Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 17:47
Čas čtení 1:35
Adéla Ježková

Prezidentku by si přálo 65 % Čechů. Ženu v prezidentském úřadě odmítají voliči ANO a SPD

Prezidentku by si přálo 65 % Čechů. Ženu v prezidentském úřadě odmítají voliči ANO a SPD
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023
Uložit Uložené

Příští prezidentkou může být žena, vyplývá z průzkumu společnosti STEM/MARK.

Preference prezidentských kandidátů jsou nadále proměnlivé. Aktuálně rostou především ženám. Mezi TOP 5 ženami je na prvním místě senátorka Miroslava Němcová (ODS), následují jaderná fyzička Dana Drábová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ekonomka Danuše Nerudová nebo někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Ženu si v prezidentském úřadu umí představit čtyři pětiny a chtělo by ji 65 % lidí, vyplývá z průzkumu. Ženu by naopak nechtělo 20 % lidí, přičemž častěji jde o lidi starší 60 let, bývalé voliče současného prezidenta a voliče ANO či SPD.

Doporučeno
Nový volební průzkum: Vítězem prezidentských voleb by se stal Andrej Babiš. Hned za ním by skončil Petr Pavel Nový volební průzkum: Vítězem prezidentských voleb by se stal Andrej Babiš. Hned za ním by skončil Petr Pavel 8. března 2022 12:15

Profil budoucího prezidenta ovšem zůstává nadále rozmanitý. „Pokud se zaměříme na pohled za delší období, tedy ob dva roky, zjistíme, že je od této doby větší poptávka po zkušenosti, nestrannosti, intelektu a prozápadnímu postoji. Prezidentský ideál však v některých ohledech tvoří neslučitelné ideje či vlastnosti. Zdá se, že přímá volba prezidenta je velmi personalizovaná a většinou – alespoň v prvním kole – vybíráme kandidáta, který nám něčím imponuje,“ uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK.

pruzkum
Zdroj: STEM/MARK

Vnímaná důležitost prezidentského úřadu je podle něj v posledních letech tak trochu jako na houpačce. Nejvíce lidí – 45 % se však vyslovilo proto, že úřad důležitý je, ale není třeba posilovat jeho pravomoce.

Otazník nad kandidaturou Andreje Babiše

Roste také přesvědčení o kandidatuře bývalého premiéra Andreje Babiše. Až 64 % lidí ale uvedlo, že by jej nevolilo. Jako kandidáta, který aktuálně nejvíce „připadá v úvahu“, Češi označili generála Petra Pavla, což může – stejně jako s růstem preferencí jaderné fyzičky Dany Drábové, souviset s probíhající válkou na Ukrajině.

pruzkum
Zdroj: STEM/MARK

 „Je třeba přistupovat k dosavadním preferencím s rezervou, protože pro mnoho lidí stále nejsou prezidentské volby podstatným a aktuálním tématem. Velkou otázkou je, jak s prezidentskými preferencemi zahýbou současné události na Ukrajině a příliv válečných uprchlíků,“ interpretoval výsledky Burianec.

Doporučeno
Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně? 2. června 2023 10:49

V průzkumu se dále nejčastěji objevovala jména: Marek Eben, Miroslava Němcová, Pavel Fischer, Miloš Vystrčil, Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Tomio Okamura. Svého favorita či favoritku však stále nemá zhruba 60 % respondentů.

pruzkum
Zdroj: STEM/MARK

V rámci profesní průpravy či předchozí zkušenosti si podle průzkumu nejlépe vedli diplomat a ekonom, nejhůře pak miliardář či bývalý člen KSČ. Příliš velké nadšení nevzbuzuje voják, nadšení roste až s generálem, což je pravděpodobně dáno tím, že prezident vykonává funkci vrchního velitele ozbrojených sil. Většina lidí si také umí představit lékaře či politika.

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 1000 osob ve věku 18 a více let. Šestá vlna dotazování probíhala v druhé polovině února.

Domů
Sdílet
Diskuse