Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2022 7:30
Čas čtení 1:47
Martin Mičuda

Maserati představilo své zbrusu nové SUV Grecale. V interiéru má tři obrazovky a působí velmi moderně

Maserati představilo své zbrusu nové SUV Grecale. V interiéru má tři obrazovky a působí velmi moderně
Zdroj: Maserati
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Grecale se zařadí pod model Levante.

Zcela nové SUV je pro italský trojzubec tak důležitý model, že kvůli pandemii ho Maserati už nejednou odkládalo. Premiéra měla být už loni, ale nakonec ho poznáváme až teď.

Zcela nové Grecale se řadí pod větší model Levante. S rozměry 4 859 × 1 979 × 1 659 je tak úhlavním konkurentem novinky zejména Porsche Macan.

Po vizuální stránce nelze hovořit o žádné revoluci, naopak, Grecale se nese v dobře známém designovém duchu. Přední full-LED světlomety se spolu s rozměrnou maskou sice podobají Fordu Puma, DNA italského výrobce je ale okamžitě jasné. Jednotlivé motorické verze se navíc od sebe odlišují jinak tvarovanými nárazníky – vrcholné Trofeo je decentně rozšířeno a disponuje agresivnějšími konturami. Zadní relativně úzká světla mají evokovat někdejší model 3200 GT.

Maserati, Grecale,
Zdroj: Maserati

Grecale působí moderně zejména v interiéru, který se nese v duchu velkých obrazovek. Před řidičem se totiž nacházejí 12,3" digitální budíky s poutavou grafikou, zatímco uprostřed je další 12,3" dotyková obrazovka infotainmentu Maserati Intelligent Assistant. Aby toho nebylo málo, pod ní si místo našel v pořadí třetí, tentokrát 8,8" displej, který je určen primárně k obsluze klimatizace. Nad palubní deskou se jako třešnička na dortu tyčí malý displej digitálních hodin.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

Součástí výbavy může být také rozměrný head-up displej či audiosystém Sonos s plejádou až 21 reproduktorů o výkonu 1 200 W a prostorovým zvukem. Kromě různých barevných čalounění je po ruce i několik typů dekorů. Chybět nemůže náladové osvětlení, sportovně naladěné řidiče ale zaujmou spíše skutečně rozměrná pádla za volantem pro obsluhu automatické převodovky v manuálním režimu.

Maserati, Grecale,
Zdroj: Maserati

Pokud pod kapotou nového Maserati čekáš plejádu velkoobjemových motorů, tak tě zklameme. Grecale totiž vsází především na přeplňovaný benzínový dvoulitr, který automobilka nabídne ve dvou výkonnostních stupních – GT a Modena. Čtyřválec je osazen 48 V mild-hybridní technologií se startér generátorem, ke kterému přidává dokonce ještě kompresor. Rozhodně zajímavější je ovšem vrcholná verze Trofeo se šestiválcem vycházejícím z agregátu v modelu MC20.

  • GT – 2.0 R4, 221 kW/300 koní, z 0 na 100 km/h za 5,6 s, maximálka 240 km/h
  • Modena – 2.0 R4, 242 kW/330 koní, z 0 na 100 km/h za 5,3 s, maximálka 240 km/h
  • Trofeo – 3.0 V6, 401 kW/538 koní, z 0 na 100 km/h za 3,8 s, maximálka 285 km/h

Snad ještě větším překvapením je zpráva, že už příští rok se paleta pohonných jednotek rozšíří o čistě elektrickou verzi Folglore. Na přesné parametry si ale ještě budeme muset počkat. Věcí standardní výbavy pro všechny tři představené verze je automatická převodovka i pohon všech čtyř kol, speciálně pro Trofeo bude po ruce i vzduchové odpružení. Jeho rozsah změny světlé výšky činí 60 milimetrů.

Doporučeno
Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci Z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Elektrické Volvo EX30 je malé SUV, které dokáže velké věci 20. října 2023 13:00

Cenové relace zatím známé nejsou, Grecale se ale má ukázat na trhu už v první polovině roku, přičemž prvním zákazníkům jej Maserati doručí do konce roku.

Maserati, Grecale,Maserati, Grecale,Maserati, Grecale,Maserati, Grecale,
Zobrazit galerii
(17)
Domů
Sdílet
Diskuse