosti od YouRadia se hodí hlavně pro lidi, kteří se rádi dozvídají zajímavosti z historie, ale nestojí o dlouhé rozhovory s odborníky nebo o humorné rozebírání příběhů a událostí. Ozvěny minulosti přináší pravidelné krátké střípky dějin, které se pojí s konkrétními dny. Jednotlivé epizody bývají většinou kratší než pět minut a stihneš si je poslechnout u snídaně nebo při přípravě kávy. Začít den se zajímavostí v uších je totiž jedním z nejlepších způsobů, jak jej ráno odstartovat.

Pokud tě téma podcastů zajímá, můžeš další zajímavé články z této oblasti začít sledovat. Všechny je na jednom místě najdeš přímo tady. Nezapomeň nám napsat do komentářů, který podcast tě z našeho výběru nejvíc zaujal a pokud jsme tvého oblíbence do výběru nezařadili, napiš nám o něm. 

Domů
Sdílet
Diskuse