Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2022 20:00
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Dres Diega Maradony, v němž dal gól „Boží rukou“, jde do aukce. Očekává se, že se prodá za více než 100 milionů korun

Dres Diega Maradony, v němž dal gól „Boží rukou“, jde do aukce. Očekává se, že se prodá za více než 100 milionů korun
Zdroj: Jean-Yves Ruszniewski/Corbis/VCG via Getty Images
NEWS ARGENTINA FOTBAL
Uložit Uložené

Předpokládá se, že by dres, v němž Maradona vstřelil legendární gól na mistrovství světa v Mexiku, mohl být vydražen za více než 117 milionů korun.

Dres zesnulého argentinského fotbalisty Diega Maradony, v němž na mistrovství světa v Mexiku v roce 1986 vsítil gól, jemuž se přezdívá „Boží ruka“, půjde do aukce. Tu bude pořádat aukční dům Sotheby's. Očekává se, že by se argentinský reprezentační dres, který poslal Jihoameričany po kontroverzním gólu do semifinále turnaje, měl vydražit za více než 4 miliony liber (zhruba 117 milionů korun). Informuje o tom The Independent.

Doporučeno
10 nejlepších a nejpamátnějších gólů legendárního Diega Maradony. Angličany popravil gólem století i Boží rukou 10 nejlepších a nejpamátnějších gólů legendárního Diega Maradony. Angličany popravil gólem století i Boží rukou 25. listopadu 2020 20:44

Psal se rok 1986. V Mexiku se hrálo čtvrtfinále mistrovství světa mezi Argentinou a Anglií. První poločas bez branek nenapovídal, že by se mělo jednat o jeden z nejznámějších, nejvíce vzrušujících a zároveň nejkontroverznějších zápasů historie, což se ale nakonec potvrdilo šest minut po začátku druhé půle.

Argentina útočila a ztratila míč, jenže anglický záložník Steve Hodge nedokázal nebezpečí zažehnat a poslal slabý oblouček směrem na svou branku. Do vzduchu se proto musel pověsit jeho spoluhráč, brankář Peter Shilton, jelikož na něj dorážel právě Maradona. Jenže místo obyčejného souboje se stali diváci svědky tzv. boží ruky – argentinský útočník dal ruce nad hlavu a s jejich pomocí dostal míč za brankovou čáru.

Po jednom z nejkontroverznějších gólů historie mistrovství světa přidal Maradona ještě jeden regulérní a neméně zajímavý, sám byl později označován za Gól milénia. Angličané již dokázali pouze snížit a nakonec prohráli čtvrtfinále zápasu 2:1.

Dražba

Nyní bude mít jeden šťastný fanoušek jedinečnou příležitost získat raritu – dres Diega Maradony z tohoto zápasu. Po zápase si jej totiž s již rok a půl zesnulou argentinskou legendou vyměnil právě Hodge, který jej měl ve svém vlastnictví, přestože byl 20 let vystaven v Národním fotbalovém muzeu v Manchesteru.

Aukce se otevře 20. dubna. Dres bude k vidění v galerii aukční síně New Bond Street v Londýně. Podle popisu firmy Sotheby „v celkově dobrém stavu, jenž je v souladu s intenzivním používáním a pocením“.

Předpokládá se, že by se dres mohl vydražit za více než 4 miliony liber (zhruba 117 milionů korun). Přesto se ale nebude jednat o nejdražší vydražený sportovní dres – rekord drží baseballový dres Babe Ruth z New York Yankees za 5,6 milionů dolarů (skoro 126 milionů korun.)

Domů
Sdílet
Diskuse