Dva recepty v jednom jsou vždycky výhoda. Hlavně, pokud jsou nejen chutné, ale zároveň pomáhají zlepšit svět!
Kdo nemá rád burger? I když jsi vegetarián, vegan nebo jíš maso, těžko se odolává křupavé bulce, omáčkám a hlavně chutné placce. Proto jsme chtěli všem těm, kteří se – ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně – vzdali živočišných produktů, trochu pomoct a udělali veganské burgery. A trochu si je „okořenili“.
V tomto případě jsme si řekli, že by bylo zajímavé udělat pokus. Vzhledem k tomu, že veganských burgerových placek je spousta, jsme se rozhodli, že jednu z nich srovnáme s vlastnoručně udělanou z řepy a čočky. Obě placky jsme samozřejmě vyzkoušeli ve vlastních veganských bulkách podle receptu MaruškyVeg.
♦ 1 hrnek čočky
♦ 2 středně velké červené řepy
♦ 1 nadrobno nakrájená cibule
♦ 2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
♦ půl hrnku ovesných vloček
♦ půl hrnku mletých vlašských ořechů
♦ 1 lžíce oleje
♦ sůl a čerstvě namletý pepř
Ingredience na bulky (4 kusy):
♦ 350 g hladké špaldové mouky (+ 50 g na posypání nebo kdyby těsto lepilo)
♦ 20 g čerstvého droždí
♦ 15 g třtinového cukru
♦ 8 g soli
♦ 180 ml vlažného sójového mléka
♦ 30 ml oleje
♦ sezamová semínka
♦ voda s octem na potření v poměru 1 : 1
Postup:
1) Nejprve jsme si udělali těsto na housky. V míse si rozdrob droždí a smíchej jej s cukrem. Směs nech 10 minut odpočinout, aby se rozpustila. Poté přidej lžíci mouky a 80 ml vlažného sójového mléka. Pak směs nech pod utěrkou znovu odpočinout na 10 minut. Kvásek zhoustne a zvětší objem. Nakonec přidej zbytek mouky, mléka, sůl a olej, těsto propracuj a nech kynout jeden a půl hodiny na teplém místě pod utěrkou.
2) Až těsto vykyne, rozděl si jej na 6 stejných dílů. Z každého vytvaruj bulku, kterou následně umísti na plech s pečicím papírem. Potři ji směsí vody a octa a posyp sezamovými semínky. Nech bulky na plechu ještě 30 minut kynout a k tomu si předehřej troubu na 220 °C.
3) Vlož bulky do trouby na 15 minut. Až zhnědnou, tak je vytáhni. Rozkrájej je až v momentě, kdy vychladnou.
4) V mezičase můžeš také připravovat ingredience na vlastní burgerové placky. Osol a opepři řepu, pokapej ji olivovým olejem a zabal do alobalu. Následně ji dej péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na hodinu.
5) Mezitím si uvař čočku doměkka a poté ji přeceď. K tomu si rozehřej pánev s olejem, na ní orestuj cibuli s houbami doměkka a poté nech všechno vychladnout.
6) Nakonec smíchej ovesné vločky s oříšky a rozmixuj je najemno. Do mixéru dále přidej řepu s houbovou směsí, okořeň solí a pepřem a celou směs rozmixuj. Tu potom dej na hodinu do lednice. Po vytažení vytvaruj placky a krátce je osmaž nebo ogriluj.
7) Sestavení burgerů je poté na tobě. My jsme si do nich dali salát, kyselou okurku, rajče, veganský sýr, veganský kečup (každý kečup, co má na sobě značku vegan) a sójanézu nebo jinou veganskou „majonézu“.
Pokus
V tomto porovnání jsme chtěli zjistit, jestli se nám vyplatí si vytvořit vlastní placku, nebo je výhodnější (například kvůli úspoře času) koupit veganský burger již předpřipravený. Naše řepově čočkové placky jsme srovnali s burgerovou plackou Garden Gourmet. A musíme konstatovat, že rozdíl je tam vidět.
Vezmeme-li si na paškál nejprve vlastnoručně vyrobenou placku, musíme konstatovat, že nám chutnala hlavně ta práce, kterou jsme do ní vložili. Byl zde jasný rozdíl oproti masu, nicméně „maso“ bylo i tak chutné. Vytknuli bychom mu akorát přílišnou výraznost řepy a čočky, což se samozřejmě dá očekávat. Konzistence směsi byla podobná mletému masu, placka byla měkká, ale zároveň dostatečně foremná. Bonusem je skutečnost, že člověk ví, co ve směsi je.
Spousta luštěniny však nemusí sedět každému. Zejména dietářům. Proto jsme byli zvědaví, jestli průmyslový produkt bude lepší. A ejhle, složení se zdálo poměrně přívětivé. Placka od Garden Gourmet chutnala i voněla jako maso, její foremnost má na svědomí pšenice a spousta sóji, která je hlavní ingrediencí. Takže doporučujeme všem, kteří se po trošce fazolí nafouknou jako balón.
A housky? Ty byly vynikající po všech stránkách. Jedná se opravdu o jednoduchý recept, který využijeme i v momentě, kdy budeme grilovat masové burgery!