Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2022 12:30
Čas čtení 8:12
Martin Adam Pavlík

Zaprodaní otroci, kteří jdou po penězích pod nadvládou tyranského netvora. Tak označil DJ Lethal své kolegy z Limp Bizkit

Zaprodaní otroci, kteří jdou po penězích pod nadvládou tyranského netvora. Tak označil DJ Lethal své kolegy z Limp Bizkit
Zdroj: Getty Images/Kevin Mazur
HUDBA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Američané se vrátí do Bratislavy 11. srpna, vystoupí v NTC Aréně.

Málokterá kapela dnes rozděluje lidi do dvou barikád tak jako právě Limp Bizkit. Není tajemstvím, že to je zejména v souvislosti s frontmanem Fredem Durstem. Ten je ukázkovou nafoukanou rockovou hvězdou se všemi manýry a určitě by se neztratil ani v přítomnosti Axla Rose (Guns N' Roses), Liama ​​Gallaghera (Oasis) či Chada Kroegera (Nickelback).

Na jednu stranu Američané přinesli na scénu hudebně pestrou, originální směs v podobě nesmrtelných hitů jako Break Stuff, Rollin', Boiler, My Way nebo Gold Cobra, na druhou stranu se nedala přehlédnout jejich arogance, sobeckost, kontroverzní výroky či image kariéristů, kteří pro peníze udělají cokoli. Nejednou byli označovaní i za sexisty a misogyny. Během bohaté kariéry si často znepřátelili nejen veřejnost, ale také několik hudebníků a kolegů.


Limp Bizkit jsou sví, ale přece jen sehráli ve druhé polovině 90. let a hlavně začátkem nového tisíciletí důležitou roli ve formování hudebního žánru zvaného nu metal, který chytře propojil rap s metalem. Spolu s kapelami jako Linkin Park či Korn patřili mezi ta největší jména tehdejší éry.

Dokázali se stát hvězdami s masivními prodeji a chtěli jít tak vysoko, jak jen to jde. V současnosti už sice patří spíše mezi „nostalgické kapely“, ale koncertují dodnes, přičemž jejich vystoupení stále mají nezaměnitelnou atmosféru a energii. Možná i ty se proto těšíš na jejich návrat do Bratislavy. Kapela totiž po odloženém turné nakonec vystoupí v NTC Aréně 11. srpna.



Čekání na jejich koncert si můžeš zkrátit naším článkem, ve kterém ti přiblížíme několik zajímavostí o kapele a členech, které jsi možná nevěděl. Příběhy umělců, filmařů či hudebníků jsou sice místy bizarní, ale často i nesmírně inspirativní a poutavé, proto ti je pravidelně přinášíme. Pokud chceš více profilů slavných kapel či podobných článků o různých zajímavostech z jejich života, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+.

1. Přijdeme si po tebe a zabijeme tě

Jsou lidé, se kterými si prostě není dobré zahrávat, ale Fredovi Durstovi je úplně jedno, co řekne, komu to řekne a také kdy. Podle MTV si však svými bezohlednými vyjádřeními udělal v roce 1999 řadu nepřátel. Fanoušky konkurenční kapely Slipknot totiž nazval bandou tlustých, ošklivých děcek. To se rozhodně nelíbilo zpěvákovi skupiny Coreymu Taylorovi.


Během jednoho koncertu proto Taylor přímo na jevišti v New Yorku Durstovi vzkázal: „Frede, možná máš spoustu peněz a je tě vidět po celém světě, ale když budeš mluvit s*ačky o našich fanoušcích, zabijeme tě.“ O rok později to zopakoval ještě hlasitěji přímo do televize během živého vysílání, když agresivně zakřičel: „Přijdeme si pro tebe a zabijeme tě.“

Taylor později v jiném rozhovoru dodal, že Durst je podle něj sice dobrý byznysmen, ale rozhodně ne dobrý umělec. V každém případě, Durst od Taylorova varování nic špatného na fanoušky Slipknotu neřekl. Bůhvíproč.

