Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 8:30
Čas čtení 2:45
Adéla Ježková

Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem

Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Vydej se s Refresherem na výlet!

Počasí aktuálně není nic moc. Prší a ochladilo se tak o dvacet stupňů. Proto se na dnešní výlet nebudeme hnát nikam do hor, ale zůstaneme hezky uvnitř. Navštívíme totiž Archeopark Pavlov – unikátní muzeum ukryté pod zemí.

Archeopark se nachází v obci Pavlov v Jihomoravském kraji – na úpatí Pavlovských vrchů při pravém břehu vodní nádrže Nové Mlýny asi 8 kilometrů severně od Mikulova.

Přímo u areálu najdeš rozsáhlé bezplatné parkoviště. Dostaneš se sem ale i veřejnou dopravou, stačí nasednout na autobusovou linku s číslem 570, která pendluje mezi Břeclaví a Mikulovem. Vystoupíš na zastávce Pavlov – rozcestí, která je od archeoparku vzdálená zhruba 250 metrů.

pavlov
Zdroj: Wikimedia Commons/ volně k užití

Na návštěvu muzea si vyhraď alespoň 1 až 2 hodiny, je opravdu rozsáhlé a byla by škoda jej dostatečně neocenit. V dubnu je návštěvníkům otevřeno vždy v pátek, sobotu a neděli od  9:00 do 16:00.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Základní vstupné je 100 Kč, snížené (pro děti do 18 let, studenty, seniory a držitele ZTP a ZTP/P) pak 50 Kč. Kromě individuální prohlídky lze expozici projít i s průvodcem – minimálně vás však musí být 10, maximálně 30 a je nutné se objednat s předstihem. Více informací o vstupném se dozvíš webových stránkách areálu.

Archeopark? Co to je?

Ptáš se možná. Jedná se o archeologické muzeum, které se ve své expozici soustředí na kulturu „lovců mamutů“, tedy Homo sapiens, kteří několik tisíc let žili na svazích hřebene Pálavy v období před 30 000 lety.

V expozici si můžeš prohlédnout jak každodenní život lovců – kamenné a kostěné nástroje, tak i ten duchovní, umělecký a estetický, například prostřednictvím sošek venuší, plastik zvířat či repliky dolnověstonického hrobu přibližující pohřební rituály. Dozvíš se také o raných fázích používání technologií tkaní látek, výroby keramiky či broušení kamene.

pavlov
Zdroj: Wikimedia Commons/ Thilo Parg/ volně k užití

K nejcennějším objevům patří například soubor kosterních pozůstatků moderního člověka, který je nejstarším, jaký má dnes antropologie k dispozici. Expozice nicméně nezapomíná ani na „profláknutější“ objevy v podobě Věstonické venuše.

pavlov
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Návštěvníci si mohou prohlédnout také odkrytý úsek naleziště zvířecích kostí – takzvanou skládku mamutích kostí, která byla objevena v průběhu stavby muzea, a která zůstala po svém odkrytí na původním místě. „Skládka“ tak umožňuje lépe pochopit práci archeologů v terénu.

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

V areálu se nachází také menší kinosál, kde probíhá nepřetržité promítání života pravěkých lidí. Zajímavým prvkem je také velké okno s výhledem na zříceninu hradu Děvičky – cool fotky zaručeny. 

pavlov
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Bílé betonové světlíky

Co ale oceníš i v případě, že nejsi skalním fanouškem pravěké historie a lovce mamutů jsi nechal v hodinách středoškolského dějepisu, je samotná budova muzea. Architektonický skvost, unikát – přichází na mysl při pohledu na stavbu vstupující pod zem tak, jak prostupují jednotlivé nálezové (archeologické) vrstvy. Na povrchu se tyčí pouze bílé světlíky z pohledového betonu, které budí dojem bílých vápencových skal typických pro Pálavu.

Doporučeno
Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor 19. března 2022 11:30

„Důležitým aspektem byla skutečnost, že stavba bude umístěna v chráněné krajinné oblasti. Architekti tedy zvolili formu podzemního prostoru s vystupujícími věžemi z bílého betonu, evokujícími výchozy okolních vápencových skal. Tím bylo dosaženo požadavku, aby stavba nezatěžovala svým měřítkem a hmotou místní krajinnou scenérii. Od samého začátku bylo také počítáno s expozicí in situ – tedy že archeologické nálezy zůstávají po svém odkrytí na původním místě,“ popsali zástupci archeoparku na svých webových stránkách

pavlov
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Muzeum bylo veřejnosti otevřeno v roce 2016 a ve stejném roce obdrželo cenu Stavba roku. Unikátní podobu muzeu dali architekti v čele s Radko Květem a Pavlem Pijáčkem. 

Archeopark se nachází na místě, kde se dochovaly půdorysy obydlí, ohnišť, dílen, každodenní nástroje a další předměty z paleolitické domácnosti a také kosterní odpad z ulovených a zkonzumovaných zvířat. V celoevropském měřítku se jedná o jeden z nejvýznamnějších sídelních areálů, jaké Homo sapiens v období před 30 000 lety v Evropě vytvořil.

pavlov
Zdroj: Wikimedia Commons/ GeXeS/ volně k užití

Až budeš mít expozici dostatečně okoukanou, Pálava ti nabízí spoustu dalšího vyžití. Výlet zde číhá doslova za každým rohem – například výstup na zmíněny hrad Děvičky. Samozřejmě nezůstaneš ani o hladu, v přímé blízkosti archeoparku se nachází stánek s občerstvením, případně v obci je hned několik restaurací, pokud chceš něco „slušnějšího“ než párek v rohlíku s malinovkou na stojáka.

Doporučeno
Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin Kam na výlet: Koněprusy nejsou jenom jeskyně, lákají i na impozantní výhledy a naleziště zkamenělin 19. března 2022 10:00

Doufáme, že jste si dnešní výlet užili a příště se sejdeme snad už zase venku na sluníčku!

Domů
Sdílet
Diskuse