Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2022 9:30
Čas čtení 5:13
Eduard Starkbauer

(2. část) 10 socialistických monumentů v Bratislavě: vydej se na procházku ikonickými, kontroverzními i zapomenutými památkami

(2. část) 10 socialistických monumentů v Bratislavě: vydej se na procházku ikonickými, kontroverzními i zapomenutými památkami
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Létající kůň, reliéf s kostrami či pestrobarevný strom života. Objev dalších 10 nevšedních soch z období socialismu.

Při pozorné procházce Bratislavou si jistě všimneš množství pozoruhodných památek z období socialismu. Teprve nedávno jsme ti nabídli první sérii 10 výjimečných soch, monumentů a památníků. Nyní je zde druhá část. Pokud chceš sochy objevovat nejen virtuálně, inspiruj se přes 700 různorodými památkami na stránce iniciativy supissoch.sk.

Pokud máš rád toulky po zajímavých místech a rád se dozvídáš nové souvislosti, přidej se k předplatitelům služby Refresher+. Kromě každodenní dávky inspirace se dostaneš i k bohatému archivu autorských a originálních článků.

 

1. Plechový strom klame barvami

Strom života
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Pokud by plechová socha známá pod názvem Strom života neprošla v roce 2019 díky aktivitě občanského sdružení Konduktor rekonstrukcí, hledali bychom ji mnohem obtížněji. Její nová kontrastující modro-oranžová barevná úprava totiž nahradila dosavadní méně výrazné zelené a červené tóny.

Martin Kleibl ze sdružení Konduktor se v rozhovoru pro stránku petrzalka.sk přiznal, že k záchraně památky ho vyprovokovalo, když na internetu začala kolovat petice za její odstranění kvůli pokročilé korozi ohrožující zdraví či život kolemjdoucích. Autory plastiky osazené v roce 1988 jsou manželé Anton a Olga Vrankovi. Kompozice stromu vycházela z principů architektonicko-bionického modelování, kterému se Anton Vranka věnoval na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity.

Strom života
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

2. Létající kůň s mužem popírá gravitaci

Račianske mýto
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Návštěvník Račianského mýta se může jen několik desítek metrů od betonově plechového Vesmíru pokochat pohledem na nevšední kompozici sochy známé jako Sluneční kůň. Kovovou sochu letícího koně nesoucího na zádech muže, která balancuje na okraji čtyřmetrového betonového bloku, vytvořil v roce 1963 Alexander Trizuljak, známý také svou prací na památníku Slavín.

Jana Hamšíková z městského ústavu ochrany památek podotýká, že sochař se při tvorbě inspiroval slovenskými lidovými pohádkami. „Podařilo se mu skvěle propojit říši fantazie a pohádek s touhou člověka po odpoutání se od země a letu do vesmíru. Toto téma bylo v 60. letech 20. století velmi populární a oblíbené.“

Račianske mýto
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

3. Nenápadné reliéfy představují bratislavskou historii

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113092 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč z monumentů neodstraňujeme srp a kladivo.
  • Jaká poetická socha zdobí okolí rafinerie Slovnaft.
  • Co zobrazují reliéfy pod hlavní stanicí.
  • Na kamenech z jaké stavby klečí petržalská socha dívky se svatozáří.
Zpět
Sdílet
Diskuse