2. Od videoklipů až ke Zlatým malinám

Miluješ videoklipy ke skladbám Take a Look Around, Nookie, My Generation, Re-Arranged nebo Behind Blue Eyes, kde hraje například Halle Berry? Byl to právě Durst, kdo je kromě toho, že si v nich samozřejmě zahrál hlavní roli, i režíroval. Na režisérské židli seděl i během natáčení kultovního klipu kapely Korn k písni Falling Away from Me, jelikož je velmi dobrý přítel s frontmanem skupiny Jonathanem Davisem.


Durst režíroval pár klipů i rockové kapele Puddle of Mudd. Jeho režisérské ambice však nezůstaly jen u videoklipů. V roce 2007 debutoval celovečerním filmem Student Charlie Banks, kde si zahráli například Sebastian Stan či Jesse Eisenberg. O rok později natočil sportovní drama The Longshots, ve kterém si hlavní roli zahrál Ice Cube. Jeho třetí celovečerní film nese název The Fanatic. Režíroval ho a také k němu napsal scénář.

Velký úspěch však neměl. Na filmových anticenách Zlaté maliny byl jeho thriller nominovaný ve třech kategoriích: nejhorší film, nejhorší režisér a nejhorší herec v hlavní roli. Durst sice nominaci neproměnil, ale Travolta ano.

Wes Borland Fred Durst Limp Bizkit
Zdroj: Getty Images/KMazur/WireImage

3. Tyranský netvor

V roce 2012 došlo v kapele k rozsáhlým hádkám, což vyvrcholilo tím, že z kapely odešel jeden z členů – DJ Lethal, vlastním jménem Leors Dimants. Podle magazínu Loudwire bylo důvodem Durstovo obrovské ego. Dimants po odchodu z kapely v návalu hněvu napsal na Twitteru: „Nejsem ničí dýdžej. Nepatřím mezi ty, kteří někomu líbají zadek. Raději bych zemřel, než bych byl otrokem.“


Podle jeho slov v kapele nebyla žádná demokracie a všechno se točilo jen kolem Dursta. Své bývalé kolegy však také nešetřil. Řekl, že frontmana následují jako zaprodání otroci jdoucí po penězích. Zpěváka tvrdě označil za tyranského netvora a v příspěvku ho hashtagem přirovnal k Napoleonovi.


„Byl jsem velmi často ponižovaný a nerespektovaný. Já žiji pro fanoušky, on žije jen pro svou pravdu... Raději budu prosit o chléb než líbat zadek,“ vyjádřil se Dimants. Dodal, že není cesty zpět a v kapele už nikdy nebude vítaný. Navzdory těmto slovům se do kapely vrátil už po pár měsících, a jak uvádí Music Feeds, kolegům se i veřejně omluvil. „Spousta věcí, které jsem řekl o kapele a Fredovi, bylo z bolesti a hněvu. Nic z toho jsem hluboko uvnitř nemyslel vážně,“ napsal.

4. Černá ovce rodiny

O bouřlivém vztahu s Durstem promluvil minulý rok také kytarista Wes Borland. Ten z kapely odešel v roce 2001. Podle portálu Blabbermout hudebník v té době cítil, že se musí posunout jiným směrem. „Užívám si všech výhod hraní v Limp Bizkit, ale cítím, že mé srdce se mezitím zbarvuje načerno, protože tohle není to, k čemu jsem předurčený. Malý hlásek v mé hlavě říká: Měl bys být někde jinde. Měl bys to risknout. Měl bys to nechat tak,“ prozradil Borland.

Limp Bizkit Wes Borland
Zdroj: Getty Images/Frank Micelotta/ImageDirect

„Myslím si, že teď, když jsem z kapely pryč, jim bude lépe. Myslím si, že jsem je brzdil v tom, aby byli nejlepší, protože jsem byl úplně proti všem věcem, které se tehdy děly,“ řekl v rozhovoru pro MTV rok po odchodu. „Mohl jsem pokračovat a pořád hrát svou roli kytaristy, ale hudebně jsem se jaksi nudil. Pokud bych měl pokračovat, bylo by to už jen o penězích a ne o skutečné hudbě. Nechci lhát ani sobě, ani jim nebo fanouškům,“ vysvětlil Borland.


