Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 11:24
Čas čtení 1:09
Ema Stanovská

Hollywoodský herec Sean Penn vyzval miliardáře, aby nakoupili Ukrajině stíhačky za 300 milionů dolarů

Hollywoodský herec Sean Penn vyzval miliardáře, aby nakoupili Ukrajině stíhačky za 300 milionů dolarů
Zdroj: Kate Green/Getty Images / TASR
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pokud by se našel miliardář, který by stíhačky koupil, narazil by zřejmě na Kongres USA.

Americký herec Sean Penn vyzval miliardáře, aby nakoupili pro Ukrajinu 12 stíhaček F-15 nebo F-16 za 300 milionů dolarů, píše Guardian a Newsweek.

Hercova výzva je reakcí na přetrvávající žádost ukrajinského letectva o stíhačky vyrobené v USA, které mají lepší technologii než ruské MiGy nebo SU. Prodej velkých zbraní tohoto typu však musí schválit Kongres USA – pokud by se tedy našel miliardář, který by stíhačky koupil, mohl by narazit na problémy při kontrole exportu.

Ukrajina už od začátku války žádá více stíhaček. USA však odmítly podpořit dohodu, na jejímž základě by Polsko dodalo Ukrajině stíhačku ruské výroby MiG-29, na kterou jsou ukrajinští piloti zvyklí. Washington se obával, že dodávky bojových letadel by mohlo jadernými zbraněmi vyzbrojené Rusko považovat za eskalaci.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Ukrajina i nadále žádá zejména stíhačky F-15 a F-16, jejichž původní návrhy pocházejí ze 60. a 70. let 20. století. Jejich piloti by se na nich prý mohli naučit létat už za 2-3 týdny. Experti však namítají, že za normálních okolností by to pilotům trvalo až čtyři měsíce. Bývalý pilot Royal Air Force Andy Netherwood tvrdí, že naučit se ovládat novou stíhačku do tří týdnů je v případě ukrajinských pilotů „nemožné“. Ukrajina by také měla problém zajistit náhradní díly a inženýry, kteří by stíhačky zajišťovali.

Herec Sean Penn natáčel dokument o Ukrajině a prezidentovi Volodymyrovi Zelenském. Oscarová hvězda filmu Milk and Mystic River byla v den vypuknutí války v Kyjivě a setkala se i se samotným prezidentem.

Domů
Sdílet
Diskuse