Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2022 8:30
Čas čtení 2:34
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Ježek Sonic 2

RECENZE: Ježek Sonic 2
Zdroj: Paramount Pictures Studios
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Na jaká dobrodružství ježka Sonica se můžeš těšit tentokrát?

Pokud tě CGI Ježek Sonic iritoval a lezl ti na nervy už v první části, na druhou se raději ani nedívej. Pokud ses do něj naopak zamiloval už po pár minutách, pravděpodobně budeš znovu nadmíru spokojen. Sonic se vrací na scénu ve velkém stylu a přináší nové postavy, které rozhodně nejsou jen do počtu.  


Bohužel nezaručuje to, že se budeš po celou dobu bavit. Je dost možné, že se během sledování vícekrát podíváš na hodinky a párkrát si i zívneš. Z nejnovějšího snímku Jeffa Fowlera máme totiž mírně smíšené pocity.

Ježko Sonic 2 Sonic the Hedgehog 2
Zdroj: Cinemart SK


Na jedné straně nás baví efektní ztvárnění, nové charaktery, které vše ukázkově zamotají, či vtipné popkulturní odkazy, na druhé straně máme pocit, že tvůrci ve snaze oživit původní příběh děj až zbytečně překombinovali, přičemž je to spíše na škodu, jelikož zejména v druhé polovině sledujeme už jen čistý chaos.

Dobrodružná cesta za smaragdem se zázračnou mocí

Úvod je skvělý, vracíme se na hřibovou planetu a sledujeme Robotnika (Jim Carrey), jak se z ní snaží dostat zpět na Zemi, aby se mohl Sonicovi pomstít. Následně se přesouváme na naši planetu, kde si Sonic hraje na superhrdinu, hovoří o jakési „modré spravedlnosti“ a před Tomem a Maddie se snaží ututlat, co dělá po nocích ve městě.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30


Poté, co dvojice odjede na Havaj, aby oslavila svatbu spolu s Rachel a jejím snoubencem, Sonic zůstává sám doma. Jeho užívání si svobody velmi rychle naruší až trojitá nečekaná, ale hlavně nechtěná návštěva. Spolu s Robotnikem se vrací nebezpečný, sebevědomý, nesmírně silný a věčně zuřivý Knuckles. Aby však byl boj vyrovnaný, Sonicovi přichází na pomoc malý lišák Tails, který vyniká spíše technologickými znalostmi a netradičními dovednostmi než silou.

Ježko Sonic 2 Sonic the Hedgehog 2
Zdroj: Cinemart SK


Ten přišel za ježkem z dalekého vesmíru, jen aby poznal svého hrdinu. Ukáže se ovšem, že mu bude muset pomoci zachránit celý svět. Ten je totiž ohrožen poté, co se Robotnik dozví od Knucklese o utajeném pokladu — smaragdu, který představuje nekonečnou moc a zdroj energie. Ten, kdo se k němu dostane dříve, vyhrává.

Více akce, ale i zbytečných dějových odboček

Pokračování, kterého se opět ujmul Jeff Fowler a scénáristé Patrick Casey a Josh Miller (doplnil je John Whittington), nabízí divákům řadu lokací, více dobrodružství a celkově více akce. Bohužel přitom i příliš mnoho zbytečných dějových linií a odboček, které buď žádným způsobem příběh neposouvají a jsou tedy jen pro efekt a do počtu, nebo se daly jednoduše výrazně zkrátit. 


Řeč je například o scéně na Sibiři, aktivitách na Havaji, telefonátech mezi Tomem a Sonicem nebo zdlouhavých, úmorných scénách s Robotnikem. Protože jak se říká, opakovaný vtip už není vtipem. Humor a hlášky hlavního padoucha už nefungují tak jako v předešlé části. Jim Carrey tedy do velké míry vysloveně irituje a téměř vše, co vysloví, je trapné či až hloupé.

Ježko Sonic 2 Jim Carrey
Zdroj: Cinemart SK


Jako by se v rámci hereckého projevu zasekl někde v devadesátých letech. Spojuje zde totiž to nejhorší z přeafektovaných postav ve filmech The Mask, Ace Ventura nebo Batman Forever. Divák proto cítí doslova radost, když na chvíli zmizí z obrazu a děj se přesune opět k Sonicovi a jeho novému kámoši Tailsovi. Oba se totiž skvěle doplňují a tvoří sympatickou dvojici.

Dětem to bude stačit

Bohužel, čím déle Sonic 2 trvá, tím více je divák otrávený, unavený a znuděný. Diskutabilní je nepochybně i samotný přepálený závěr. I díky němu má film pocitově ne dvě hodiny, ale téměř tři. Samozřejmě, že mnohé děti se budou stále prvotřídně bavit.

Ježko Sonic 2 Sonic the Hedgehog 2
Zdroj: Cinemart SK

První díl byl možná komornější a nepřinesl tolik bláznivých scén ani postav, byl ale hlubší, údernější, scenáristicky ucelenější, režijně přesvědčivější a celkově lepší. Pokud máš doma ratolesti, neváhej je vzít do kina. Bude jim to stačit. Pokud jsi pořád singl a z pohádek jsi už vyrostl, zkus raději něco jiného. Totéž platí pro lidi, kteří mají doma přítele nebo přítelkyni. Moc romantiky a zábavy v tomto případě nezažijete. Snímku Ježek Sonic 2 dáváme šest bodů z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse