Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. dubna 2022 17:30
Čas čtení 5:14
Dominik Vetrák

RECENZE: 6. série Peaky Blinders

FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložit Uložené

6. sérii Peaky Blinders bychom nedoporučovali ani největšímu fanouškovi seriálu.

V šesté sérii Peaky Blinders se událo tolik nesmyslných událostí a příběhových změn, že je v recenzi musíme popsat s pomocí spoilerů. Dále tedy čti jen na vlastní zodpovědnost.

Děj šesté série začíná s ukazováním následků, které měly činy Peaky Blinders v minulé sérii. Organizace IRA společně s Oswaldem Mosleym zabila tetu Polly. Tommy Shelby kvůli jejich vraždě přestal pít, ale vůbec to nedává smysl. Prý kvůli alkoholu nedokáže uvažovat rozumně, ale když na konci seriálu znovu začne pít, vůbec nic se nezmění. Je to jedna z dějových linií, která v šesté sérii nemá žádné opodstatnění.

Doporučeno
Program Netflixu, HBO a dalších streamingových služeb na duben 2022: těchto 10 seriálů musíš vidět Program Netflixu, HBO a dalších streamingových služeb na duben 2022: těchto 10 seriálů musíš vidět 29. března 2022 11:30

Zdrogovaný Arthur a „odklizený“ Michael

Další takovou je postava Arthura, který začne brát drogy a stane se z něj neschopný feťák spící na ulici. Arthur měl vždy blízko k alkoholu a drogám, ale vždy to mělo v ději prostor a nějak ho to ovlivňovalo. V šesté sérii však jen leží zdrogovaný na zemi. Až na přibližně dva dialogy je to jediná věc, kterou činí až do finálové epizody.

Jinak řečeno, tvůrci netušili, co mají s postavou dělat až do finále, a tak ho nadopovali drogami a „odklidili“ ho pryč. To samé udělali i s další hlavní postavou – Michaelem Grayem, synem Polly.

Ten obviňuje ze smrti Polly výhradně Tommyho a rozhodne se mu pomstít. Nejdříve však stráví pět ze šesti epizod ve vězení, kde nedělá absolutně nic. Podobně jako Arthur, ani on nemá celou sérii co dělat, a tak ho tvůrci „uklidili stranou“. V obou případech udělali ze zajímavých postav docela nudné, které ději nemají co nabídnout a kdyby v prvních pěti epizodách série vůbec nebyly, divák by si toho ani moc nevšímal.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Chápeme, že tvůrci museli čelit obrovskému problému – úmrtí herečky Helen McCrory. Ta zemřela v dubnu 2021 na rakovinu, ale zdaleka neměla dokončené své scény pro šestou sérii. Tvůrci tak museli změnit děj, což jim dost pokazilo plány. I tak je však smutné, že nejlepším řešením, na jaké přišli, je naprosto ignorovat dvě základní postavy seriálu.

Příběh, který se téměř nikam neposunul

Dalším zklamáním je příběh jako takový. Šestá série se odehrává několik let po skončení té páté a my jako diváci nevíme, co se mezitím stalo. Když tak nad tím přemýšlíme, žádný časový skok vlastně nemusel nastat a děj by to nijak neovlivnilo. Ten nepokračuje tam, kde minulou sérii skončil. Tommy Shelby a spol. se už nepokoušejí zabít fašistu na vzestupu – Oswalda Mosleyho.

Namísto toho s ním Tommy Shelby spolupracuje (i když jen naoko), přičemž má desítky možností zabít ho. Upřímně, moc nechápeme, proč se děj obrátil úplně naruby. Chtěl samotný Winston Churchill, aby se Shelby dostal hlouběji do Mosleyho organizace a aby ho ještě nezabíjel? Netušíme, protože seriál to nevysvětlil. Ani v této dějové linii se v rámci šesté série téměř nic nestane.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC Studios

Mosley jen tak pobíhá mezi scénami, přednáší jeden významově prázdný dialog a monolog za druhým a děj se téměř nikam nepohne. Celá série tak působí jako jakási příprava fašistů na něco, co teprve přijde, přičemž je to vyplněno takzvanou vatou – nezajímavým obsahem.

Nepovedený záměr tvůrců s Tommyho dětmi

Už tak nudné epizody se tvůrci rozhodli vyplnit nešťastnou dějovou linií s Ruby, dcerou Thomase Shelbyho. Ta onemocní a zemře. Tommy se kvůli ní dvě epizody honí za kočovnými Romy a hledá v horách jakési romské prokletí. Nechápeme, proč si tvůrci mysleli, že diváci chtějí v poslední sérii seriálu sledovat, jak se Tommy honí za fantasmagorickými výjevy.

Doporučeno
Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? 1. srpna 2023 15:15

Nechtěně vtipný je také pokus tvůrců o vytvoření emotivních scén. Když Tommyho dcera Ruby umře, vůbec nás to nezajímalo. Až dosud se totiž tvůrci tvářili, jako by Tommyho děti neexistovaly. V celém seriálu měly tak dvě věty dohromady a neexistuje důvod, proč by ti na nich jako postavách mělo záležet. Vůbec se nepodařilo zachytit ani smutek v Tommym, který se přes smrt své dcery přenesl spíše než přes nějaký nepovedený obchod.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Zachraňovat to má asi jeho manželka Lizzie, která truchlili i za něj. Jenže to je docela velký problém, protože v celé sérii nedělá nic jiného, ​​jen pláče a Tommymu něco vyčítá. Na příběh nemá absolutně žádný dopad. Podobně je na tom Alfie v podání herce Toma Hardyho.

