Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2022 17:06
Čas čtení 1:10
Radim Šlechta

V rámci festivalu Open House Praha se v hlavním městě zpřístupní 101 budov

V rámci festivalu Open House Praha se v hlavním městě zpřístupní 101 budov
Zdroj: Unsplash/Raul Cacho Oses/k volnému užití
NEWS ARCHITEKTURA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V Praze se veřejnosti otevře řada budov, na nichž se podíleli významní architekti.

V polovině května začíná v Praze festival Open House, kde si lidé budou moci prohlédnout řadu budov, do kterých by se jinak možná nedostali. Zdarma návštěvníci budou moci zavítat do významných architektonických památek v centru Prahy, ale těšit se mohou i na budovy v okrajových částech jako je Zbraslav nebo Modřany. Seznam všech 101 otevřených objektů najdeš zde.

Praha se tak znovu přidává ke známému festivalu, na kterém se podílí 50 měst na celém světě. V Česku bude probíhat od 16. do 22. května.

„Otevíráme dveře nejen u staveb moderních s různými typy ocenění kvality a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí, industriálních, ale i světově ojedinělých unikátů, ikonických budov, které představují historické a kulturní bohatství Prahy. Odkrýváme neznámé a skryté kulturní realizace vynikajících architektů, umělců a řemeslníků a také zapomenuté příběhy stavitelů, majitelů či jejich potomků,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková v tiskové zprávě.

Letošní ročník věnovali organizátoři festivalu připomínce narození několika slavných architektů, kteří v České republice působili. Patří mezi ně například Jože Plečnik, na jehož počest se otevře podzemní krypta, hlavní loď i spodní část věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Vilu Lanna v pražské Bubenči si budou moci návštěvníci prohlédnout na počest Vojtěcha Ignáce Ullmanna. Kompletní seznam otevřených budov najdeš zde.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Vůbec poprvé se návštěvníci budou moci podívat také na zajímavé budovy v okrajových částech Prahy, mezi které patří třeba Zbraslav. „O zapojení Zbraslavi jsme uvažovali již před několika lety, a jsem ráda, že se nám letos konečně podařilo nabídnout více zajímavých objektů v této lokalitě,“ říká Šenkyříková.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide. Ty se konajív padesáti městech po celém světě. Druhá společná událost s podtitulem Bydlení a lidé se bude konat již v sobotu 9. dubna. Zahrnovat bude živé virtuální prohlídky inovativních projektů napříč světem.

Domů
Sdílet
Diskuse