Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 12:15
Čas čtení 0:56
Ema Stanovská

Nový prezident San Marina se otevřeně hlásí k homosexualitě. Ještě v roce 2004 by to bylo trestným činem

Nový prezident San Marina se otevřeně hlásí k homosexualitě. Ještě v roce 2004 by to bylo trestným činem
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Do úřadu kapitána regenta 1. dubna vstoupil dlouholetý gay aktivista a bývalý velvyslanec San Marina v USA Paolo Rondelli.

Republika San Marino tvrdí, že si zvolila první hlavu státu, která se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci. Do úřadu kapitána regenta vstoupil 1. dubna dlouholetý gay aktivista a bývalý velvyslanec San Marina v USA Paolo Rondelli, píše portál Barrons. Nejstarší republiku na světě povede příštích šest měsíců.

„Pravděpodobně budu první hlavou státu na světě, která se otevřeně hlásí k LGBT+ komunitě (zatím tam patřili jen ministři a premiéři),“ napsal Rondelli v sobotu na Facebooku. Marco Tonti, šéf první a největší italské organizace na podporu LGBTI+ Arcigay, to označil za „historickou událost“.

Doporučeno
Atlet Zdeněk Koubek trhal rekordy jako Zdeňka Koubková. Po odhalení, že je mužem, o všechny přišel Atlet Zdeněk Koubek trhal rekordy jako Zdeňka Koubková. Po odhalení, že je mužem, o všechny přišel 27. června 2022 11:30

Homosexualita jako zločin

Mikroštát ve středu Apeninského poloostrova, kde žijí převážně konzervativní katolíci, homosexualitu formálně trestal až do roku 2004. V posledních letech stát podnikl kroky k posílení občanských práv – příkladem je zářijové referendum za legalizaci potratů.

Italská senátorka Monica Cirinna prohlásila, že nový kapitál regent je „muž s rozsáhlými diplomatickými a politickými zkušenostmi, který bojoval za práva žen a LGBT lidí“.

K LGBTI+ komunitě se dosud hlásí jen lucemburský premiér Xavier Bettel a bývalá islandská premiérka Johanna Sigurdardottir (ta se v roce 2009 stala první premiérkou na světě, která se otevřeně přihlásila k homosexualitě).

V Refresheru věříme, že lidé různých národností, etnik, pohlaví, ale i lidé s různou sexuální orientací a trans lidé jsou si rovni. Bojujeme proti rasové nesnášenlivosti a extremismu a snažíme se o zrovnoprávnění pohlaví ve všech oblastech života. Více článků na toto téma si můžeš přečíst v tomto vlákně.

Domů
Sdílet
Diskuse