V kapele byl vlastně vždy za jakousi černou ovci, na pódiu totiž nikdy nezapadal mezi své kolegy, kteří vypadali jako typičtí fanoušci hiphopové kultury, zatímco on působil, jako by vyšel přímo z pekla. Jeho masky, kostýmy a make-up evokovaly, že si doslova spletl kapelu, protože šlo spíše o styl příznačný pro gothic či death metalové kytaristy.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wes Borland (@thewesborland)



Na jednu stranu to na koncertech působilo komicky, v konečném důsledku, ve spojení s hudbou kapely Borland vlastně zastupoval tu temnější a tvrdší část, která dokonale vyvažovala to ostatní. V roce 2004 se Borland k Limp Bizkit vrátil a v kapele hraje dosud.

5. Nebojí se zastat slabších

Na margo Borlandova vzhledu, svými outfity se na pódiu skvěle hodil k Marilynovi Mansonovi, se kterým byl v roce 2008 na turné jako kytarista jeho kapely a nepochybně si s kontroverzním zpěvákem „zažil své“. Vzhledem k tomu měl co říci k obviněním, která vůči Mansonovi vznesla jeho bývalá přítelkyně Evan Rachel Wood či další ženy. Podle NME Borland věří, že všechny hrůzy, které Manson údajně spáchal, jsou pravdivé.


Spadá mezi ně znásilnění či fyzické a psychické týrání. „Je to špatný chlap a každá jedna věc, kterou o něm lidé řekli, je, ku*va, pravda... Říkají pravdu,“ řekl Borland o Mansonovi a zastal se tak obětí bojujících za spravedlnost. Dodal, že zpěvák je sice úžasně talentovaný, ale zdůraznil, že je i pořádně zvrácený a je třeba ho dostat pod kontrolu.

„Musí vystřízlivět ​​a musí se vyrovnat se svými démony,“ řekl kytarista Limp Bizkit. Podle NME údajně Borland prozradil, že byl i u Mansona doma, přičemž tento zážitek zhodnotil jen velmi stručně: „Nevypadalo to tam vůbec v pohodě.“

6. Nadaný malíř, který hraje náhodou na kytaru

Jak píše Kerrang, Borlandova záliba v kostýmech a maskách sahá hluboko do minulosti. „Když jsem byl malý, viděl jsem televizní speciál Kiss a myslel jsem si, že jsou to superhrdinové, kteří hrají na kytaru. Nejsem fanoušek kapely, ale ten jejich vzhled na mě zapůsobil,“ prozradil kytarista. Očividně to na něj zapůsobilo natolik, až se stal malířem a vizuálním umělcem.

Wes Borland
Zdroj: Edison Sound Records


Borland se postaral o vizuál k albům Limp Bizkit či albům kapel Big Dumb Face a Black Light Burns, kterých byl také členem. Mimo koncertování hudebník vystavuje své olejomalby a popisuje se jako „výtvarný umělec, který jen náhodou hraje na kytaru“. Pár jeho děl najdeš třeba tady.

7. Kopačka do hlavy za nedorozumění

Koncem 90. let byl Durst skutečně jako neřízená střela, které bylo úplně jedno, kam zaletí a jaké to bude mít následky. Jak uvádí MTV, v červnu 1999 byl frontman Limp Bizkit zatčený a poslaný do cely za to, že napadl člena ochranky Pata Estese na koncertě ve městě St. Paul v Minnesotě.

Fred Durst Limp Bizkit
Zdroj: TASR/Andrej Galica


Za mřížemi strávil celou noc, propustili ho až ráno, a to na kauci ve výši 50 tisíc dolarů. Incident začal, když se Durstův osobní člen ochranky Richard Allen Surrency pokoušel odvést neznámého fanouška z podia. Estes si zjevně spletl Surrencyho s jiným fanouškem a pokusil se tak oba muže včetně Durstova ochránce odvést pryč, co zpěvák nenechal bez odezvy a kopl ho.

Hned nato odvětil směrem k publiku: „Kopl jsem toho zas*aného člena ochranky do hlavy.“ „Zku*vený idiote, dnes večer nedostaneš šek,“ vzkázal ještě napadenému muži, který pravděpodobně příliš nechápal, co se to vlastně stalo. Koncert však pokračoval dál a frontman kapely byl zadržený až po skončení celé show.

