Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2022 15:30
Čas čtení 3:38
Viktor Kniš

Držitelé Bored Ape Yacht Clubu dostali za důvěru astronomickou odměnu. Do světa NFT už vstoupila i Madonna

TECH
Uložit Uložené

Největší NFT projekt během uplynulého týdne posunul hranice. Každému držiteli Bored Ape Yacht Clubu vyplatili autoři projektu přibližně 2,5 milionu korun.

Informace v článku nemají sloužit jako investiční rady, obchodování s NFT je velmi nebezpečné, protože cena tokenů se hýbe velmi rychle a je závislá na mnoha vnějších faktorech.

Všem držitelům NFT znuděných opic během uplynulého týdne přibylo na účet kolem 2,5 milionu korun. Autoři projektu Bored Ape Yacht Club ze studia Yuga Labs vydali vlastní kryptoměnu $APECOIN, přičemž se zároveň rozhodli odměnit všechny držitele, kterým rozdali více než 10 tisíc mincí $APECOIN za každou opici. Cena kryptoměny byla na začátku kolem jedenácti dolarů za jednu minci, dnes je hodnota mince 14 dolarů.

Doporučeno
Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor) Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor) 23. ledna 2022 16:30

Mince obdrželi i držitelé projektu Mutant Ape Yacht Club a projekt Bored Ape Kennel Club byl násobitelem těchto mincí.

K ilustraci, největší sběratel na světě krátce po spuštění tokenu $APECOIN ukázal, že pokud by prodal všechny své mince, okamžitě by obdržel více než 15 milionů dolarů. Tokeny však neprodal a dnes mají ještě o 30 % vyšší hodnotu.

Coingecko Apecoin
Zdroj: Coingecko/Apecoin

Stačilo investovat dvě stovky

NFT projekt Bored Ape Yacht Club spouštěli autoři v dubnu 2021, tedy přibližně před rokem, kdy byl ještě trh s nezaměnitelnými tokeny a digitálním uměním v plenkách.

V té době byla cena kryptoměny ethereum, za kterou se BAYC nakupoval, podobná té současné, proto můžeme jednoduše spočítat, jak se cena znásobila. Počáteční hodnota jednoho NFT tokenu znuděné opice byla 0,08 ETH, tedy přibližně 250 dolarů. Dnes je cena jednoho NFT tokenu stejné kolekce 100 ETH, tedy 1250 násobně více. V absolutní hodnotě je to více než 300 tisíc dolarů.

Zajímavostí je, že o opice původně zájem nebyl, protože trh byl velmi mladý a málokdo mu věřil. Kolekci autoři vyprodávali až několik dní, proto si ji mohl koupit opravdu každý, kdo NFT věřil nebo si chtěl alespoň zaspekulovat. I na Slovensku je několik držitelů BAYC, se dvěma z nich jsme si popovídali v tomto článku.

Samozřejmě je nutno uvést, že v době vydání projektu BAYC nikdo nemohl tušit, jak moc úspěšný tento projekt bude, stejně autoři nikdy neslibovali žádné konkrétní odměny.

Dnes vznikají denně stovky podobných projektů, ve většině případů jde o pokus vylákat od investorů peníze bez jakékoli přidané hodnoty. I proto je trh s NFT velmi nebezpečný a pojí se s ním spousta podvodů. Z celkového počtu tisíců projektů se nad hodnotou investice udrží i v krátkodobém horizontu jen desítky, proto je bezpečné vstupovat do odvětví jen s penězi, o které si může investor dovolit přijít.

Opensea
Zdroj: OpenSea/BAYC

Stále více investují i ​​známé osobnosti

Trendu NFT už podlehlo i mnoho známých osobností, zejména na Twitteru si hromadně mění profilovky na znuděné opice, přičemž často dbají na to, aby se alespoň zčásti podobali. Nejlepším příkladem je Eminem, který zaplatil za svoji BAYC přibližně 450 tisíc dolarů. Autoři pravděpodobně při tvorbě kolekce na legendárního interpreta mysleli, protože ve skutečnosti jde o jeho podobiznu s charakteristickou kšiltovkou, jednoduchým řetízkem a varsity bomberem.

Dalším známým investorem je Justin Bieber, který zaplatil za jednu opici až 1,25 milionu dolarů.

Mezi sběratele NFT včetně vzácné kolekce se přidala legendární zpěvačka Madonna, která nakupovala přes službu MoonPay za 180 ETH, tedy zhruba 560 tisíc dolarů. Zajímavostí je, že svou opici si nechala upravit, upravila si některé doplňky i pozadí.

V tomto kontextu je důležité podotknout, že každý držitel NFT tokenu této kolekce je jejím výhradním vlastníkem a má právo si jej upravovat. Může jej dokonce bez souhlasu autora využívat k dalším komerčním účelům. Vlastníci BAYC například mohou své opice používat jako design oblečení, což už si v praxi vyzkoušel známý český technologický nadšenec Petr Mára.

Mezi držitele Bored Ape Yacht Clubu patří také rapeři Wiz Khalifa a Snoop Dogg, kteří chystají společný projekt s využitím nezaměnitelných tokenů. Za zmíněný $APECOIN si mohou zájemci pořídit tematické hudební NFT z této spolupráce. I tito rapeři využívají vlastní tokeny k tomu, aby na nich dále komerčním způsobem vydělávali.

Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Snoop Dogg
Zdroj: Twitter/Snoop Dogg

Vyvrcholením bude vlastní „vesmír“

Jedním z nejskloňovanějších pojmů v NFT je metaverzum. Velmi zjednodušeně jde o virtuální svět, v jehož rámci lze interagovat a komunikovat s ostatními uživateli, a to prostřednictvím klasického PC nebo lépe díky vybavení pro VR a identifikátory pohybu.

V této oblasti existuje kromě herní využitelnosti také praktičtější rovina, kterou Refresheru popsal jeden z držitelů Bored Ape Yacht Club projektu z Česka. „Abych pravdu řekl, líbí se mi myšlenka interakce s ostatními přáteli, zúčastnění se různých událostí, kterých bych se jinak v reálném světě nemohl zúčastnit. Jako příklad můžu uvést koncert svého oblíbeného interpreta na konci světa nebo virtuální diskotéku v době karantény a zavřených klubů. Některé metaverzové projekty něco podobného pořádají už dnes, a to i pravidelně, a lidem se to líbí,“ řekl Refresheru STPN.

Znuděné opice chystají vlastní metaverzový svět, který nazývají the Otherside, tedy ve volném překladu druhá nebo opačná strana.

Před několika dny představilo studio Yuga Labs také první video, které naznačuje, že z grafické stránky bude tento svět vybavený lépe než například některé konzolové hry, zároveň naznačilo spolupráci s některými dalšími projekty. Podle očekávání krátce po zveřejnění videa cena těchto projektů vyletěla o několik desítek procent.

NFT svět očekává další důležitý posun v této oblasti v dubnu, kdy držitelé BAYC opět dostanou tzv. „pozemky“, které budou dohromady tvořit souvislý metaverzový svět the Otherside. Pozemky s hodnotou několika tisíc dolarů si však budou moci zakoupit i ti, kdo exkluzivní projekt nevlastní. Očekává se zároveň, že zmíněný token $APECOIN bude mít v tomto NFT vesmíru své specifické využití.

Přesto je obchodování s NFT velmi rizikové. Všechny nástrahy tohoto světa popisujeme v článku, ve kterém jsme si popovídali s několika investory.

Zpět
Sdílet
Diskuse