Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2022 11:23
Čas čtení 0:58
Ilona Hobzová

Ed Sheeran, Camila Cabello nebo Emeli Sande vystoupili pro Ukrajinu. Koncert vynesl miliony

Ed Sheeran, Camila Cabello nebo Emeli Sande vystoupili pro Ukrajinu. Koncert vynesl miliony
Zdroj: Joe Maher/Disasters Emergency Committee/Getty Images
HUDBA VÁLKA NA UKRAJINĚ VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Koncert se konal v britském Birminghamu.

Charitativní koncert pro Ukrajinu, který se konal v pondělí v Birminghamu, vynesl na pomoc válkou zmítané zemi více než dvanáct milionů liber, v přepočtu tedy okolo 350 milionů korun. Vystoupili například Ed Sheeran, Camila Cabello, Emeli Sande nebo vítězka Eurovize Jamala, která sama z Ukrajiny na začátku války utekla.

Vystoupila řada hvězd

Jednou z hlavních hvězd charitativního koncertu byl populární zpěvák Ed Sheeran. Ten zazpíval několik svých největších hitů včetně písně Perfect. Společně vystoupil také s Camilou Cabello. Kromě nich se účastnili také Tom Odell nebo kapela Snow Patrol. Celý koncert trval více než dvě hodiny.

Kromě britských interpretů zazpívala také Jamala. Zpěvačka sama pochází z Ukrajiny a společně se svými dětmi na začátku války utekla z Kyjeva. Na koncertě vystoupila s písní 1944, se kterou v roce 2016 vyhrála soutěž Eurovize. „Jsem vděčná vládě Spojeného království a hudební komunitě za jejich podporu,“ uvedla. Pro píseň 1944 se stala inspirací zpěvaččina babička, kterou během druhé světové války násilně deportoval z Krymu ruský diktátor Josif Stalin spolu se stovkami dalších Tatarů.

Hlasy ukrajinských uprchlíků

Kromě hudebních vystoupení se ke slovu dostaly také hlasy samotných ukrajinských uprchlíků. Stalo se tak prostřednictvím přednesu herců, kteří na pódiu přečetli trýznivé zprávy od několika lidí, kterým se z Ukrajiny podařilo uprchnout. Čtení herců doprovázela hrou na housle Nicola Benedetti. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Primo Artists (@primoartists)

Domů
Sdílet
Diskuse