Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 16:45
Čas čtení 0:31
Barbora Volfová

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání. Navrhl mu vyhlásit okamžité příměří

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání. Navrhl mu vyhlásit okamžité příměří
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VIKTOR ORBÁN VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mírová jednání by se mohla uskutečnit v Budapešti společně se Zelenským, Macronem a Scholzem.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes dlouze telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, píše o tom maďarský portál Index. 

Podle Orbána je na Ukrajině potřeba okamžitého příměří. Navrhl tedy Putinovi, aby se společně s ukrajinským prezidentem Zelenským, francouzským prezidentem Macronem a německým kancléřem Scholzem sešli v Budapešti na mírovém jednání.

Premiér dále zdůraznil, že na Zakarpatí žije dvě stě tisíc Maďarů, za jejichž životy je Maďarsko zodpovědné. Ruský prezident prý souhlasil s okamžitím příměřím za určitých podmínek. 

Orbán tuto neděli vyhrál již čtvrté parlamentní volby v řadě s konzervativní stranou Fidesz, získal přes 53 procent hlasů, informovala o tom stanice BBC.

Ve svém vítězném projevu kritizoval bruselské byrokraty a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Označil je za „oponenty“. Zelenskyj opakovaně kritizoval Orbanův zákaz převozu zbraní na Ukrajinu přes maďarské území, se kterým okupovaná země sousedí.

Domů
Sdílet
Diskuse