Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2022 15:31
Čas čtení 1:31
Ilona Hobzová

Zemřel český motokrosař Jaroslav Falta. Patřil k závodní špičce, o titul šampiona nespravedlivě přišel

Zemřel český motokrosař Jaroslav Falta. Patřil k závodní špičce, o titul šampiona nespravedlivě přišel
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
NEWS
Uložit Uložené

Českému jezdci bylo 71 let. Zprávu potvrdil Autoklub ČR.

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel český motokrosař století Jaroslav Falta. V minulém století patřil v tomto sportu ke světové špičce. V letech 1974-1975 byl nejlepším motokrosařem planety. Smutnou zprávu potvrdil na svém webu Autoklub České republiky. 

Jezdec světového formátu

Jaroslav Falta zemřel krátce po 71. narozeninách. Narodil se 22. března 1951 v Rumburku. S motokrosem spojil podle Autoklubu celý svůj život, byl pro něj vším. „Během své kariéry se propracoval až do světové špičky a v letech 1974-1975 byl nejlepším motokrosařem planety. Během svého desetiletého působení v mistrovství světa skončil osmkrát mezi desítkou nejlepších,“ uvedl Autoklub v prohlášení. 

V roce 1971 si dojel pro celkově devátou příčku, v roce 1972 si umístění zopakoval, v roce 1973 skončil šestý, v roce 1974 druhý, v roce 1977 a 1978 devátý, v roce 1979 desátý a v roce 1980 sedmý.

O titul mistra světa přišel

V souvislosti s Faltou se často vzpomíná na rok 1974, kdy přišel o titul mistra světa. Podle Autoklubu se tak stalo kvůli nefér jednání sovětských jezdců a zbabělému jednání československých svazarmovských funkcionářů.

V roce 1974 bojoval celou sezonu v tehdy nejsilnější kubatuře 250 ccm s Genadijem Mojsejevem ze Sovětského Svazu. „Po posledním závodě mistrovství světa se stal náš zástupce mistrem světa, o titul však nakonec přišel a byl odsunut na druhé místo. Pro české, ale i světové fanoušky je však mistrem světa 1974 Jaroslav Falta,“ uvedla organizace.

Fajn člověk a čestný chlap

V roce 2001 byl v anketě zvolen nejlepším českým motokrosařem 20. století. V roce 2020 získal od prezidenta Miloše Zemana Medaili za zásluhy„Je to po těch letech obrovská satisfakce. Vyznamenání si moc vážím a děkuji za něj, vím, že návrh už byl podán letos počtvrté, a konečně to vyšlo. Já bych toto ocenění přál v příštích letech klukům ze Šestidenní, byli jsme jedna parta. A soutěžáci to měli daleko složitější, copak my, odjeli jsme dva závody a byl konec, ale oni na trati strávili šest dnů. Jména jako Mašita, Češpiva, Fojtík, Čížek, to jsou závodníci, kteří byli opakovaně nejlepší na světě a státní vyznamenání si určitě zaslouží,“ komentoval tehdy Falta ocenění. 

„Na Jardu budu vždycky vzpomínat jako na fajn člověka, čestného chlapa, který si i v těžkých dobách zachoval vysoce morální postoj. Bude nám moc chybět,“ sdělil v pondělí k Faltově úmrtí Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse