Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 19:02
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Vědci vyvinuli robotický magnetický sliz, který dokáže uchopit předmět a pohybovat se s ním

VIDEO: Vědci vyvinuli robotický magnetický sliz, který dokáže uchopit předmět a pohybovat se s ním
Zdroj: Unsplash/Lucas Vasques/volně k použití
NEWS ČÍNA VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci z Hong Kongu vyvinuli robotický magnetický sliz, který se dokáže sám pohybovat a uchopovat pevné předměty. V budoucnu by se sliz mohl používat k lehčím lékařským zákrokům.

Vědcům z Hong Kongu se podařil významný krok. Vyvinuli magnetické slizové roboty, kteří se dokáží sami pohybovat a uchopovat pevné předměty. V budoucnu by se tak mohli používat k lehčím lékařským zákrokům, například k odstraňování malých polknutých předmětů, informuje BBC a The Guardian.

Doporučeno
Tiktokerka Coco ti ukáže tipy, pomocí kterých svůj byt proměníš na designové studio Tiktokerka Coco ti ukáže tipy, pomocí kterých svůj byt proměníš na designové studio 3. dubna 2022 13:44

Měkkého robota mnozí přirovnávají k hmotě z filmu Flubber, a to především kvůli jeho slizovité konzistenci. Tento magnetický sliz je navíc sám schopen procházet úzkými prostory a uchopovat pevné předměty, pročež by se mohl v budoucnu využívat ve zdravotnictví. 

Podle vědců si však na takový posun v medicíně ještě budeme muset počkat, neboť roboti na bázi elastomerů a tekutin mají svá omezení. „Tato studie navrhuje design nových robotů s měkkým tělem a dává nám naději na jejich použití v biomedicínských, elektronických a dalších oblastech,“ píše se ve studii.

Magnetické slizy jsou vyrobeny z polyvinylalkoholu smíchaného s boraxem a magnetickými částicemi z vzácného kovu neodymu. Mají viskoelastické vlastnosti, takže se někdy chovají jako pevná látka a jindy zase jako kapalina. „Když se ho dotknete velmi rychle, chová se jako pevná látka. Když se ho dotknete jemně a pomalu, chová se jako kapalina,“ řekl Li Zhang, spolutvůrce studie.

Zpět
Sdílet
Diskuse