8. Akce hackerů a tučná žaloba

O tom, jaké nepříjemnosti umí nadělat nechtěně zveřejněná soukromá sexuální videonahrávka, by mohlo vyprávět několik celebrit včetně Paris Hilton, Kim Kardashian, Pamely Anderson či Hulka Hogana. A také Fred Durst, kterému hackeři přímo z jeho počítače ukradli v roce 2005 podle časopisu Billboard podomácku vyrobené tříminutové video, na kterém měl sex s bývalou přítelkyní. Pravděpodobně nebyli fanoušky jeho kapely.

Fred Durst Limp Bizkit
Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns


Zpěvák však nic nenechal náhodě a řekl si, že pomsta je sladká. Podal žalobu na všech 10 provozovatelů webových stránek, které zveřejnily zmíněnou nahrávku. Požadoval v ní více než 70 milionů dolarů jako odškodné a také jakékoli zisky, které provozovatelé stránek sklidili v době od zveřejnění jeho soukromého videa.

Billboard dále píše, že podle Durstova právníka Eda McPhersona od podání žaloby několik internetových stránek uvedlo, že video ze svého webu stáhnou. Zároveň dodal, že federální vyšetřovatelé zkoumali, zda hackerský incident týkající se Durstova počítače nějak souvisel s incidentem, při kterém hackeři ukradli a zveřejnili obsah telefonu již zmíněné Paris Hilton včetně telefonních čísel a e-mailových adres.

9. Tragédie na festivalu v Sydney

Stává se, že během koncertů Limp Bizkit se fanoušci během rostoucího adrenalinu v krvi utrhnou ze řetězu a pod pódiem nastane nekontrolovatelný masivní chaos. Jinak to nebylo ani na jejich vystoupení během festivalu Big Day Out v Sydney v roce 2001.

Jak píše NME, koncert kapely skončil mimořádně tragicky, protože během něj v moshpitu (většinou jde o rozbouřený, nejvíce aktivní dav ve středu hlediska, kde se poguje nebo jinak tančí, nebo běží do kruhu) zahynula jen 15letá dívka jménem Jessica Michalik.

Fred Durst Limp Bizkit Woodstock 99
Zdroj: Getty Images/Frank Micelotta/ImageDirect


„Jsme zdrcení, že Jessica zemřela, a opravdu nic nedokáže popsat smutek a trápení, které cítíme. Její rodině a přátelům nabízíme modlitby a soucit. Ztráta jejího života nás ovlivní navždy,“ uvedla podle MTV skupina po tragické události. Za smrt teenagerky vinili organizátoři právě kapelu, údajně záměrně burcovala dav. Další včetně tour manažera kapely dávali smrt dívky za vinu promotérům, kteří prý nedostatečně zabezpečili plochu pod pódiem. Všichni se však shodli na tom, že se všemu dalo předejít.

10. Místo míru a lásky výtržnosti a znásilnění

Přestože během koncertu Limp Bizkit na Woodstocku v roce 1999 nikdo nezemřel, přece jen je známější než událost zmíněná výše. Mělo jít o velkolepé oživení legendárního festivalu dětí květin a 30. výročí, vše se však změnilo k nepoznání. Namísto míru a lásky se organizátoři setkali s nevídanou agresí, napadeními, demolicí a výtržnostmi.

Jak píše Loudwire, Limp Bizkit se po skončení festivalu stali jakýmisi obětními beránky, které všichni najednou obviňovali za to, jak se festival změnil na absolutní chaos. Kapela sice byla médii lynčovaná za to, že údajně podněcovala dav do násilí během skladby Break Stuff (dav skutečně začal demolovat konstrukce v areálu či podpalovat věci), ale ty nejhorší nepokoje na festivalu se odehrály až den poté, co vystoupili Limp Bizkit.

Britský deník Independent upozornil, že právě během vystoupení americké kapely byla údajně znásilněná jedna žena v publiku. Šlo přitom jen o jeden z více sexuálních zločinů, které se během festivalu staly. Konkrétní statistiky a také průběh koncertu či samotné vyjádření organizátorů najdeš podrobněji v dokumentární sérii Music Box, konkrétně v první části s názvem Woodstock 99 – Peace, Love and Rage.

Zpět
Sdílet
Diskuse