Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2022 10:29
Čas čtení 1:23
Eduard Starkbauer

Německo v rámci „reformy desetiletí“ masivně podpoří obnovitelné zdroje energie. Do roku 2035 chce být uhlíkově neutrální

Německo v rámci „reformy desetiletí“ masivně podpoří obnovitelné zdroje energie. Do roku 2035 chce být uhlíkově neutrální
Zdroj: Unsplash/Andreas Gücklhorn/volně k užití
NEWS ENERGETIKA NĚMECKO
Uložit Uložené

Německo se chce do roku 2035 plně spoléhat na obnovitelné zdroje.

Německá vláda oznámila, že do roku 2035 plánuje vyrábět elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů. Strategie s podrobnostmi je součástí 500stránkového reformního „velikonočního balíčku“.

Podle DW má vláda ve složení SPD, Strana zelených a FDP významně usnadnit udělování licencí na výstavbu větrné a solární infrastruktury. Obnovitelné zdroje mají na základě dokumentu získat status veřejného zájmu.

Německo má z obnovitelných zdrojů již do roku 2030 vyrábět 80 % své elektřiny, přičemž úplné uhlíkové neutrality chce dosáhnout o pět let později, v roce 2035. Reformní balíček byl součástí koaliční smlouvy a jeho přijetí urychlila právě válka na Ukrajině.

Vláda v této souvislosti hovoří o „největší reformě energetické politiky za poslední desetiletí“, která má nejen bojovat proti klimatické krizi, ale také pomoci překlenout závislost na dodávkách ruských fosilních paliv.

Zpět
Sdílet
Diskuse