Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2022 19:49
Čas čtení 0:52
Vojtěch Vanda

V neděli se mění čas. Ve 2 ráno se posune o hodinu dopředu

V neděli se mění čas. Ve 2 ráno se posune o hodinu dopředu
Zdroj: TASR/František Iván
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Takzvaný letní čas přijde tento víkend!

V neděli se bude měnit čas. Jako každý rok se bude měnit první březnovou neděli. V čase 2:00 se přetočí na čas 3:00. Toto se v České republice bude dít ještě minimálně dalších pět let. Minulá vláda totiž rozhodla, že zvolí „jednotný postup na úrovni evropské.“

Doporučeno
Změna času 2021: Na konci března se vyspíme o hodinu méně Změna času 2021: Na konci března se vyspíme o hodinu méně 19. března 2021 9:47

Tzv. letní čas bude platit od poslední březnové neděle do poslední neděle v říjnu. Minulé září o tom informovala vláda po jednání v čele s tehdejší ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

„Přebíráme aplikaci jednotného postupu na úrovni evropské. Nic se nemění a letní čas funguje v Evropě od roku 1979 s výjimkou Ruska, Běloruska, Islandu, Grónska a norských ostrovů,“ uvedla.

Přitom změny času měly v Evropské unii skončit původně v roce 2019. Státy Evropské unie se nicméně nedohodly na jednotném čase. Rozhodnutí zrušení časového střídání mělo přijít v roce 2021, to se ale také nestalo.

Češi chtěli jednotný čas

Na téma ponechání nebo zrušení přeřizování času ze zimního na letní byly vedeny i studie. Výzkum agentury STEM/MARK z roku 2018 ukázal, že by Češi raději nechali jednotný čas. Proti každoročnímu měnění se vyjádřilo 7/10 dotazovaných.

Hlavní rizika každoroční změny času tkví hlavně ve změnách biorytmu, které mohou některé lidi rozhodit klidně i na několik týdnů. Jedním z příkladů nerovnováhy může být nepozornost, která by mohla mít za důsledek častější dopravní nehody.

Domů
Sdílet
Diskuse