Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 8:30
Čas čtení 1:34
Tereza Patočková

Dny evropského filmu se transformují do soutěžního festivalu. Letošnímu ročníku dominuje hudba, objeví se ale i drogy a dospívání

Dny evropského filmu se transformují do soutěžního festivalu. Letošnímu ročníku dominuje hudba, objeví se ale i drogy a dospívání
Zdroj: Archiv Dny evropského filmu
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Startuje 29. ročník Dnů evropského filmu. Potrvají do 13. dubna a kromě Prahy je mohou diváci navštívit i v Ostravě a Brně v rámci festivalových ozvěn se pak bude promítat i v dalších regionech.

Původně filmová přehlídka se letos poprvé transformuje i do soutěžního festivalu. Hlavní soutěž bude zaměřena na debuty, Dny evropského filmu (DEF) ale navíc nabídnou i soutěžní sekci hudebních filmů.

Muzika, zvuky, ruchy… program letošních DEF je vysloveně hudební! Ať už jde o původní kompozice Nicka Cavea a Warrena Ellise k přírodopisnému snímku Sněžný levhart, kaskádu zvuků v režijním debutu Přízrak od muzikanta Para One, nebo moderní trap v rapperském příběhu Lovely Boy,” říká dramaturg DEF Šimon Šafránek. 


Přehlídka která se již 29 let zaměřuje výhradně na současný evropský film letos nabízí také přes 40 snímků z různých míst Evropy. Festival například zahájí nekonvenční dánská komedie Miss Viborg. Ta pojednává o šedesátnici, která na svém elektrickém skútru křižuje maloměsto a prodává opiáty.

Solvej (Ragnhild Kaasgaard) kdysi vyhrála soutěž krásy. Teď jezdí po místních ulicích a prodává přebytečné léky. Při svém dealování se drží jediného pravidla – neprodávat dětem. To se nelíbí dospívající dívce Kate (Isabella Møller Hansen), která se k kvůli tomu k Solvej rozhodne vloupat. Pozoruhodný příběh, ve kterém vznikne neotřelé přátelství, je debutem režisérky Marianne Blicher, jež se také osobně jedné z projekcí filmu zúčastní. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 29. DEF (@dnyevropskehofilmu)


Kromě kvalitní filmové hudby je letošní ročník zaměřen i na témata mladého diváka, ve kterých se mísí dospívání, sociální sítě, rap a nebo drogy. Právě nové italské drama Lovely boy v sobě kombinuje jak skvělou hudbu, tak témata blízká dospívajícím. Film z loňského roku je zasazen do římské trapové scény, ale napřeskáčku se odehrává také v protidrogové léčebně v italských Alpách.

Jak dopadne osud hlavního hrdiny Nica (Andrea Carpenzano) alias Lovely Boye, jež má výjimečný smysl pro chytlavé trapové bars, ale také neudržitelný životní styl, bude na festivalu možné vidět poprvé v pátek 8.4. v pražské Lucerně.


Za zmínku ale určitě stojí také dva roky starý film Quo Vadis, Aida?, který zachycuje několik dní předcházejících masakru v Bosenské Srebrenici. Snímek, aniž by v něm byla vidět jediná kapka krve, autenticky a drásavě zobrazuje válečný zločin spáchaný v červenci roku 1995 během války v Bosně a Hercegovině.

Vojska srbské armády tehdy naplánovala popravu zajatých civilistů, šlo především o bosenské muže a chlapce muslimského vyznání. Popraveno bylo přes 8000 lidí. Právě tato událost je v posledních dnech často skloňována s válečnými zločiny v ukrajinské Buči. 


Z Česka se na festivalu objeví několik dílů série Šimona Šafránka RapStory, jež mapuje vývoj rapu v tuzemsku.

Zpět
Sdílet
Diskuse