Tohoto herce máme velmi rádi a má skvěle napsanou postavu, ale tentokrát má v celé sérii jen dvě scény a i ty působí samoúčelně. Alfie má přednést hluboké či zajímavé monology a následně se odklidit ze scény. Opět však na děj nemá téměř žádný dopad a úplně by stačilo, kdyby mu například Tommy poslal dopis.

Neohrožený, všemohoucí Tommy

Jak ohodnotit hlavní postavu Tommyho? Zase se ukázalo, že má tajný plán, kterým překvapí všechny své nepřátele. Už od první části bylo jasné, že Tommy zase každého přelstí, jenže tentokrát to nemělo žádnou příběhovou posloupnost a stalo se to bez jakýchkoli náznaků a scén, že Tommy to zase jednou zvládne. Ne proto, že to dává smysl, ale proto, že je to základní rys postavy a je jedno, jak se k tomu seriál dopracuje.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Mimochodem, Tommy náhodou zjistil, že má syna. Jmenuje se Duke a tak nějak na něj nemáme vytvořený žádný názor. Jednoduše v šesté sérii existuje a to je asi všechno, co se o něm dá říci. Jeho roli mohl vyplnit například Finn, další člen rodiny Peaky Blinders. S tím však tvůrci měli úplně jiné plány, které moc nedávají smysl.

Doporučeno
Ze slovenské vesnice k Peaky Blinders. Robert fotil hvězdy, jako jsou Tom Hardy či Cillian Murphy (Rozhovor) Ze slovenské vesnice k Peaky Blinders. Robert fotil hvězdy, jako jsou Tom Hardy či Cillian Murphy (Rozhovor) 4. června 2023 11:00

Jeho kroky, rozhodnutí a činy v poslední epizodě vůbec nesedí s tím, jak se postava chovala celých pět předchozích sérií. Jediný důvod jejich existence je ten, že tvůrci díky tomu vytvořili budoucí konflikt a bylo jim jedno, jakkoli uměle přitom bude působit.

Něco se v poslední sérii přece jen podařilo

Naštěstí, ne každý aspekt šesté série je tak špatný jako scénář, příběh a práce s postavami. Peaky Blinders stále vzniká díky talentovanému štábu, takže se můžeš spolehnout na vysokou technickou kvalitu. Týká se to i práce s kamerou. V šesté sérii je jen několik „akčních scén“, ale všechny vypadají velmi přehledně. Podařilo se to obzvlášť ve finálové přestřelce na ulici, která má vynikající atmosféru. Šlo snad o jedinou scénu v celé sérii, které nechybělo napětí.

Seriál stále působí také skvělou dobovou atmosférou. Tentokrát se děj odehrává ve 30. letech minulého století. Trochu nás sice mrzí, že se seriál už tak moc neodehrává ve špinavých ulicích Birminghamu, ale i ostatní místa působí drsným dojmem.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Vysoký standard si udrželi i herci. Přestože v podstatě neměli co hrát, zvládli všechny scény podat s velkou energií. Většina dialogů a scén totiž nebyla zajímavá, ale díky hereckým výkonům si seriál dokázal udržet naši pozornost.

Doporučeno
Gangsteři z Peaky Blinders zmlátili muže, protože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kralovaly poválečné Británii Gangsteři z Peaky Blinders zmlátili muže, protože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kralovaly poválečné Británii 19. září 2019 11:52

Povedl se také soundtrack, kulisy, kostýmy, akční scény a finále, které se vrátilo zpět ke kvalitám předchozích sérií. Jenže všech pět předešlých epizod za nimi velmi zaostávalo. Potěšila také přítomnost skvělého britského herce Stephena Grahama. Bohužel, v celé sérii má jen dvě krátké scény.

Šestá série Peaky Blinders je v porovnání s prvními čtyřmi sériemi obrovským zklamáním. I ta pátá, ač byla o trochu slabší, byla stále skvělá. Kdybychom však nemuseli šestou sérii recenzovat, ani ji nedokoukáváme. Skutečně to za to nestojí. Doporučujeme podívat se na první díl, následně si zjistit, co se stalo v dalších čtyřech a pak si ještě pustit finále. A přesto ti děj možná bude připadat roztahaný.

Celá šestá série se podle nás měla odehrát ve dvou epizodách a dějové linie s Michaelem ve vězení, zdrogovaným Arthurem a úmrtím Ruby se měly vyhodit. Zkus si je z hlavy vyhodit a popřemýšlej, jestli by tím příběh nějak utrpěl.

Peaky Blinders
Zdroj: BBC One

Podobně je na tom i hlavní dějová osa s fašisty, která byla nadmíru nudná a nic zajímavého se v ní nestalo. Nepotěšilo nás ani chybějící napětí či příliš velká předvídatelnost (překvapil nás jedině zvrat s doktorem, jinak bychom si konec série tipli už v první epizodě). Za skvělou dobovou atmosféru, herce, kostýmy, soundtrack a vysokou technickou úroveň v čele s kamerou udělujeme s přivřenýma očima pět bodů z deseti.

Doporučeno
5. série Peaky Blinders započala krvavými vraždami a politickými intrikami 5. série Peaky Blinders započala krvavými vraždami a politickými intrikami 28. srpna 2019 15:30

PS: Nový „záporák“ je tak nevýrazný, přičemž v ději nemá žádnou aktivní roli, že jsme na něj i zapomněli. V recenzi ho zmiňujeme jen proto, že nám ho připomněl kolega.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse